Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Auti Automobili

6 najboljih besplatnih aplikacija za vozače

Provjeri prognozu, plati parking i prouči kartu grada u koji putuješ
11. lipnja 2017. u 15:00 1 komentara 2291 prikaza
mobitel
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Moderan smartphone danas je gotovo nezaobilazan dio naše svakodnevice. Njime provjeravamo vijesti i vremensku prognozu, objavljujemo što je novo na Facebooku, stavljamo najbolji selfie na Instagram, plaćamo račune i kupujemo odjeću, igramo igrice...  

smartphone TOP IZBOR Ovo su najbolje znanstvene i obrazovne aplikacije koje biste trebali imati

Navigacija u džepu

Mogli bismo tako unedogled. Koji god aspekt naših života sagledali, pametan telefon u njemu ima važnu ulogu. Čak i u vožnji. Zahvaljujući pametnim telefonima, primjerice, više ne morate kupovati skupe navigacijske sustave - najbolji i najjeftiniji (besplatan) nalazi vam se u džepu. Ne morate zvati HAK kako biste saznali stanje na cestama - provjerite na vašem zaslonu; vremenska prognoza - ista stvar.

Ukratko, smartphone je postao vrlo važan dio vozačke "opreme", a zahvaljujući konstantnom napretku tehnologija i mobilnih aplikacija, svakih nekoliko mjeseci pojavi se neka nova funkcija koja vam dodatno olakšava život za upravljačem. Odabrali smo neke od trenutačno najzanimljivijih i najkorisnijih mobilnih aplikacija za iOS i Android uređaje. Najbolje od svega - svaka od ovih aplikacija je besplatna.

mobitel Splittr za podjelu troškova 7 aplikacija za putovanja koje ćete rado koristiti

Daleko najkompletnija i najkorisnija mobilna aplikacija za vozače upravo je ona Hrvatskog autokluba. HAK-ova aplikacija sadrži sve moguće informacije koje možete zamisliti i koje će vam ikad zatrebati, neovisno putujete li po Hrvatskoj ili u inozemstvo, odnosno jeste li domaći ili strani korisnik. Pored aktualnog stanja na cestama i prognoze prometa za sutradan, HAK-ova aplikacija nudi pregled slika uživo s više od 150 kamera u Hrvatskoj postavljenih na graničnim prijelazima, naplatnim postajama, trajektnim pristaništima, a moguć je i pregled jednominutne informativne emisije "Promet info" te pregled popisa radarskih kontrola.  

Automatski zove pomoć

Nadalje, tko voli biti u toku s vremenskom prognozom i aktualnim meteorološkim podacima, bit će ugodno iznenađen aplikacijom HRT Meteo. Putni Anđeo, pak, inovativna i hvalevrijedna aplikacija Oryx Asistencije, u slučaju nezgode automatski zove pomoć.
Parking HR olakšat će proces plaćanja parkiranja, a aplikacije Here WeGo i Google Maps cijenit će vozači koji kartu pojedinog područja žele pregledavati i kad nisu spojeni na internet.

Putni Anđeo Putni Anđeo Aplikacija koja može spasiti život Putni Anđeo Pomoć na cesti Neka vas Putni Anđeo čuva na cesti smartphone NAŠ IZBOR 6 aplikacija za obitelj koje bi vam mogle olakšati život

Top 6

1. Hrvatski autoklub

Putem aplikacije moguće je provjeriti aktualne cijene cestarina na kompletnoj mreži autocesta u Hrvatskoj, kao i aktualne cijene goriva u više od 40 europskih zemalja. HAK-ova aplikacija nudi i mParking uslugu jednostavnog i brzog plaćanja parkiranja putem SMS poruka.

2. HRT Meteo

Omogućuje praćenje mjerenja sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a. Prognoze za danas i sutra postoje za 55 mjesta u RH, za preksutra i sljedeća dva dana za osam većih područja: središnju, istočnu i gorsku Hrvatsku, unutrašnjost Istre i Dalmacije te za sjeverni, srednji i južni Jadran.

3. Putni Anđeo

Na temelju promjene brzine, buke u vozilu i drugih parametara, Putni Anđeo prepoznaje prometnu nezgodu i automatski zove hitnu pomoć, policiju, vatrogasce ili pomoć na cesti! Aplikacija će vas tijekom vožnje upozoriti kada prebrzo ili predugo vozite ili, primjerice, pozvati pomoć na cesti.

4. PARKING HR

Cilj ove aplikacije je pojednostavljenje plaćanja parkiranja, a to čini pohranjivanjem registarske oznake te brzim odabirom grada, odnosno parkirne zone u kojoj se nalazite. Postoje druge aplikacije koje nude i plaćanje parkiranja,  no ova je dobar odabir za vozače koji žele samo ovu funkciju.

5. Here We Go

Od svih danas dostupnih besplatnih navigacijskih aplikacija, Here WeGo spada među najbolje. 
Omogućuje jednostavno snalaženje i brojne opcije prijevoza (uključujući cijene) za više od 1300 gradova diljem svijeta. Osim prijevoznih informacija, nudi i turističke savjete.

6. Google Maps

Jedna od najpoznatijih mobilnih aplikacija današnjice nudi sve bolju i precizniju navigaciju. 
Google Maps neprekidno se unapređuje, a među korisnim funkcijama jest i ona preuzimanja dijela karte za pregledavanje kada niste spojeni na internet.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • adrad:

    Kada će izmisliti aplikaciju koja gasi ekran pametnog telefona vozača pri brzini većoj od 20 km/h? Svaka čast tehnološkom napretku, ali korištenje telefona u vožnji je ludost, pogotovo pisanje poruka i komunikacija na društvenim mrežama.