Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo umjetnika

Ne možemo prihvatiti podjelu umjetnika na one koji više ili manje zarađuju

Nina Obuljen
VL
Autor
Denis Derk
02.04.2020.
u 14:23

Upravni odbor HZSU-a odbio je odluku Ministarstva kulture koje je potpore za samostalne umjetnike podijelilo u dvije kategorije

Upravni odbor Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika uputio je dopis ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek u kojem ističe svoje neslaganje s mjerama pomoći samostalnim umjetnicima. Pismo objavljujemo u cjelosti.

Poštovana gospođo Ministrice,

Upravni odbor HZSU-a obratio Vam se 16. ožujka 2020. sa osam jasnih zamolbi kako bi ublažili posljedice prouzročene koronavirusom kojima su posebno izloženi samostalni umjetnici u RH. Jako nam je drago da je uvažena naša zamolba za odgodom revizije statusa samostalnih umjetnika tijekom epidemije koronavirusom. Ova odluka dokazuje da razumijete situaciju u kojoj su se u ovim prilikama našli svi samostalni umjetnici, bili oni obuhvaćeni ili neobuhvaćeni spomenutom revizijom.

Nažalost, ostale mjere potpore samostalnim umjetnicima objavljene 01. travnja 2020. ne pokazuju razumijevanje situacije, potreba, ni sam status samostalnog umjetnika u RH. Vašim mjerama došlo je do podjele samostalnih umjetnika na tri kategorije: na one koji će dobiti tri isplate od 1.625,00 kn mjesečno, na one koji će dobiti tri isplate od 3.250,00 kn netto mjesečno, te na one koji neće biti obuhvaćeni ovim mjerama.

Svi članovi Upravnog odbora HZSU-a i svi samostalni umjetnici koji su nam se javili nakon objavljivanja mjera protiv su podjela, pogotovo onih prema financijskim kriterijima jer svi samostalni umjetnici imaju jednak koeficijent (0.8) kao osnovicu za izračun mirovinskih uplata i svi su svoj status samostalnog umjetnika stekli prema istom kriteriju – zamjetnom doprinosu hrvatskoj kulturi.

Ne možemo prihvatiti podjelu na one manje ili više značajne, ili vrijedne umjetnike, kao ni na one koji više ili manje zarađuju. Uz to članak 69. kao i drugi članci Ustava jamče nam zaštitu u ovom teškom razdoblju za Republiku Hrvatsku.

Iznimno cijenimo Vaš napor da se pomogne ugroženim umjetnicima, Vašu spremnost na dijalog koju ste pokazali, razumijemo i činjenicu da ste Vi dio Vlade RH te stoga načelno podržavamo ovu mjeru pomoći, ali Vas pozivamo da uvažite naš stav koji proizlazi iz pozicije umjetnika te mjeru korigirate u skladu s Ustavom RH kao i s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture koje su sigurno ograničene novonastalim prilikama.

Pozivamo Vas da nadopunite otvoreni natječaj kriterijem solidarnosti i omogućite svim umjetnicima jednaka (egalite) prava kao i mogućnosti ostvarivanja istih tako da osim onih umjetnika koji koriste e-građanin, omogućite i mogućnost direktne prijave umjetnika na isti poziv u skladu s vremenom i ovom ugrozom.

Pismo su potpisali članovi Upravnog odbora HZSU-a i to Rea Boschi Razić, Lana Gojak, Hrvoje Kovačević, Silvije Petranović i Zdravko Šljivac. 

Komentara 3

Avatar dovidovic
dovidovic
14:47 02.04.2020.

Umjetnici, primite se posla i zaradite svoj kruh. Zašto bi porezni obveznici plaćali vašu umjetnost, poput one na EPK, ako je na tržištu bezvrijedna? Dakle, lopata, volan, blagajna u Konzumu, pa radite ko svi ostali.

NI
nila
19:52 02.04.2020.

Umjetnost se ne stvara radi tržišta,nego radi kulturnog uzdizanja naroda.

NI
nila
19:49 02.04.2020.

Umjetnost jest rad, stvaranje umjetničkog djela jest rad. Stvarati umjetničko djelo znači proizvoditi umjetničko djelo, dakle stvarati estetsku vrijednost,koja isprva označava kvalitativnu vrijednost pojedine umjetnine (koja je definirana svojim poljem,granom,žanrom i formom),a zatim i kulturnu vrijednost. Estetska vrijednost je vrsta ekonomske vrijednosti;od proizvodnje umjetničkog djela nastaje višak vrijednosti,kakav nalazimo i u primarnim i sekundarnim gospodarskim djelatnostima,samo s tom razlikom što umjetnički rad u sebi objedinjuje duhovnu i materijalnu proizvodnju. Umjetnici su radnici. Umjetnički rad obuhvaća sva tri polja klasifikacije rada-intelektualni,fizički i duhovni rad.Samostalni umjetnici su oni profesionalni umjetnici koji za život privređuju/ zarađuju samo ili isključivo od svog umjetničkog rada. U situaciji, kada ne mogu objavljivati,izlagati,izvoditi odnosno prikazivati svoja djela, samostalni umjetnici su nezaposleni,nemaju prihode,nemaju od čega platiti režije,hranu,stanarinu,kredit,itd.Nemaju plaću.Plaću ostvaruju samo kada svoja objavljuju,izvode,prikazuju,izlažu. I,da,mnogi profesionalni umjetnici i profesionalne umjetnice svoj umjetnički posao obavljaju paralelno s nekim drugim poslom koji kod nekih ima,a kod nekih nema veze s umjetnošću.Umjetničke profesije nisu manje vrijedne od neumjetničkih profesija. Poslovi i zanimanja se ne dijele na više ili manje vrijedne, svaki je posao podjednako vrijedan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije