Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVITET

Impulsima iz elektroda riješite probleme s hrkanjem

hrkanje
23.03.2010.
u 11:20

Ako se ovo stanje ne liječi, može se javiti rizik od povećanoga krvnog tlaka, pa čak i srčanog udara ili dijabetesa.

Umetak u grlo najnoviji je tretman za probleme s hrkanjem. Naprava koristi elektrostimulaciju kako bi aktivirala živce u grlu te na taj način tjera mišiće da otvore dišne puteve. U maloj studiji Sveučilišta Johns Hopkins u SAD-u u kojoj su tretmanu podvrgnuti pacijenti sa zastojem disanja pri spavanju pokazao se zamjetan napredak u rješavanju problema hrkanja i ostalih simptoma.

Zastoj disanja u snu, koji prema nekim procjenama pogađa deset posto populacije iznad 40 godina, javlja se kada se disanje tijekom spavanja periodično ometa na više od deset sekundi. Ovi se prekidi mogu dogoditi i do stotinu puta tijekom noći, a faktori rizika uključuju pretilost, alkohol i starost.

Zastoj disanja, onaj najčešći oblik, uzrokuje sužavanje dišnih puteva. Naime, tijekom sna grlo ili gornji dišni putevi opuste se zbog čega se smanjuju dišni putevi. Kada se dovod zraka u potpunosti zatvori, mozak šalje znakove za uzbunu zbog čega se mišići stežu, a dišni putevi ponovno otvaraju, pacijent može udisati, no uz hrkanje. Čim pacijent ponovno zaspi, sve se ponavlja zbog čega se ponekad budi iscrpljen.

Ako se ovo stanje ne liječi, može se javiti rizik od povećanoga krvnog tlaka, pa čak i srčanog udara ili dijabetesa.

Jedan od najučinkovitijih tretmana je kontinuirani pozitivni pritisak na dišne puteve (CPAP) – pacijent nosi masku koja drži dišne puteve otvorenima time što konstantno upumpava zrak u njih, no nošenje ove maske zna biti neugodno pa čak 60 posto pacijenata brzo prestaje s terapijom.

Upravo je zbog toga osmišljen novi tretman – manje bolan i brži. Tijekom operacije pod kožu vrata ugrađuje se mali senzor povezan sa sitnim elektrodama smještenim u kontaktu s glavnim živcem ispod jezika. Naprava se kontrolira generatorom veličine ručnog sata koji se ugrađuje ispod kože pod prsa. Senzor je programiran da detektira promjene u pritisku dišnih puteva koji se počnu javljati kod zastoja disanja u snu. Kada se to dogodi, elektrode ispucavaju impulse u živac koji zatim aktivira mišiće zbog čega se otvaraju dišni putevi. Pacijent pri tome ne osjeća bol.

Generator koji se uz pomoć daljinskog upravljača može uključiti i isključiti vjerojatno će, kao i "pacemaker", trebati zamijeniti svakih desetak godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije