Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sudska odluka

Bukovčeva "Mlada patricijka" mora biti predana HAZU-u

Vlaho Bukovac
03.11.2021.
u 17:40

Koprivnička ispostava varaždinskog Županijskog suda potvrdila je rješenje prema kojem Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) mora predati sliku Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" njezinu vlasniku Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Rješenjem varaždinskog suda potvrđena je zakonitost i pravilnost ranijeg rješenja o ovrsi općinskog građanskog suda u Zagrebu, izvijestilo je Odvjetničko društvo Hraste&partneri napominjući da je time uklonjena posljednja prepreka da se ovršnim putem provede sudska presuda kojom je Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (NMMU) naloženo da sliku preda vlasniku.

Drugostupanjski sud je tako, ističe Hraste&partneri, utvrdio kako se u konkretnom slučaju, ovrha provodi radi predaje pokretnine za koju je utvrđeno sudskom odlukom da je vlasništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) kao ovrhovoditelja, te da ju je NMMU, kao ovršenik i posjednik dužan predati HAZU.

Ovršni postupak pokrenut je pošto je NMMU godinama odbijao postupiti prema pravomoćnoj i ovršnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu od 28. lipnja 2011. kojom je preinačena presuda općinskog građanskog suda u Zagrebu i utvrđeno da je HAZU vlasnik slike Vlahe Bukovca, napominju odvjetnici.

Slika "Mlada patricijka", ulje je na platnu, dimenzija 1,260x0,950 m, naslikano u Parizu 1890. godine.

HAZU godinama, podsjećaju odvjetnici, nastoji da se pitanje vlasništva njezinih umjetnina koje se nalaze u NMMU riješi sklapanjem ugovora tako da i dalje ostanu na upravljanju NMMU, ali da se nesumnjivo prizna pravo vlasništva, uz plaćanje troškova osiguranja, radi pokrivanja rizika slučajne propasti ili oštećenja. 

Komentara 1

RO
romobil
16:26 08.11.2021.

Umjesto da je pred očima likovne publike jer svako slikarsko djelo živi od pogleda završiti će negdje u mračnom depou i biti zaboravljena. Sramotno za sjajno djelo slikara koji mogao slikati i drugdje i imati drugu prosvijećeniju publiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije