Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije svejedno

Od ostataka riže možete se otrovati, evo što trebate napraviti u roku od sat vremena

Riža
Thinkstock
18.10.2017.
u 12:34

U hladnjaku smije ostati najdulje jedan dan prije nego ju pojedete do kraja. Nakon toga ju bacite.

Neke namirnice nije poželjno podgrijavati, poput krumpira, ali i ostaci riže mogu biti rizični za zdravlje. 

Ta je namirnica vrlo kvarljiva, ističe britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Podgrijavanjem riže možete otrovati želudac. Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju, a koji mogu prouzročiti trovanje hranom  jer mogu preživjeti i proces kuhanja riže.

Zato je vrlo bitno rižu ne ostavljati na sobnoj temperaturi nakon što ju skuhate jer ćete na taj način "ostaviti prostora" spomenutim bakterijama da se razmnože, a to može rezultirati povraćanjem ili dijarejom. 

Što skuhana riža dulje stoji na sobnoj temperaturi, bakterije imaju više vremena da se razmnože, zato je bitno ostatke rižota i sl., što prije pohraniti u hladnjak.  NHS preporuča da to učinite u roku od sat vremena, a u hladnjaku smije ostati najdulje jedan dan prije nego ju pojedete do kraja. Nakon toga ju bacite.

Imajte na umu i da rižu ne biste trebali podgrijavati više od jednog puta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije