Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništio ih babilonski kralj

Filistejci nisu bili divlji pijanci, nego trgovci koji su obožavali parfeme

An American archaeology student unearths a skeleton during excavation works at the first-ever Philistine cemetery at Ashkelon National Park in southern Israel June 28, 2016. Picture taken June 28, 2016. REUTERS/Amir Cohen     TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters
1/2
15.07.2016.
u 06:30

Potraga je trajala od 1985., a tek zadnjeg dana iskapavanja 2013. uspjeli su naći groblje drevnog naroda s područja današnjeg južnog Izraela

Potraga je trajala od 1985., a tek zadnjeg dana iskopavanja 2013. uspjeli su naći groblje drevnog naroda s područja današnjeg južnog Izraela

– Jednom su me pitali što bih napravio kada bi mi netko dao milijun dolara. Bez previše razmišljanja odgovorio sam im kako bih tim novcem krenuo u potragu za Narodom s mora – riječi su Erica Clinea, arheologa i profesora na Washingtonskom sveučilištu specijaliziranog za biblijsku arheologiju, koji je svoju karijeru posvetio razotkrivanju misterija Naroda s mora, kako su arheolozi prozvali drevni narod Filistejaca.

Najveća biblijska tajna

– Rješavanjem misterije Filistejaca riješili bismo jednu od najvećih biblijskih tajni, a čini mi se kako je aškelonski arheološki tim nakon tridesetogodišnjih iskapanja u južnom Izraelu prije nekoliko dana osvojio jackpot – govori Cline. Jackpot je u ovom slučaju antičko groblje Filistejaca staro tri tisuće godina koje je tim predvođen arheologom Danielom Masterom otkrio na rubovima drevnog grada Aškelona u južnom Izraelu.

Tamo su arheolozi pronašli 211 ljudskih kostura za koje su isprva smatrali da ne pripadaju Filistejcima, i to zbog načina na koji su bili pokopani.

– Mrtvima su pokraj lica ostavljali bočice parfema, a pokraj nogu posude s uljem, vinom ili hranom. Neki su pronađeni i s nakitom ili oružjem. To dokazuje kako je zapravo riječ o kulturnom narodu, što je u suprotnosti s reputacijom “neciviliziranih pijanica” kakvima ih se opisuje u udžbenicima povijesti – govori profesor izraelske arheologije Lawrence Stager te objašnjava kako su Filistejci stekli tako lošu reputaciju jer su povjesničari o njima uvijek doznavali kroz zapise njihovih neprijatelja. Najnovije otkriće omogućit će rušenje brojnih mitova kao i rješavanje tajne njihova podrijetla. Ipak, da sve ne ostane tajnom, odlučivale su tek minute.

Na pragu nečeg velikog

– Bila je 2013., a potraga za filistejskim grobljem, za kojim se tragalo o 1985. godine, ni naznake. Već smo postali toliko očajni da smo među sobom počeli zbijati šale kako groblje i ne postoji jer su Filistejci kao i Vikinzi svoje mrtve bacali u more. Zadnji dan iskopavanja na toj lokaciji na kojoj smo pronašli groblje bližio se kraju, i voditelj se spremao svima dati znak da pokupe stvari jer smo sutradan trebali krenuti dalje. Doslovno sam ga molio da nam da još pola sata jer sam imao neki dobar predosjećaj, i već nakon nekoliko minuta, u tri metra dubokom iskopu naletjeli smo na komadić nečega što nam je izgledalo kao ljudska kost. U kanti smo dolje spustili jednog člana tima da istraži o čemu je riječ, a on je nekoliko minuta kasnije uzviknuo kako je našao ljudski zub. Tog trenutka shvatili smo da smo na pragu nečeg velikog – prepričava Lawrence Stager.

Arheolozi su tri godine šutjeli o otkriću kako bi posao mirno priveli kraju jer nisu željeli privući ultraortodoksne Židove, koji su već znali prosvjedovati zbog iskapanja ljudskih ostataka.

>>Tinejdžer pomoću zvijezda i Google Eartha otkrio izgubljeni majanski grad?

Komentara 1

LU
lukborn
09:27 15.07.2016.

ma naravno da je to bio kulturan narod. vidi se po njihovim nasljednicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije