Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Usporedili smo zagrebačke cijene s ostatkom Hrvatske. Evo što je skuplje, a što jeftinije u metropoli!

Kakve su cijene komunalija te parkiranja, javnog prijevoza i taksija u Dubrovniku, Puli, Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru i Varaždinu u odnosu na Zagreb.
16. travnja 2018. u 16:40 46 komentara 19524 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

“Uh, pa jedino se još zrak ne naplaćuje”, skeptično će zaključiti građani na pitanje o cijeni komunalija pa dodati kako ih ne bi čudilo da i za njega uskoro dobiju račun. Uz one za struju, vodu i odvoz otpada tu je i plaćanje javnog prijevoza, parkinga, usluge taksija... Ljude frustrira i što cijene češće ovise o političkim odlukama i blizini izbora nego o stručnim analizama. Tako je na tapeti trenutačno karta ZET-a i dok traju nagađanja hoće li joj cijena skočiti s 4 na 6 kuna, spominje se i poskupljenje zagrebačkog parkinga za 50 lipa do 4 kune. Stoga smo usporedili cijene u hrvatskoj metropoli s još sedam gradova te zaključili kako vrijedi ona – nešto dobiješ, nešto izgubiš.

NAKON PROPALOG NATJEČAJA Plato od sedam tisuća kvadrata oko Gredelja postaje veliki parking

Polusatna karta

Tako je Zagreb baš po pitanju javnog prijevoza među najjeftinijima. Bolji su samo Varaždinci koji jednokratnu kartu plaćaju 2,99 kuna, no nju u stopu slijedi popularna zagrebačka karta od četiri kune. Čak i da poskupi na šest kuna, i dalje bi bila na drugom mjestu jer su treći Pula i Rijeka s kartama od 7 kuna. No samo je u Zagrebu, koji jedini ima tu opciju u “cjeniku“, riječ o polusatnoj karti. Ipak, putnici to smatraju prednošću, a kartu od 10 kuna više gotovo uopće ne kupuju, što nije čudno jer je u kategoriji satnih među skupljima. “Šiša“ je tek Dubrovnik s 12 do 15 kuna, a tamo cijena kao i u ostalim gradovima varira o tome je li karta kupljena u vozilu ili izvan njega, što je Zagreb ukinuo. Dubrovnik je sa 75 kuna za sat vremena apsolutni rekorder i po cijeni parkiranja, a u ostalim gradovima cijene variraju od 1 do 15 kuna. No treba uzeti u obzir da gradovi na obali imaju paprene ljetne tarife, dok im je parking zimi među jeftinijima. Isto je i s tarifama taksija u sezoni, a što se tiče tih cijena u Zagrebu, od nekad vrlo visokih iznosa, cijene kilometra dolaskom konkurencije pale su na šest kuna.

 | Autor :

Nezadovoljni uslugom

No oporba u Zagrebu vlastima više od skupoće zamjera “odokativnu politiku upravljanja“ bez reda, plana i programa. Također, sami su Zagrepčani na primjeru odvoza otpada rekli kako bi radije platili koju kunu više u zamjenu za kvalitetnu uslugu. Tako su prije dvije godine računi smanjeni i za 50 posto, pa oni s najmanjim kantama i najmanjim brojem odvoza plaćaju tek nekoliko desetaka kuna mjesečno. No reduciran je i broj odvoza te se od tada ljudi žale da žive u smeću, a Zagreb je u toj kategoriji i dalje ostao među skupljima, baš kao i kada je voda u pitanju. Tu cijenu formira fiksni dio računa koji se ne razlikuje toliko od grada do grada, no zato je varijabilni dio u Zagrebu 15,28 kuna po kubiku vode, dok je, primjerice, u Rijeci 10,36 kuna. Tako će tamo četveročlana obitelj koja u prosjeku potroši oko 15 kubika vode dobiti 70-ak kuna manji račun nego u metropoli.     

PRVI KINESKI TURISTIČKI VODIČI Nas 16 Kineza sunarodnjake ćemo upoznavati s ljepotama našega grada Milan Bandić reci pa poreci Bandić ujutro: Ukidamo kartu od 4 kn. Grad popodne: Šef se malo 'zabunio'! Dubrava Kvart koji ima žitelja kao Osijek ili Rijeka zaslužuje veliki trg
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • darkohorva:

    Rijeka je najskuplji grad za život. Plaće 30% niže od prosječnih zagrebačkih, a režije veće.

  • Neutralac:

    Jednom rjecju: cijene zapadnoeuropske, place socijalisticke - ali zato je i rad socijalisticki - kafici puni.... nek mi netko objasni -

  • geranoll:

    Ima li gdje Sl. Broda u ovoj državi? Šesti grad, veći od Varaždina 35%, iz medija apsolutno isključen iz svih normalnih razgovora. Više ga nema ni na vremenskoj prognozi.