Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Rebel Whopper'

Kušali smo popularni burger bez mesa, od sada dostupan i kod nas: Okus nas je iznenadio!

Foto: Shutterstock
1/5
15.11.2019.
u 07:00

U 25 europskih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, na meniju Burger Kinga postao je dostupan burger bez mesa. Uz pljeskavicu od soje, svi su ostali sastojci – uobičajeni

U Hrvatskoj dostupan burger bez mesa. I to je Burger Kingov Rebel Whopper, u kojem je pljeskavica na bazi soje te u kojem se nalaze svježe narezane rajčice, svježa salata, majoneza, kečap, kiseli krastavci i narezani luk. Uočili ste – sve ono što dobijete i u redovnom Burger Kingovu Whopperu. Uz Hrvatsku, Rebel Whopper se prodaje i u 25 europskih zemalja na ukupno 2500 Burger Kingovih prodajnih mjesta.

Jasno, nismo čekali, nego smo, čim je Rebel Whopper postao dostupan, otišli do prvog Burger Kinga, bio je to onaj u Shopping centru Arena u Zagrebu, kako bismo probali. Bilo je tek oko pola 11 pa smo uspjeli biti prvi, a čekajući da se naše jelo spremi, pogledali smo i cijene. Rebel Whopper stoji točno koliko i osnovni Burger Kingov sendvič, Whopper, a dobiti ga možete u istoj kombinaciji menija kao i druge sendviče ovog globalnog lanca brze prehrane koji djeluje i u Hrvatskoj. Izgledom, također nema prevelike razlike, no kada otvorite sendvič, vidite ipak da to nije ista pljeskavica kao u standardnom Whopperu. Jasno, to nema neke prevelike veze, ono što je zaista bitno jest okus novog sendviča. A on je – neznatno drugačiji od mesnog Whoppera. Ako je uopće drukčiji.

Da nije drugačijeg papira u kojem je Rebel Whopper zamotan, odnosno da ne znate što jedete, vjerujemo da razliku doista ne biste primijetili. Dakle, tko jede u Burger Kingu, a ima razvijenu ekološku svijest, ovo bi mogao dočekati s popriličnim oduševljenjem. A tu je i trend pritiska na odustajanje od industrijskog uzgoja goveda radi efikasnije opskrbe i boljeg poslovanja. Ako je ovo jedan od važnih koraka u tom smjeru, treba ga pozdraviti.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Pri tome svemu smo se i pristojno najeli, obavili dužnu degustaciju s kolegama kod kojih je dojam bio sličan – razlika se ne primijeti, a burger je sasvim u redu. Inače, Burger King je sklopio ugovor s nizozemskim dobavljačem The Vegetarian Butcher. Osnivač je ove tvrtke Jaap Korteweg, gospodin koji dolazi iz obitelji u kojoj su prethodnih osam generacija bili – mesari.

No, nakon svinjske gripe okrenuo se biljkama. U njegovoj tvrtki ne prave samo pljeskavice nego i proizvode koji su nalik na piletinu, kobasice pa čak i tunu, a prodaju se u 17 europskih zemalja.

Ako ste već probali Burger Kingov Impossible Whopper u Americi, također bezmesni burger, onda ste možda doznali kako pljeskavica dolazi iz kalifornijske tvrtke Impossible Foods. I ta je tvrtka dala zahtjev za pristup europskom tržištu, a odgovor se regulatornih tijela još čeka. U Burger Kingu kažu kako je predstavljanje Impossible Burgera bilo najuspješnije u povijesti tvrtke. Lansiranje Rebel Whoppera najveće je Burger Kingovo u Europi, možda bude i najuspješnije na Starom kontinentu.

Komentara 16

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
08:32 15.11.2019.

Ovim svijetom vlada kultura infantilnog kretenizma. Burger bez mesa, kola bez secera, kava bez kofeina, putar bez masti, jaja bez kolesterola.... Ma fenomenalno..... Jos malo pa cemo imati muskarce bez ku...a i zene bez pi..e. Dajte nadjite si zivot... Nistaa po sebi nije lose, samo je lose kad nemas umjerenost i balans.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:16 15.11.2019.

google soyboy pa će vam sve biti jasno

IG
igorl
11:00 15.11.2019.

Nikad ne pljujem po necem sto nisam probao. Zato sam nedavno u Metrou kupio paket Beyond burgera koji se kakti uopce ne razlikuju od mesa. Najmanji paket je bio 1kg, ali kako imam drugare koji su bili jednako znatizeljni rekoh, ajde, platio sam to 200 kn, ko da sam biftek kupio. Meni 200 kn nije neka lova, pa neka, ali sumnjam da ce milijuni penzionera na to bas navalit... Iskustvo je slijedece: smrdi na psecu hranu, zena mi je zabranila da ih odmrzavam u kuci jer stvarno smrde. Ispekao sam ih na rostilju s ostalim mesom, jedva sam ih sprijecio da se raspadnu. Okus nema nikakve veze s mesom, miris jos manje. Nisam siguran da li je do mene i mog drustva i naseg loseg osjeta za okus ili novinari i pojedinci koji to reklamiraju kenjaju kad kazu da je "prakticki kao meso".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije