Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomoć vinarijama

Vinarima 55,4 milijuna eura 
za razvoj i investicije

Čaše vina
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
04.01.2019.
u 09:35

Novi nacionalni program pomoći sektoru vina vrijedan 55,4 milijuna eura bit će aktualan od 2019. pa do 2023. godine.

Vlada je jučer donijela Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. vrijedan 55,4 milijuna eura. Za poticanje investicija i razvojnih projekata, za koje bi se prvi natječaji mogli raspisati već krajem ovoga mjeseca, vinarima će na raspolaganju biti 11,09 milijuna eura po godini. Veći dio tog iznosa ili 10,8 milijuna eura osigurat će se iz EU fondova, a iz državnog će proračuna biti potrebno osigurati 260,1 tisuću eura (1,95 milijuna kuna) godišnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako će se novi petogodišnji ciklus nacionalnog programa, s ciljem postizanja konkurentnije proizvodnje i boljeg pozicioniranja naših vina na svjetskoj vinskoj karti, provoditi kroz četiri mjere – davanje potpora za informativne kampanje vezane uz vino u državama članicama EU, za promidžbene aktivnosti vinara na trećim tržištima, restrukturiranje i rekonstrukciju postojećih vinograda te za ulaganja u izgradnju podruma i nabavu vinarske i vinogradarske opreme.

Više novca, manje birokracije

– Kako bi se sredstva iskoristila bolje nego u prethodnom programskom razdoblju novi je program u dogovoru s vinarima i vinogradarima prilagođen potrebama i administrativno rasterećen jer je uvedena nova mjera informiranja u državama članicama, s intenzitetom potpore od 80% od razine maksimalno prihvatljivih troškova – kažu iz resornog ministarstva.

Za rekonstrukcije i konverzije vinograda potpora će se s dosadašnjih 50% povećati na 75% maksimalno prihvatljivih troškova, a uvedeni su i nadoknada zbog gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od tri godine te mogućnost pokrića troškova, tzv. doprinosa u naravi kojim se vinaru nadoknađuje vrijednost poslova u projektu koje je sam proveo (bez podloge računa) što prije nije bilo moguće. U svim mjerama, a s ciljem bržeg protoka financijskih sredstva, uvedena je isplata potpore po pojedinim provedenim aktivnostima u projektu te ograničena mogućnost višekratnih prolongacija projekta, koje su dovodile do smanjenog korištenja financijskih sredstva omotnice.

– Slušali smo vinare i struku i novi program maksimalno prilagodili stanju u sektoru i potrebama vinara. Uskoro će se u Saboru naći i prijedlog novog zakona o vinu kojim donosimo pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačamo ulogu vinskih udruženja i unaprjeđujemo marketing vina – kaže potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić te ističe kako novi zakon predviđa i manje administriranja, rasterećenje od 33% te veću kontrolu na terenu.

Potpore rasle 5,2%

Prema Vladinom izvješću prihvaćenom početkom prosinca 2018., u Hrvatskoj je u 2017. dodijeljeno ukupno 12,4 milijarde kuna državnih potpora,. Sektor poljoprivrede i ribarstva u tome je sudjelovao s 5,2 milijardi kuna, što je u ukupnim potporama udio od 42%. Državne potpore u tom sektoru lani su bile za 259 milijuna ili 5,2% više nego 2016.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije