Naslovnica Lifestyle Kućne čarolije

Otkriveno zašto jaja ne biste trebali čuvati u vratima hladnjaka

Savjet je i da jaja ne stavljate odmah u hladnjak ako ste ih imali, primjerice, neko vrijeme u vrućem automobilu ili ste ih držali pored štednjaka dok ste kuhali.
07. studenoga 2017. u 10:42 5 komentara 5931 prikaza
jaja
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Gotovo svi hladnjaci dizajniranu su tako da u vratima imaju odjeljak s rupama za pohranu jaja. Sasvim je logično da jaja onda tamo i stavimo, zar ne?

jaja s rajcicom odvajati bjelanjke? Koliko jaja 'smijemo' pojesti na dan? Evo odgovora...

Ipak, s tim se ne slažu stručnjaci koji tvrde da je to zapravo najgore mjesto za čuvanje jaja u hladnjaku. Razlog za ovu tvrdnju sasvim je opravdan.

Vrata su najtoplije mjesto u hladnjaku, stoga nije dobra ideja tamo ih pohranjivati ako želite da što dulje ostanu svježa za konzumaciju.

Na predijelu vrata hladnjaka najveća je fluktuacija temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata, tvrdi Vlatka Lake za The sun. Taj dio hladnjaka onda koristite za pohranu namirnica kojima promjene temperatura ne štete mnogo. 

Najbolje je čuvati ih u ambalaži u kojoj su kupljenja i staviti ih u sredinu hladnjaka.

Savjet je i da jaja ne stavljate odmah u hladnjak ako ste ih imali, primjerice, neko vrijeme u vrućem automobilu ili ste ih držali pored štednjaka dok ste kuhali. Jaja "ne vole" nagle promjene temperature pa ih radije i držite izvan hladnjaka na temperaturi nižoj od 20 stupnjeva kako bi dulje ostala svježa. 

Također, imajte na umu da u hladnjaku pored jaja ne stavljate namirnice koje imaju jak miris jer bi ga jaja mogla upiti, navodi se. 

Pogledajte i kojih 10 namirnica nutricionisti ne žele jesti....

jaja
1 / 11
Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno dobar znak da ih ni vi ne biste trebali jesti. Za neke namirnice, kao što su slatkiši, soda i pržena hrana, dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, s druge strane postoje i one namirnice za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.
Kajgana sada znate Slavni chef otkrio: Savršenu kajganu nije teško napraviti, ali gotovo svi zaboravljaju na - ovo! restoran, hrana Izbjegavajte ih! 10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali Riža nije svejedno Od ostataka riže možete se otrovati, evo što trebate napraviti u roku od sat vremena
Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar Karl_Habsburg
    Karl_Habsburg:

    Veliko istraživanje. Linda Draškić. Što više reći.

  • Menjik:

    kako smo samo do sada prezivljavali, da mi znat?!

  • Pikacu:

    Ovo je tolika glupost da he rijec glupost izgubila svoje znacenje