Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnažite organizam

Orašasti plodovi i jetrica te izlaganje suncu jačaju tijelo

'trcanje_pho_ziv_121012'
''
07.05.2013.
u 12:00

Dokazano je da uzimanje hrane bogate cinkom ili tableta cinka skraćuje prehladu ako ih se uzme odmah nakon infekcije

Proljeće je u punom jeku, a vi još osjećate posljedice duge zime i nikako da se vratite u top formu. Očito vam je imunitet oslabljen pa se i dalje slabo nosite s bakterijama i virusima. A jednolična prehrana ga i dodatno slabi. Pomozite svom tijelu, osnažite imunitet – uzmite potrebne vitamine i minerale. Ključni nutrijenti za dobar imunitet su cink, vitamini C i D te obvezna tjelovježba ili šetnja prirodom.

Cink je mineral i jedan od najvažnijih nutrijenata za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Dokazano je da uzimanjem tableta cinka ili hrane bogate cinkom možete skratiti trajanje prehlade ako ih uzmete u roku od 24 sata od početka prehlade. Cinkom obiluju kamenice, pileća i teleća jetrica, svinjetina, junetina, sjemenke bundeve i sezama te orašasti plodovi.

Ako se odlučite za tablete cinka, pazite da ne pretjerate sa unosom jer previše cinka može imati isti učinak na tijelo kao i nedostatak cinka. Višak cinka može oslabiti imunitet. Iako neke tablete sadrže i do 50 mg cinka, dovoljno je 25 mg na dan.

Vitamin C je još jedan nutrijent koji ima važnu ulogu u imunološkom sistemu. Poznato je da tijekom infekcije tijelo ubrzano troši zalihe vitamina C. Također je poznato da leukociti sadrže velike količine tog vitamina. Vitamin D, ili popularni sunčev vitamin, proizvodi se u koži izloženoj sunčevoj svjetlosti. Ima ga u malim količinama u ribi, telećoj jetrici i žumanjku. Najlakši način na koji ćete obnoviti zalihe je da se izlažete suncu. Budite na otvorenom.

>>Deset namirnica koje vas neće udebljati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije