Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada popušta: dat će jamstvo Uljaniku

IDS poručuje da za njih stečaj nije prihvatljiva opcija, ali i da je Vlada ta koja mora naći model za isplatu plaća u Uljaniku i pomoći tvrtki
27. kolovoza 2018. u 08:51 33 komentara 1793 prikaza
Valter Flego
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada će odobriti jamstva ili dati kolaterale u obliku dionica tvrtki u državnom vlasništvu komercijalnim bankama da bi se isplatile plaće u Uljaniku, doznaje se neslužbeno, ali ne i iznos koji će se ovakvom transakcijom osigurati. Navodno je s Europskom komisijom dogovoreno da će se i nova tranša novca prema pulskom škveru tretirati u sklopu plana restrukturiranja i da nema bojazni da će se transakcija označiti kao nedozvoljena državna potpora.

Štrajk u Uljaniku Štrajkaši u Zagrebu Radnici Uljanika u ponedjeljak sa sedam autobusa na štrajk pred Banske dvore

Time je pritisak izazvan trodnevnim štrajkom zaposlenika Uljanik Grupe, odnosno brodogradilišta Uljanik i 3. maj očito urodio plodom, međutim i dalje se nije iznašlo trajno rješenje koje bi spasilo kompaniju od stečaja.

Ipak, prosvjed na Trgu svetog Marka nije do zaključenja ovog broja otkazan i očekuje se da će do 700 škverana doći pod prozore Vlade, a neslužbeno se može čuti da će ih primiti i premijer Andrej Plenković. Kako je objasnio predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, prosvjed počinje u 11 sati, a štrajkašima će se put iz Pule u Zagreb platiti novcem iz sindikalne članarine. U nedjelju je nakon hitnog sastanka i poslovni savjet Uljanik Grupe priopćio da je pronalazak modela za isplatu plaća svim radnicima u što kraćem roku osnovni prioritet uprave i direktora Uljanika.

VIDEO Predsjednik Uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda nakon sastanka s Vladom

Istaknuli su da intenzivno komuniciraju s Vladom da bi pronašli rješenje koje bi dovelo do dovoljno likvidnosti do usvajanja programa restrukturiranja. Prema procjenama stručnjaka, do kraja godine Uljaniku za nastavak proizvodnje i isplatu plaća te hladni pogon treba oko 100 milijuna eura. Ne zna se hoće li država odobriti taj iznos ili će jamčiti samo za plaću za srpanj za što je potrebno oko 60 milijuna kuna.

Država je najveći vjerovnik Uljanika jer je jamčila za 660 milijuna eura njegovih kredita, a kako tvrtka nema toliko imovine, stečaj bi značio da će se banke koje su te kredite odobravale i naplatiti od države pa je pod pritiskom i proračun. S druge strane jedan je od najvećih vlasnika.

Prosvjed Uljanik RADNIČKI BUNT Pronađeno rješenje? Uljanik: Razrađuje se mogući model za isplatu plaće

Naime, iako službeno kroz CERP ima manje od tri posto udjela, država je privatizirala Uljanik tako da je u vlasničku strukturu uključila tvrtke i banke u državnom vlasništvu pa sada ima oko 25 posto udjela, a imala bi i više da nije prodala Croatia Osiguranje koje samo drži oko deset posto Uljanika. Sada je taj udjel kupnjom osiguravateljske kuće dobila Adris Grupa. Mali dioničari, odnosno radnici, drže više od 47 posto kompanije. Međutim, ni država ni radnici nisu osigurali premoć u upravi i Nadzornom odboru pa stvari sada mijenjati mogu samo na sjednici skupštine dioničara koja bi se trebala održati 31. kolovoza.

Čelnik IDS-a Boris Miletić u nedjelju je sazvao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je poručio da je IDS siguran da Uljanik, 3. maj i brodogradnja imaju budućnost te da je za njih ideja o gradnji hotela besmislena. Naglasio je da Vlada mora naći model za isplatu plaća, od koje očekuje da “se Vlada prestane ponašati kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske”. Stečaj za nas nije opcija, poručili su iz IDS-a. 

VIDEO Štrajk - brodogradilište 3. maj

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar gordi
  gordi:

  super i opet če se lopine koje su pokrale brodogradilište proči bez kazne a sve bu platio gl..i Hrvatski narod...samo tako ionako se sistem raspada

 • marsovac:

  kad im zagusti za Zagreb inace IDS, samostalna i autonomna istra. ?????!!!!!!!!!! U istri sve super, veliki turizam,....sta je to za istru i IDS,....to mogu oni srediti jedan dva,............ neka im plate doseljeni srbi koji cetnikuju po istri i huskaju ... prikaži još! na neku samostalnu istru i istarski = talijanski identitet.

 • nevjerujženikojalaže:

  idem ja otvoriti firmu i nabiti dugove zbog nesavjesnog poslovanja pa zatražiti od vlade rh da mi pokrije dugove, može ?