Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Jedinstveni umjetnički događaj ispred zagrebačkog HNK

U četvrtak 14. svibnja, s početkom u 18 sati ispred HNK u Zagrebu započinje projekt "Nekoliko dana premijere". Zagrebački HNK postavlja ga s umjetnikom Davidom Maljkovićem koji će scenografski fundus iz raznih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta.
13. svibnja 2020. u 12:36 1 komentara 126 prikaza
Foto: HNK Zagreb

Nakon što je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od ponedjeljka, 11. svibnja krenulo s pokusima, ispred kazališta u četvrtak 14. svibnja, s početkom u 18 sati počinje jedinstven umjetnički događaj koji će trajati cijeli vikend.

povratak u kazališta Počele su probe - od ponedjeljka ćemo na drukčiji način ići u kazališta

Riječ je o projektu Nekoliko dana premijere što ga je zagrebački HNK postavio s umjetnikom Davidom Maljkovićem koji će scenografski fundus iz raznih predstava prenijeti u javni prostor, odnosno na travnjake ispred Hrvatskoga narodnog kazališta. David Maljković izlagao je u najprestižnijim svjetskim institucijama a krajem svibnja trebao je pripremiti scenografiju za premijeru predstave Kafka na žalu Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana koja će biti izvedena iduće sezone.

"Novonastala situacija nametnula je nove rutine i naše aktivnosti su izgubile zvuk, naše projekcije su prestale komunicirati s nama, a dodatno stradanje grada za vrijeme potresa dovelo je do promjene stanja u kulturnome krajoliku. U ovom novouspostavljenom realitetu kao mala gesta i intervencija u kazališni eksterijer nastaje i ovaj projekt" kažu iz HNK u Zagrebu.

Koristeći to kao sirovinu, David Maljković uspostavlja dijalektički odnos s postojećim elementima prijašnjih scenografija razvijajući novu prostornu strukturu te kroz izmještanje afirmira njihovu kontinuiranu temporalnost. Ova nova materijalnost nadilazi status definirana artefakta i kroz proces nove gradnje, dobiva drugačije oblike društvenosti. Postavljeni elementi na kazališnom travnjaku, zanemaruju svoju formalnu autonomiju te s obzirom da nisu prikazani u cijelosti, zaigrano kompromitiraju svoju zadanu poziciju i postaju označitelji promjene smjera.

#ostajemdoma Pogledajte hrvatski filmski klasik "Živa istina" samo na Večernji.hr

David Maljković rođen je 1973. u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu. Samostalno je izlagao u poznatim svjetskim galerijama, poput The Renaissance Society u Chicagu, Palais de Tokyo u Parizu, Kunstmuseum u Sankt Gallenu, BALTIC Centre for Contemporary Art u Gatesheadu, Kunsthalle u Baselu, Van Abbenmuseum u Eindhovenu, Secession u Beču. Izlagao je na 11. Gwangju biennaleu, 56. venecijanskom biennaleu, 29. biennaleu u Sao Paolu, 11. i 9. istanbulskom biennaleu i dr. Njegovi su radovi dijelovi kolekcija brojnih svjetskih muzeja, među ostalima Centra G. Pompidou u Parizu, MUMOK-a u Beču, Museo Reina Sofia u Madridu, MoMA-e u New Yorku, Stedelijk muzeja u Amsterdamu, Tate kolekcije u Londonu.

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • Avatar MaryLY98
    MaryLY98:

    w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b