Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Otvoren poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima

Otvoren je poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske.
01. travnja 2020. u 11:55 1 komentara 130 prikaza
ministarstvo kulture
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvi paket Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu koji je usvojen 17. ožujka uključio je i mjere za pomoć likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih te drugih fizičkih i pravnih osoba u kulturnom sektoru koje ostaju bez svih prihoda zbog ograničenja okupljanja i zatvaranja kazališta, kina, muzeja, koncertnih dvorana. Mali i srednji poduzetnici u kulturnim i kreativnim industrijama i samozaposleni umjetnici i novinari mogu se prijaviti na mjere HZZ-a.

Nina Obuljen Nina Obuljen Koržinek Poruka ministrice kulture umjetnicima i djelatnicima u kulturi

U okviru najavljenog kriznog fonda iz sredstava Ministarstva kulture omogućit će se isplata potpore u iznosu od 1.625,00 kuna ili 3.250,00 kuna neto mjesečno samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Samostalni umjetnici koji su u 2019. godini ostvarili prosječan mjesečni prihod manji od 1.625,00 kn ovom mjerom mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za nepuni radni odnos, a oni koji su ostvarili prosječni mjesečni prihod veći od 1.625,00 kn, mogu ostvariti potpore u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. godine te će biti podložna reviziji svakoga mjeseca, zavisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.

Pravo na potporu ostvaruje se temeljem ispunjene e-prijavnice kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu. Poziv za prijavu na mjeru Potpore samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske dostupan je na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24349

Podsjećamo kako je ministrica kulture donijela Odluku o privremenoj obustavi revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od 6 mjeseci, a sve sukladno mjerama Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa.

Nina Obuljen Koržinek Pomoć umjetnicima Potpore od 1.625 odnosno 3.250 kuna za samostalne umjetnike koji su ostali bez angažmana

Ministrica je uputila poruku umjetnicima i djelatnicima u kulturi o svim postupanjima i mjerama koje su poduzete kako bi se ublažile posljedice pandemije COVID-19., koja je dostupna na poveznici: https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=24358

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • KupusDei:

    Očekujem da se Siniši Labroviću, to je onaj kojem je vrhunac umjetnosti pišanje po cesti, odmah dodijeli 800.000 kn.