Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važno je znati

Stručnjaci otkrili: Evo kako pravilno čuvati krumpir da ne proklija i traje mjesecima!

shutterstock
03.01.2024.
u 13:02

Držite krumpire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte čuvati krumpir u hladnjaku.

Postoji razlog zašto se krumpir svugdje prodaje kao vreća. Može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može se čuva tjednima ili čak mjesecima. I dok je krumpir općenito prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krumpira, sve treba čuvati prema ovim savjetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja, kako piše Insider.

Rok trajanja krumpira zapravo ovisi o načinu skladištenja. Svježi krumpir koji se čuva u idealnim uvjetima može trajati nekoliko mjeseci. Ako se krumpir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će im smanjiti rok trajanja. Čak i pod uvjetima koji nisu idealni, škrobni gomolj često će se zadržati nekoliko tjedana.

Odaberite dobar krumpir
Skladištenje krumpira počinje u supermarketu. Potražite krumpire bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebali bi imati ujednačenu teksturu kože s minimalnim plitkim očima i bez zelenila. Krumpir s mrljama brže se kvari u skladištu.

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put:

1/5

Držite ga na suhom
Iako bi moglo biti primamljivo svoje prašnjave krumpire prije skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krumpira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući plijesan i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.

Stavite u košaru ili vrećicu
Jedan ključ za očuvanje svježeg krumpira je pravilna cirkulacija zraka. Ako ste kupili vreću krumpira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u vrećici. Inače, preporučuje se stavljanje krumpira u dobro prozračenu košaru ili zdjelu kako bi zrak cirkulirao oko njih. Otvorena papirnata vrećica dobro će poslužiti.

Pronađite hladno, tamno mjesto
Krumpir se uzgaja ispod zemlje i voli uvjete što bliže domu — tamno i hladno. Optimalna temperatura za skladištenje krumpira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krumpire na najmračnijem i najhladnijem mjestu, ali bez obzira na sve, nemojte čuvati krumpir u hladnjaku.

Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krumpirom, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili udubine na krumpir. Pogledajte ima li krumpira koji se počinju kvariti i iskoristite ih, stavljajući novije krumpire na dno.

Može li brašnu isteći rok? Evo kako ćete znati da se pokvarilo:

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Moodleen
Moodleen
14:42 10.11.2022.

Lumeni, a niste naveli jel ga treba uzimati lijevom ili desnom rukom.

BL
blackeder2022
14:48 11.11.2022.

Samo budala ukida zaštitno sredstvo s obrazloženjem da nije dokazana štetnost ali se preventivno ukida,a da nije odobreno drugo zaštitjo sredstvo iste namjene.To je namjerran udar na obiteljska domačinstva koja su proizvodila krumpir za osobne potrebe a sad budući daa jedinon u hladnjačama krumpir može biti dugo konzuman ,prisiljeni su zasaditi još manje količine krumpira,pa u trgovinubpo krumpir sumljivog porijekla i sorte koja nije domicilna.Idijotizam s predumišljajem.

PR
prajdali100
17:46 10.11.2022.

I draga Tina što je jako,jako,važno držite ga podalje od crvenog luka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?