Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Provedena ovrha 'Mlade patricijke'. Ravnatelj muzeja: 'To je crni petak za hrvatsku kulturu'

"Ova slika nažalost neće ući samo u povijest umjetnosti nego i prava, kao jedan negativan presedan koji odražava jedno bolesno društvo", zaključio je Franceschi
05. studenoga 2021. u 15:38 0 komentara 336 prikaza
Foto: Facebook/NMMU
Pogledajte galeriju 1/6

Prenošenjem slike "Mlada patricijka" Vlahe Bukovca iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u HAZU, u petak je provedena ovrha temeljem sudske presude, a ravnatelj muzeja Branko Franceschi taj je čin nazvao "crnim petkom za hrvatsku kulturu".

"To je crni petak za hrvatsku kulturu i jedan pokazatelj da smo mi kao društvo, nažalost, organizirani tako da je pravo na strani jačeg i moćnijeg", kazao je Franceschi Hini te pozvao Hrvatski sabor da preispita zakon o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Potvrdio je da je u petak u NMMU došao pravni zastupnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zajedno sa sudskim ovršiteljem i ljudima koji su sliku spakirali i odnijeli. Sve se odvijalo sukladno ovršnom postupku o kojemu NMMU u trenutku same ovrhe nije bio ni informiran, napomenuo je Franceschi.

Po njegovim riječima, sudovi su presudu o slici kao vlasništvu HAZU-a donijeli "u potpunosti zanemarujući Zakon o muzejima, Zakon o kulturnom dobru, Pravilnik o muzejskom radu".

"Mi smo zapravo bili prisiljeni sliku predati suprotno mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, koje je bilo protiv toga da se slika preda Akademiji. Dakle, morali smo silom ovrhe u potpunosti ne poštivati proceduru koja je propisana Zakon o muzejima", upozorio je.

Podsjetio je da je slika u zbirku NMMU-a - ranije Moderne galerije - uvrštena upravo po odluci HAZU-a, pod upravom HAZU "koja je aneksirala muzej odlukom saveza komunista 1947. godine, i po čijim uputama je to djelo, i ostala, uneseno u zbirku NMMU-a, te time po zakonu zaštićena kao cjelovito i nedjeljivo kulturno dobro".

"Ja se sada mogu u ime cijele hrvatske javnosti zapitati u kakvom to društvu i državi mi živimo da institucija koja bi trebala biti vertikala kulture, vertikala intelektualnog odnosa prema stvarnosti, provodi takvu volju nad kulturnom institucijom", rekao je Franceschi. 

Upozorio je kako taj proces nije "proces između muzeja i HAZU-a, već da HAZU ima problem s Ministarstvom kulture i medija, s vladom, s državnim aparatom".

Pozvao je Hrvatski sabor "da konačno preispita zakon o HAZU-u, po kojemu je u ovoj državi već oduzeto dovoljno kulturnih dobara iz javnog društvenog i državnog vlasništva i prebačeno u privatno vlasništvo HAZU-a".

"Ova slika nažalost neće ući samo u povijest umjetnosti nego i prava, kao jedan negativan presedan koji odražava jedno bolesno društvo", zaključio je Franceschi.

Iz Akademije su potvrdili da je slika dopremljena u HAZU te pohranjena u depo Strossmayerove galerije. Franceschi je rekao da će NMMU na ovrhu uložiti još jednu ustavnu žalbu.

VIDEO Preko 10.000 švicarskih tvrtki traži radnike u Hrvatskoj

Prijepori oko bukovca 'Akademici sjede na stolicama oduzetima obiteljima u NDH' sudska odluka Bukovčeva "Mlada patricijka" mora biti predana HAZU-u Prijepori oko Bukovca Naša “Mlada patricijka” nepotrebno je uzburkala javnost
Vinkovci: Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja
SATIRIČNI PREGLED TJEDNA
Zagrepčani su probdjeli cijelu noć, psi tragači pušteni su s lanca, iz pritvora je pobjegla G. Ž.
Hrvatski Telekom
BUDITE OPREZNI
Istraživanje iz Hrvatske: Ovo su najopasnija ponašanja mladih na internetu o kojima se rijetko priča
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.