Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOBO JELČIĆ U KEREMPUHU

Kako je i zašto iz naših srca nestalo mjesto za – druge?

27.03.2018.
u 20:18

Autorski projekt Bobe Jelčića “Govori glasnije!” urnebesno je smiješan, naročito iz vizure onih koji mrze mrak u kazalištu i šutnju u društvu

Društvo u kojem ništa ne funkcionira, ljude koji kroz bezbroj praznih riječi skrivaju vlastitu nemoć, probleme – od nacionalizma preko nezaposlenosti po nacionalnoj osnovi pa sve do “nejebice” redatelj Bobo Jelčić predstavlja kao kazališnu predstavu u kojoj se sve raspada. Baš zbog toga njegov novi autorski projekt “Govori glasnije!”, koji smo premijerno vidjeli u Satiričkom kazalištu Kerempuh, zbunio je mnoge, naročito na samom početku kada se “ne može” rastvoriti kazališni zastor pa glumica izlazi pred njega i gledatelje uvodi u predstavu.

Jelčić ovdje progovara o mnogim problemima društva, ali i o tome koliko smo još daleko od te žuđene Europe. Više je sarkastičan nego satiričan dok nam u lice baca probleme pokraj kojih šutke prolazimo, a trebali bismo zbog njih vrištati. On vješto i smisleno koristi neke od motiva iz dvije prethodne predstave koje je radio u &TD-u i HNK Zagreb: “K’o rukom odneseno” i “Na kraju tjedna”. Ponovno na scenu postavlja običnu svakodnevicu, obične ljude, okružene dijelovima kuhinje, namještajem dnevne sobe... “Kretanje” tih komada namještaja i ljudi na trenutke izaziva vrtoglavicu kod gledatelja, jer batrganje u tim “običnim” životima ono je što svi poznajemo. Je li zato iz naših srca nestalo mjesta za – druge? Ili ga nikada nije ni bilo?

No, raspad društva i života redatelj ovdje koristi i za zaista satiričnu žaoku upućenu istom takvom raspadu u kazalištu. Za sve one koji su često u teatru upravo ti su dijelovi predstave urnebesno smiješni, i to zbog svoje točnosti i istinitosti: kada kazalište utone u mrak (jer neki redatelji zaista tako i dan-danas rješavaju izmjenu scena), kada glumci ne mogu ući u lik jer ih je kostimograf odjenuo u preširoke hlače ili kada zlobno komentiraju gošću iz drugog kazališta koja je, naravno, dobila glavnu ulogu. Ta je gošća Jadranka Đokić, prvakinja Drame HNK Zagreb, istinski sjajna u ulozi žene koja dolazi moliti pomoć. Uz nju su odlični Nikša Butijer i Petra Svrtan kao bračni par kojima ona dolazi, Vili Matula kao njihov sin i Nina Erak-Svrtan kao njegova djevojka. Tu su i Marko Makovičić kao neurotični susjed i Damir Poljičak kao moćni poznanik koji “može sve”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije