Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ovo je originalni recept za samoborske kremšnite: Evo u čemu je glavna tajna pripreme

Treba znati točno koliko dugo miksati smjesu, ako predugo ostane na vatri, postaje gušća i to onda nije samoborska kremšnita. Pravilno pripremljena krema po gustoći je slična svježem pudingu, a za to je potrebno između 12 i 15 minuta žustrog miješanja pjenjačom, otkriva Ivančica Vitko, iskusna majstorica zanata iz slastičarnice "U prolazu"
16. siječnja 2022. u 08:27 13 komentara 161834 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Slastičarnica "U prolazu" koja je već dvadesetak godina nezaobilazno mjesto svima koji dolaze u Samobor (a mnogi tamo dolaze samo da bi kod njih pojeli najbolje kremšnite na svijetu) proizvede nekoliko stotina kremšnita dnevno. Pozivamo vas da se i sami okušate u pripremi ove kultne slastice po originalnom receptu iz slatičarnice "U prolazu" kojeg je s nama podijelila iskusna slastičarka, Ivančica Vitko.

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Samoborske kremšnite

Za kremu:

3 l mlijeka

24 jaja 

21 dag glatkog brašna

75 dag šećera

2 žlice vanilin šećera

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Za 2 lista kora:

1 kg brašna

1 kg margarina

sol

voda

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Za kore zamijesite tijesto od navedenih sastojaka te preklopite četiri puta, kao kad se radi lisnato tijesto, pustite da malo odstoji pa ispecite u pećnici (možete kupiti i gotove kore ukoliko niste vični pripremi tijesta). Nakon toga pripremite kremu. Mlijeko ulijte u lonac i stavite na jaku vatru, a kad zakipi, izuzmite svije šeflje i stavite tu količinu mlijeka u 24 žumanjka te pjenasto zamutite. Postupno dodajte brašno i stalno miješajte kako ne bi nastale grudice. Potom ostatak mlijeka ubacite u smjesu s jajima i stavite na najjaču vatru dok ne zakipi. Tako mora kipjeti 12 do 15 minuta dok se krema ne zgusne. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom kako ne bi zagorjelo dno. Napravite i snijeg od bjelanjaka, pet minuta miješajte bez šećera, a potom ubacite šećer i miješajte još pet minuta. Kremu od žumanjaka ubacite u bjelanjak i promiješajte te sve prelijte po jednom listu kora i potom drugu koru stavite na vrh. Pospite šećerom u prahu, poslužite tek nakon sat, dva. Ova količina sastojaka dovoljna je za 42 kremšnite.

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

genijalno Kad isprobate ovaj pomaknuti recept za Schwartzwald tortu drugi vas više neće zanimati! savršenstvo bez mane Tražite recept za vrhunsko zimsko varivo bez trunke mesa? Pronašli smo ga umjesto vas! Zagreb:  Kolači od jesenskog voća Slatki blagdani Ružice od jabuka i lisnatog tijesta - od samo nekoliko sastojaka pripremite savršenu slasticu koju će svi obožavati
NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Moxa
    Moxa:

    Nešto je sigurno namjerno ispušteno! Što je ok, ne vjerujem da bi ga samo tako dali.

  • vorda400:

    Općenito mi je to zadnji kolač koji jedem u slasticama a ove tople samoborske sam jeo jednom i nikad više

  • Misl@v:

    Davno sam ih probao. Jedne od gorih (brašnaste, tople). Nikad više.