Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
recept za napredne

Danas se odvažite na pripremu rižota od kruške i čvaraka kakav sigurno još niste probali

Goran Stanzl/Pixsell
20.01.2022.
u 07:05

Za ovo jelo trebat ćete se malo više potruditi, ali vrijedi svake minute provedene za štednjakom jer okusi su jednom riječju božanstveni!

Recept nam je posudio mladi chef Hrvoje Nakić čija se jela pamte dugo nakon što ih probate.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Rižoto od kruške i čvaraka za 4 osobe

Sastojci:

2 glavice ljubičastog luka

2 grančice timijana

20 g maslaca

1 l pilećeg temeljca

1 dcl bijelog suhog vina

310 g Carnaroli riže

20 g sira grana padano

čvarci crne slavonske svinje

kruška Williams

65 g ljutike

80 g jabučnog octa

125 ml viljamovke

125 g maslaca

sol, papar

Priprema:

Ljutiku kratko prokuhajte u jabučnom octu pa dodajte viljamovku. Kada se tekućina reducira, dodajte fino brunoise izrezanu krušku, maknite s vatre i lagano umiješajte maslac. Prebacite sve u plastiku i zamrznite. 

Foto: Shutterstock

Krušku ogulite i narežite na tanke ploške, premažite je šećernim sirupom uz dodatak malo limunova soka, stavite u pećnicu na nisku temperaturu da dobijete čips od kruške.

Ljubičasti luk nasjeckajte na tanke ploške, stavite ih u lonac s maslacem i malo soli i popirjajte, a zatim deglazirajte bijelim vinom. Kada vino ispari, dodajte pileći temeljac i dvije grančice timijana. Timijan nakon 5 minuta kuhanja izvadite iz temeljca i pustite da kuha još 10 minuta na srednjoj vatri. Rižu zagrijte na tavici uz dodatak malo maslinova ulja. Kada se riža tostirala, uz neprestano miješanje dodajte malo po malo temeljca od ljubičastog luka. Kada vidite da je riža taman kuhana i još lagano pucketa pod zubima maknite je s vatre, dodajte začine po okusu, malo soli i svježe mljevenog papra. Dodajte maslac od kruške koji mora biti zamrznut, sir grana padano i mantekirajte rižu da bude lijepo kremasta. Prije serviranja pospite grubo sjeckanim čvarcima i posložite čips od kruške.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Komentara 1

FR
franjo
07:52 20.01.2022.

To ni pas nebi jeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije