Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali

Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno dobar znak da ih ni vi ne biste trebali jesti. Za neke namirnice, kao što su slatkiši, soda i pržena hrana, dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, s druge strane postoje i one namirnice za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.
Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je vjerojatno dobar znak da ih ni vi ne biste trebali jesti. Za neke namirnice, kao što su slatkiši, soda i pržena hrana, dobro je poznato da nisu najzdravije. Ipak, s druge strane postoje i one namirnice za koje vjerujete da su dobre i zdrave, a nutricionisti ih ne preporučuju.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Hrana sa smanjenim udjelom masnoće – Želite li što prije izgubiti neželjene kilograme, u trgovinama sigurno tražite namirnice sa smanjenim udjelom masnoće. Nutricionistica Kristin Kirkpatrick upozorava da time možete smanjiti unos kalorija, no to ćete nadoknaditi vrlo brzo. Naime, Kirkpatrick kaže da ćete nedostatak masti zamijeniti sa šećerom, što može biti još gore za vaše zdravlje.
Hrana sa smanjenim udjelom masnoće – Želite li što prije izgubiti neželjene kilograme, u trgovinama sigurno tražite namirnice sa smanjenim udjelom masnoće. Nutricionistica Kristin Kirkpatrick upozorava da time možete smanjiti unos kalorija, no to ćete nadoknaditi vrlo brzo. Naime, Kirkpatrick kaže da ćete nedostatak masti zamijeniti sa šećerom, što može biti još gore za vaše zdravlje.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Visokokalorični kofeinski napitci – Kava općenito ima povoljne učinke na zdravlje. Bogata je antioksidansima, štiti vas od dijabetesa tipa 2 i može spriječiti rak jetre. Ipak visokokalorični kofeinski napitci štete našem zdravlju. Obična kava uz dodatak punomasnog mlijeka i zaslađivača može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamelu ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju.
Visokokalorični kofeinski napitci – Kava općenito ima povoljne učinke na zdravlje. Bogata je antioksidansima, štiti vas od dijabetesa tipa 2 i može spriječiti rak jetre. Ipak visokokalorični kofeinski napitci štete našem zdravlju. Obična kava uz dodatak punomasnog mlijeka i zaslađivača može imati 300 kalorija, a dodate li u nju čokoladu, karamelu ili šlag, kalorije se gotovo udvostručuju.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Zašećerene žitarice – Mnogima su omiljeni jutarnji obrok, no stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice većinom spravljene od bijelog brašna i šećera. Umjesto njih izaberite one koje su bogatije nutrijentima, a sadrže manje šećera.
Zašećerene žitarice – Mnogima su omiljeni jutarnji obrok, no stručnjaci upozoravaju da su takve žitarice većinom spravljene od bijelog brašna i šećera. Umjesto njih izaberite one koje su bogatije nutrijentima, a sadrže manje šećera.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Margarin – Iako se dugo vjerovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvjereni da margarin također može sadržavati transmasti koje povisuju loš kolesterol, a smanjuju onaj dobar. Zasićene masti, kojima margarin također obiluje, začepljuju arterije te mogu prouzročiti smrt ako začepe krvne žile i prekinu dovod krvi prema srcu.
Margarin – Iako se dugo vjerovalo da je margarin zdraviji od maslaca, istraživanja su dokazala suprotno. Nutricionisti su uvjereni da margarin također može sadržavati transmasti koje povisuju loš kolesterol, a smanjuju onaj dobar. Zasićene masti, kojima margarin također obiluje, začepljuju arterije te mogu prouzročiti smrt ako začepe krvne žile i prekinu dovod krvi prema srcu.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Mesne prerađevine – Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje jer imaju vrlo visok udio masti, soli i konzervansa te jako mali udio proteina.
Mesne prerađevine – Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje jer imaju vrlo visok udio masti, soli i konzervansa te jako mali udio proteina.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Energetske pločice – Vlakna su dobra za vas i svakodnevno u prehranu trebate ubaciti 25-35 grama vlakana, no njih ne biste trebali crpiti iz energetskih pločica. One sadržavaju velike količine šećera s vrlo malo hranjivih sastojaka.
Energetske pločice – Vlakna su dobra za vas i svakodnevno u prehranu trebate ubaciti 25-35 grama vlakana, no njih ne biste trebali crpiti iz energetskih pločica. One sadržavaju velike količine šećera s vrlo malo hranjivih sastojaka.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Griz – Nutricionisti ga ne preporučuju jer nastaje preradom pšenice tijekom koje ona gubi vitamine, minerale, zdrave masnoće i vlakna. S obzirom na to da sam po sebi nema neki okus, često ga jedemo uz dodatak margarina, maslaca, mlijeka ili nekih drugih namirnica koje su bogate masnoćama. Ta kombinacija uništava naše krvne žile.
Griz – Nutricionisti ga ne preporučuju jer nastaje preradom pšenice tijekom koje ona gubi vitamine, minerale, zdrave masnoće i vlakna. S obzirom na to da sam po sebi nema neki okus, često ga jedemo uz dodatak margarina, maslaca, mlijeka ili nekih drugih namirnica koje su bogate masnoćama. Ta kombinacija uništava naše krvne žile.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Zamrznuta hrana – Katkada se čine praktičnima, no zamrznute obroke svakako bi trebali izbjegavati u svojoj prehrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljikohidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovno osjetiti glad.
Zamrznuta hrana – Katkada se čine praktičnima, no zamrznute obroke svakako bi trebali izbjegavati u svojoj prehrani. Takvi obroci, upozoravaju stručnjaci, imaju previše ugljikohidrata, a premalo proteina. Zbog toga ćete vrlo brzo nakon obroka ponovno osjetiti glad.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Glazura – Osim što obiluje šećerom, katkada se u glazuru mogu dodati i transmasti. Transmasti su nezasićene masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu razinu „lošeg“ kolesterola u krvi.
Glazura – Osim što obiluje šećerom, katkada se u glazuru mogu dodati i transmasti. Transmasti su nezasićene masti koje se ponašaju poput zasićenih. To znači da su loše za zdravlje srca jer podižu razinu „lošeg“ kolesterola u krvi.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Pržene namirnice – Osim što su pune tzv. praznih kalorija, bogate su zasićenim masnoćama i lošim transmastima. Konzumiranje pržene hrane povećava rizik od srčanih oboljenja, a može dovesti i do moždanog udara.
Pržene namirnice – Osim što su pune tzv. praznih kalorija, bogate su zasićenim masnoćama i lošim transmastima. Konzumiranje pržene hrane povećava rizik od srčanih oboljenja, a može dovesti i do moždanog udara.
Foto: Thinkstock
Share
Podijeli
Facebook Twitter

Ne propustite

savršene za zdravlje

Nutricionist otkriva: Ovih 5 sezonskih voćaka trebaju biti na vašem tanjuru ove zime

storyeditor/2025-12-04/PXL_261125_142489893.jpg
BORIS ŠUŠNJAR

U turističkim turama utjelovljuje Teslu, a sad je napisao i vodič za razumijevanje genija

Zagreb: Test automobila Škoda Octavia sport line
RACIONALAN IZBOR

Pitali smo umjetnu inteligenciju koji auto Hrvati najviše vole. Favorit očekivan

ZAHVALILA MEDICINSKOM OSOBLJU

Slavna Osječanka javila se iz bolnice: Oporavljam se nakon operacije, rezovi na trbuhu su bolni

1/