Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI KINESKI TURISTIČKI VODIČI

Nas 16 Kineza sunarodnjake ćemo upoznavati s ljepotama našega grada

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
12.04.2018.
u 09:21

Grad je postao bogatiji za šesnaest turističkih vodiča. Među njima se nalaze sociolozi, profesori, gimnastičari, trgovci, poduzetnici, a zajedničko im je što su svi podrijetlom iz Kine.

 

Grad je postao bogatiji za šesnaest turističkih vodiča. Među njima se nalaze sociolozi, profesori, gimnastičari, trgovci, poduzetnici, a zajedničko im je što su svi podrijetlom iz Kine. Ujedno je to grupa prvih kineskih licenciranih turističkih vodiča koji su uspješno položili tečaj za turističke vodiče Grada Zagreba na Međunarodnom sveučilištu Libertas.

– Toliko dugo sam tu da se osjećam kao pravi Zagrepčanin. Bivši sam kineski prvak u gimnastici, a zbog gimnastike sam i došao u Hrvatsku prije 25 godina – govori Weidong Huang te dodaje kako bi bez problema mogao voditi turističku šetnju metropolom za svoje sunarodnjake, ali dodatno školovanje i licencija kvaliteti tura mogu samo pridonijeti.

Hrvatska hrana spaja turiste

Kao i petnaest njezinih kolega “iz klupa” Libertasova tečaja za turističke vodiče, i Xiaodan Zhan, kojoj je Zagreb dom već dvadeset godina, veseli se što sve više Kineza prepoznaje ljepotu metropole čije su ulice iz godine u godinu sve brojnije turistima iz zemlje Dalekoga istoka. – Mislim da ćemo mi vodiči biti jaka turistička veza između Hrvatske i Kine. Naime, živimo dovoljno dugo tu da smo naviknuti na hrvatski mentalitet, a opet nam je u korijenima posve drugi način ponašanja. Znate, Kinezi ne vole imati previše slobodnoga vremena tijekom razgledavanja grada. Mi moramo sve vidjeti, o svemu znati i, naravno, sve uslikati, a upravo ćemo takve ture i organizirati – kroz smijeh govori Xiaodan Zhan, studentica sociologije i češkoga jezika, te dodaje kako su mlađi posjetitelji oduševljeni noćnim životom, dok starije više zanima povijest. Međutim, generacijski se jaz najlakše premošćuje tradicionalnom hrvatskom hranom, kojoj nitko od posjetitelja ne može odoljeti.

Osnovane i dvije udruge

Osim što su novopečenim turističkim vodičima dodijeljene potvrde o uspješno završenom tečaju, jučerašnji će dan pamtiti i kao dan osnivanja Udruge kineskog turizma na Balkanu kao i Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku kojima će nastojati ojačati svoj rad.

– Cilj je udruga povezati vodiče kako bismo turistima boravak učinili što ugodnijim. Isto tako, razlike u kulturama najlakše će se premostiti preko već integriranih Kineza kao što su naši vodiči i stoga ih je potrebno dodatno motivirati – rekao je Jiang Xiaoliang, predsjednik udruga. 

Ključne riječi

Komentara 1

LU
lun47
12:24 21.04.2018.

Bravo 👏.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije