Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrave odluke

Kronični umor, i kada niste izloženi fizičkom naporu, lomi svakodnevno

posao
Vl foto
06.02.2011.
u 11:16

Pokušajte živjeti organiziranije. Neke obaveze neka odrade i ukućani. Promijenite prehranu.

Kronični umor, i kada niste izloženi fizičkom naporu, lomi vas svakodnevno. Nikako da se odmorite, a već u ponedjeljak poslijepodne osjećate se kao da vas je pregazio vlak. Naime, posrijedi je umor koji nije prava bolest, ali je posljedica ubrzanog životnog ritma i stresa. U takvim okolnostima trebalo bi podvući crtu i radikalno promijeniti navike jer bi se simptomi - nastavite li ignorirati umor - mogli izroditi u nimalo bezazlene bolesti. Upravo stres može biti okidač za takvo što. O simptomima umora porazgovarajte s liječnikom koji će vam odrediti preciznu dijagnozu te obavite sistematski pregled. Kratki predah, odmor ili bolovanje - nakon povratka u stresni ritam - samo će potencirati problem. Kronični stres uzrokuje anemije (smanjuje razinu hemoglobina u krvi koja je povezana s nedostatkom željeza), hipotireozu (endokrini poremećaj uzrokovan nepravilnim radom štitnjače ili tumorom na njoj), poremećaji spavanja (gušenje za vrijeme spavanja ili nesanice), razne zarazne bolesti (stres ruši imunološki sustav te ste podložniji mononukleozi, herpesu, gripi...) tumore (zanemarivanje manjih madeža i kvržica zbog umora i pretrpanosti poslom može biti kobno), metaboličke bolesti (dijabetes i stres su braća i saveznici), hipertenzija (visoki tlak je tihi ubojica), alergije (pojavljuju se i one za koje niste znali)... 

Nemojte dopustiti da vas stres proguta. Suprotstavite mu se postavljajući prioritete i dnevnim rasporedom. Neka vaša dnevna mantra bude - nitko nije savršen i svatko griješi. 

Svatko ima točku do koje može ići. Nemojte iskušavati koja je vaša - niste Superman. Ne zaboravite da će uvijek biti onih koji će vam naći manu, i kada dajete sve od sebe. Ne hranite ih svojim nezadovoljstvom. 

Opuštanje je odličan suborac protiv stresa. Ako se naučite isključiti i opustiti, svom tijelu i i duhu učinit ćete veliku uslugu. Ne morate se nužno izležavati, jer će vas isto tako dobro opustiti druženje s prijateljima, šetnja s djecom, igra s ljubimcima, pa i dobra stara križaljka. Volontirajte - pomaganje ljudima često svodi naše probleme na njihovu stvarnu mjeru. Zaboravite neprijateljstvo, zlobnike na poslu, neke ljude ne vrijedi ni doživljavati. Shvatit ćete - život je lijep!

Četiri koraka do mira

1. Odredite važnost obaveza, i to odmah. Ne čekajte sutra, jer sve to možete obaviti danas

2. Ne očajavajte zbog onoga što niste stigli obaviti; loše ćete spavati te produbiti umor i stres

3. Naučite reći “ne” kad vam se nameću poslovi. Uzmite pauzu i otiđite iz ureda

4. Ne ostavljajte sve za zadnju minutu. Isplanirajte vrijeme za put, sastanke i mala zadovoljstva

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:44 06.02.2011.

Ovaj na slici sam ja u zadnje vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije