Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

U Zagrebu umro ugledni kolekcionar knjiga i kroničar Bosne Franjo Marić

VL
Autor
Denis Derk
18.04.2020.
u 13:16

Profesor Franjo Marić desetljećima je prikupljao stare knjige o dokumente mahom vezane za Hrvate iz Bosne i Hercegovine

U Zagrebu je u šezdeset i petoj godini života iznenada umro ugledni kolekcionar knjiga, fizičar i publicist, profesor Franjo Marić. Rođen je u Zenici 1955. godine. Gimnaziju je završio u Zavidovićima, a diplomirao je fiziku na Prirodoslvno matematičkom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. godine radi u zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Dubravi.

Za vrijeme rata bavio se humanitarnim radom, a više od trideset godina prikupljao je knjige i dokumente o hrvatskom življu Bosne i Hercegovine. Sakupio je tako više od sedam tisuća svezaka, mahom starih i dragocjenih knjiga.

 U listopadu prošle godine izložio je svoje najvrednije knjige u palači HAZU u Opatičkoj ulici u Zagrebu. Na otvorenje izložbe je specijalno iz Sarajeva doputovao i vrhobosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, što dovoljno govori o ugledu koji je Marić imao i u Bosni i Hercegovini. 

"Kada sam došao u Zagreb na studij u jesen 1975., počeo sam pomalo i stidljivo prikupljati stare knjige tematski vezane za BiH. Prva starija knjiga koju sam kupio imala je naslov “Bosanska pjesmarica ili junačka djela naših djedova”. Priredili su je fra Grga Martić i fra Ivan Jukić, a novo pregledano izdanje iz 1912. povijesnim podacima popratio je prof. Cherubin Šegović. Nakon završetka studija te zaposlenja 1980. počeo sam nešto intenzivnije prikupljati knjige tako da je moja prva knjižnica u Brezovu Polju kraj Žepča početkom 1993. godina brojila 1100 dosta vrijednih naslova. Nažalost tu knjižnicu zajedno s obiteljskom kućom u ratu u lipnju 1993. opljačkali su i razorili muslimanski ekstremisti. Nakon te pljačke ponovno se s posebnom strašću bavim prikupljanjem starih knjiga, statističko-povijesnih starih i novih dokumenata te ilustracija koji se uglavnom odnose na Bosnu i Hercegovinu", rekao je profesor Franjo Marić Večernjem listu u listopadu prošle godine.

" Budući da je za vrijeme rata u BiH, posebno u Sarajevu nestao veliki fond knjiga, kardinal Vinko Puljić i pater Ivan Tolj ocijenili su da bi bilo najbolje da moja svekolika zbirka završi u Sarajevu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tako da je velika većina knjiga iz moje zbirke već udomljena za budućnost u knjižnici Metropolitana koja je u osnivanju pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji u Sarajevu", rekao je u listopadu prošle godine veliki zaljubljenik u knjige Franjo Marić.

Ključne riječi

Komentara 2

AP
ante_pustinjak
17:21 19.04.2020.

dragi franjo, pokoj vječni bio tvojoj plemenitoj duši. tvoje su ruke učinile puno dobra za hrvatsku kulturu, posebice za kulturu pisane riječi. imali smo još neke dogovore za poslije uskrsa, no ti otputova iznenada. večer prije svoje smrti si mi još poslao mailom poveznicu iz romana ive andrića (na drini ćuprija) gdje on opisuje veliku zarazu u bosni, a prije uskrsa smo malo i proljudikali. nek ti je laka hrvatska zemlja!

DU
Deleted user
15:05 18.04.2020.

Super zanimanje, kolka je mjesečna plaća za ovakvo prodavanje magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije