Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu na suzbijanju nezakonitih migracija

Iz Istarske policije navode kako Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku članicama EU koje su suočene s ozbiljnim migracijskim pritiskom
05. studenoga 2019. u 15:04 0 komentara 302 prikaza
Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu
Foto: PU Istarska
Pogledajte galeriju 1/7

Obuka Frontex Support Officers Training, kao nastavak uspješne suradnje Europske agencije za graničnu i obalnu stražu te Policijske akademije, provodi se ovog tjedna u Valbandonu kraj Pule, s ciljem edukacije policajaca na suzbijanju nezakonitih migracija.

PUZ traži muškarca Policija ga traži Jeste li vidjeli ovog muškarca? Napao je trgovkinju i ukrao odjeću

Iz Istarske policije u utorak navode kako Frontex pruža dodatnu tehničku i financijsku podršku članicama EU koje su suočene s ozbiljnim migracijskim pritiskom, a spomenutom obukom i edukacijom te financijskom potporom kroz nabavu opreme jačaju se kapaciteti granične policije i obučnih centara.

Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu
1 / 7
Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu

Policijska akademija je od 2017. partnerska akademija Frontexa, a partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva te pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama Frontexa.

''Naš zajednički cilj je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica EU te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama, a sve s krajnjim ciljem suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite ranjivih skupina, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija", rekla je Mirjana Abramović, koordinatorica Frontex aktivnosti i pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju.

Nasilje nad ženama NASILJE U KOPRIVNICI Divljak premlatio 18 godina stariju ženu i prijetio joj da će je ubiti

Policijska akademija vodeća po broju aktivnosti, obuka i edukacija 

Naglasila je kako je Policijska akademija trenutno vodeća partnerska akademija Frontexa po broju provedenih aktivnosti te održanih obuka i edukacija.

Istaknuvši kako MUP ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, Abramović je kazala da je ovotjedna edukacija u Valbandonu usmjerena na policijske službenike FSO časnike.

Započela obuka policijskih službenika za potporu Frontexu | Autor : PU Istarska Foto: PU Istarska

''FSO časnik je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice, koji pomaže Frontexu u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija'', ustvrdio je Krešimir Kaniža iz Uprave za granicu, koji je uz Mirjanu Abramović još jedan od hrvatskih trenera na ovotjednoj obuci.

Obuka za FSO časnike

Objasnio je kako se osposobljavanje policajaca za FSO časnike odvija kroz dvije faze - prva je učenje na daljinu koju moraju završiti svi polaznici kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je faza "face to face" koja se ovog tjedna održava u Valbandonu.

Kornjače Zoki i Mery Fisher puštene u more PULA Konačno na slobodi: Dvije glavate želve Mery Fisher i Zoki puštene u more

"Obuka će se provoditi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te će se rješavati zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima, a sve kako bi se policijski službenici što bolje pripremili za međunarodne operacije koje ih očekuju", poručio je Kaniža.

Početak edukacije u utorak su u Valbandonu otvorili su predstavnici Frontexa koji su izrazili veliko zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, izrazivši želju za poboljšanjem iste kroz ugovaranje dodatnih obuka.

Obuka se provodi uz angažman Uprave za granicu, Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, Policijske uprave istarske te Policijske akademije, a krajnji cilj uspješnog timskog rada i suradnje kroz angažman educiranih i iskusnih policijskih službenika jest zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanje prekograničnog kriminaliteta.

 

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.