Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobar razlog za to

Stručnjaci upozoravaju: Porcije su prevelike, ne biste trebali pojesti više od pet prženih krumpirića

krumpirići
Thinkstock
03.12.2018.
u 11:56

Porcije hrane u posljednjih 25 godina dvostruko su veće, poneke čak i trostruko. Kruh je veći, peciva se prodaju sve veća, čak se i kokice prodaju u količini od 11 šalica, u usporedbi s razdobljem prije 25 godina kada ste mogli kupiti količinu od "tek" pet šalica.

Hrskavi i sočni, sasvim dovoljno slani i topli, prženi krumpirići mnogima su omiljeni prilog uz jelo, a poslužuju se, vjeruje se, negdje od 1700. 

No možete li zamisliti pojesti tek pet-šest krumpirića

Upravo toliko trebala bi sadržavati svaka porcija pomfrita, smatra nutricionist Eric Rimm s Harvarda.

"Nakon što pojedemo pet, šest prženih krumpirića, trebali bismo nastaviti jesti salatu ili neke zdravije namirnice ako ne želite riskirati zdravlje kardiovaskularnog sustava". 

Obolijevanje od srčanih bolesti u porastu je i trebalo bi paziti na prevenciju. Sve više konzumiramo namirnice koje su masne, nerijetko presoljene ili sadrže dosta šećera, a tjelovježbu nemamo u planu, komentirao je Rimm za New York Times. 

Porcije hrane u posljednjih 25 godina dvostruko su veće, poneke čak i trostruko. Kruh je veći, peciva se prodaju sve veća, čak se i kokice prodaju u količini od 11 šalica, u usporedbi s razdobljem prije 25 godina kada ste mogli kupiti količinu od "tek" pet šalica.

Ekstra velike porcije namirnica postale su uobičajene, pa će tako prosječna porcija prženih krumpirića sadržavati oko 55 komada, u odnosu na 15 kako je bilo prije 30-ak godina. 

krumpirići
1/4

Nedavno je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition", a koje su proveli talijanski znanstvenici, pokazalo da osobe koje ne konzumiraju pržene krumpiriće ili ih jedu vrlo rijetko žive i do šest mjeseci dulje. 

Oni koji krumpiriće kao omiljeni prilog glavnom jelu konzumiraju dva do tri puta tjedno imaju veći rizik od obolijevanja od dijabetesa, pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. 

Lisa Moskovitz, voditeljica NY Nutrition Groupe, objasnila je za Daily Mail da je sasvim očekivano da će ljudi na ovakvo nešto reagirati burno. Šest krumpirića mnogima nije ni početak jela, no stvar je u okusu. Mnogi samo vole taj okus krumpirića. Uživamo u prvom i zadnjem zalogaju. Prvi nam daje okus, a zadnji ga "čuva" još neko vrijeme. Stoga je šest krumpirića itekako dovoljno da uživate u omiljenom okusu jela, poručuje Moskovitz, no to je teško očekivati.

"Možete li zamisliti da netko pojede tek pokoji komad krumpirića i iza sebe ostavi gotovo pun tanjur?"

Savjetuje kako bi bila dobra ideja podijeliti porciju krumpirića s prijateljima, umjesto da je svatko naručuje samo za sebe. I kombinirajte ih sa salatom i pečenom piletinom, poručuje. Ili naručite dječji meni s manjim porcijama. 

Pogledajte i video Ovo su supernamirnice koje biste trebali imati u svom domu

Komentara 2

SA
Sanky
14:03 03.12.2018.

.... brojim ćevape , .... k'o Fočak ....

MI
midea
19:44 03.12.2018.

prestanite maltretirati narod glupostima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije