Djetinjstvo na tanjuru

Ovo je hrvatski kraj u kojem hrana miriše bolje nego igdje drugdje

Podravina
Foto: HTZ
1/8
06.10.2025.
u 09:13

Od kruha iz krušne peći i fiš paprikaša uz Dravu do slojevite gibanice i čaše vina, Podravina je mjesto gdje se okusima čuva tradicija i vraća u djetinjstvo.

Kad putnik krene cestom prema Podravini, prvo što primijeti nisu ni ravnice ni vinogradi, nego mirisi. Još prije ulaska u Koprivnicu osjeti se slatkasti trag pečene paprike, a čim skrene prema manjim selima, zrak se ispuni aromom kruha koji se upravo vadi iz peći. Nigdje se miris i okus ne doživljavaju tako intenzivno kao ovdje, gdje hrana nije samo prehrana nego i sjećanje, običaj i način života.


Krušne peći koje griju dvorišta

U dvorištima u okolici Đurđevca, peć se tradicionalno pali gotovo svake subote. Mnogi će reći da bez toga niti nema pravog vikenda. Pogače se peku u redovima, svaka sa svojim malim detaljem, od utisnutog križa, posipanog makom ili tek laganim urezanim detaljem nožem. Kad se izvade, poseban miris toplog kruha s blagom aromom kukuruza i raž širi se ulicama i mnogima je prva asocijacija na Podravinu.


Jela na žlicu i paprikaš uz Dravu

Osim po kruhu, Podravina je poznata i po jelima na žlicu. Gulaš, varivo od graha, juhe u kojima se krčkaju fini komadi mesa, sve se ovdje kuha i uživa polako. Na obali Drave često se priprema fiš paprikaš od svježe ulovljenog šarana ili soma. Paprika se ne dozira precizno žličicama i mjericama po specifičnom receptu već se prospe šakom, vino se ulije po želji iz boce, a miris privlači svakog tko se nađe u blizini, a Podravci znaju da bez dobrog fiša nema ni druženja.


Slatki slojevi gibanice

Baš kao što se zna red što se mora raditi za blagdane i svečanosti, zna se i što mora biti na stolu, tako da nijedna svečanost ne prolazi bez gibanice. Ova slojevita pita nije kolač koji se napravi onako usput jer zahtijeva vrijeme i preciznost. Tijesto se razvlači gotovo do prozirnosti, pa puni nadjevima od maka, sira ili oraha. Neki stave malo ruma, neki koricu limuna, a neki dodaju med, a skoro svaka kuća i baka imaju svoju malo tajnu kako da gibanica ispadne savršeno. Srećom, u većini slučajeva rezultat je uvijek isti, kolač koji podsjeća na djetinjstvo gdje god ga jeli u Podravini.

Foto: HTZ


Vinski brežuljci i podrumi puni priča

Postoji i druga strana Podravine, ona koja se vidi kada se krene prema vinogradima oko Virja ili Rasinje. Mali brežuljci pružaju pogled na redove vinove loze, a podrumi skrivaju tradicionalne bačve koje su u obiteljima desetljećima. Vina su uglavnom graševina, rizling, ponekad i pinot sivi, svježa i pitka.


Dva simbola regije

Jedan od simbola Podravine je paprika, bez koje su jela nezamisliva. Iako se godišnje samelju tone paprike, pravi gurmani znaju cijeniti male mlinove u kojima se mljevenje radi polako, a crvena boja ostaje na rukama još dugo. Paprika u Podravini nije samo začin, ona je zaštitni znak i identitet regije.

Foto: HTZ

Drugi je med, jer su rubovi podravskih šuma i polja puni pčela koje skupljaju pelud i rade med, a pčelari iz Đurđevca i Pitomače proizvode prirodni bagremov, lipov i cvjetni med. Nebitno koji vam je favorit, kad bilo koji zagrabite i probate, bit će vam jasno zašto ga smatraju podravskim zlatom.


Sve na jednom mjestu

Obilazak tržnice u Koprivnici subotom najbolji je sažetak cijele regije. Karakteristični redovi štandova i klupa sa svježim domaćim povrćem, kobasicama, sirom i kolačima, uz nezaobilazan žamor ljudi, sve to stvara scenu u kojem se mirisi isprepliću sa smijehom i toplim susretima. Tu se ne ide samo po hranu, nego i po razgovor uz kavu, a nećete moći ni odoljeti probati šnitu sira ili kolača koje će vam svatko ponuditi prije nego se odlučite za kupovinu.

Foto: HTZ

U Podravini hrana i piće nisu usputna stvar ili zadatak koji nam je netko dao za obaviti na povratku s posla, nego srce zajedništva. Miris kruha, okus vina, vrcanje meda i količina paprike u fišu daju identitet regiji. Oni pričaju priče o ljudima koji čuvaju tradiciju, o zajednicama koje se okupljaju oko stola i o uspomenama koje se prenose kroz priče generacijama.

U vremenu kada se život i putovanja putovanja često svodi na poziranje za društvene mreže, Podravina nudi iskustvo koje se pamti. Avantura i doživljaj za pamćenje ne moraju biti egzotična lokacija već su tu, na dohvat ruke, u zdjeli toplog paprikaša ili u komadu gibanice.

Posjeti me

„Mirisi, zvukovi, prizori i okusi ovog mjesta ostavit će neizbrisiv trag u vašem sjećanju. Serijal Posjeti me, koji možete pratiti na društvenim mrežama i stranicama Hrvatske turističke zajednice, savršeno prenosi taj doživljaj kroz četiri epizode koje vas vode na putovanje kroz srca i duše nekih od najljepših, često zaboravljenih dijelova Hrvatske.”

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja