Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završila sjednica

Vijeće za suočavanje s prošlošću prihvatilo premijerov apel da intenzivira svoj rad

Zvonko Kusić
Goran Stanzl/Pixsell
14.09.2017.
u 20:16

Ta pravna analiza bit će podloga za preporuke Vladi za pravnu regulaciju svih tih problema, obilježavanja ulica, simbola, komemoracija", rekao je Kusić.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima prihvatilo je na sjednici u četvrtak apel premijera Andreja Plenkovića da intenzivira svoj rad te je postavilo teze o nedemokratskim režimima koje će služiti kao podloga za konačne zaključke, izjavio je nakon sjednice u Banskim dvorima predsjednik tog vijeća, akademik Zvonko Kusić.

"Premijer je apelirao na Vijeće da, ukoliko je to moguće, ubrza rad Vijeća, što smo mi prihvatili da je to moguće, a vidjet ćemo u kojem roku će to biti izvedeno", rekao je Kusić nakon sjednice na kojoj je, osim premijera Plenkovića, sudjelovao i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Istaknuo je da premijer Plenković Vijeću nije davao nikakve direktne upute te da je poštovao njegovu autonomiju. 

Iako nije rekao koliko će se često Vijeće sastajati, Kusić je ponovio da će ono vjerojatno donijeti zaključke prije kraja roka u ožujku iduće godine. Idući sastanak Vijeća najavio je za otprilike tri tjedna. Na upit novinara hoće li još neki političari sudjelovati u radu tog vijeća, odgovorio je da je to pitanje za mjerodavne, ali, podsjetio je, njegov predsjednik "može pozvati nekoga ako to smatra potrebnim".

"U drugom dijelu sjednice Vijeće je raspravljalo o radnom materijalu u kojem se govori o povijesti, političkoj pozadini i svim okolnostima nedemokratskih režima, pri čemu su iznesena različita mišljenja članova Vijeća i postavljene teze ili pojmovi koji će kasnije služiti za preporuke Vladi", istaknuo je Kusić, dodajući da su taj materijal pripremali članovi Vijeća uzimajući u obzir prijedloge svih članova. 

Pritom je objasnio da je zadaća Vijeća ograničena na razdoblje od početka Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata. Dio članova Vijeća na današnjoj sjednici također je zadužen da za sljedeću sjednicu pripremi analizu pozitivne prakse Hrvatske u tom području i analizu komparative prakse zemalja Europske unije. 

"Ta pravna analiza bit će podloga za preporuke Vladi za pravnu regulaciju svih tih problema, obilježavanja ulica, simbola, komemoracija", rekao je Kusić.

Komentara 22

ST
stefj
20:38 14.09.2017.

Došao im Plenković dati upute, nemojte biti naivni. Cilj je opravdati pisanje zakona, a sačuvati koaliciju na vlasti. 100% Pavelić i ekipa se zabranjuju, a Tito i partija ostaju... Pa pogledajte Plenkovićev background, pogledajte njegov izbor partnera, njegove poteze. Po meni, u demokraciji nema mjesta zabranama, već je dovoljna javna osuda, no ako već treba birati zabrane, onda bih zabranio i jedno i drugo... Smiješno je raditi razliku između zločina tokom drugog svjetskog rata i zločina na ovom području nakon njega. I jedno i drugo su organizirani masovni zločini, jedni na nacionalnoj, drugi na klasnoj, a oboje na politički totalitarnoj osnovi. Čak je i broj zločina nakon rata puno veći i trajao je puno duže... No tu smo gdje smo, sami smo birali...

KA
kajinx
21:13 14.09.2017.

" suočavanje s prošlošću " ! Otvorite UDBA arhivu (ako se usudite)!

TL
TL
20:57 14.09.2017.

Možda je trebalo osnovati Ministarstvo istine po ideji G. Orwela (1984), i tako bi te probleme riješili zauvijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije