Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ovo je čudna situacija. Nadam se da ćemo se barem s jednim susjedom u miru dogovoriti...'

Najavljena izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu o sudjelovanju vojske u provedbi arbitražne presude o hrvatsko-slovenskoj granici zbog nedostatka kvoruma nije održana.
14. rujna 2017. u 18:02 94 komentara 11437 prikaza
Krešo Beljak i Davor Bernardić
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatske parlamentarne stranke, čiji su čelnici bili danas na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, ustraju na tome da je arbitražna presuda o hrvatsko-slovenskoj granici nevažeća i podržavaju bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom, rekli su stranački čelnici.

Žan Mahnič Odbor za obranu Slovenac Žan Mahnić (zasad) nije uspio. Zbog nedostatka kvoruma sjednica nije održana

Premijer Plenković sazvao je sastanak sa stranačkim čelnicma jer je  želio čuti što misli oporba o tome da se nastave bilateralni razgovori sa Slovenijom nakon ovakve presude arbitražnog suda, rekao je novinarima nakon sastanka Ivan Lovrinović, čelnik stranke Promijenimo Hrvatsku. Po njegovim riječima, svi su podržali nastavak bilateralnih pregovora sa Slovenijom jer se problemi moraju rješavati, a isto tako su se složili da su za Hrvatsku arbitražni postupak i presuda nevažeći.

"Bilateralni pregovori ne smiju biti maska za krišom prihvaćanje arbitraže"

Međutim, upozorio je da bilateralni razgovori "ne smiju biti maska za naknadno priznavanje presude arbitražnog suda", a s njim se složio čelnik Mosta Božo Petrov.

Andrej Plenković PITANJE ARBITRAŽE Plenković održao sastanak s čelnicima stranaka: 'Nastavljamo bilateralne razgovore'

"Dijalog je potreban, ali bilo koji bilateralni pregovori sa susjedima ne smiju biti zapravo maska za krišom prihvaćanje arbitraže. Zato smo zagovarali da svi procesi, svi dijalozi, budu potpuno transparentni, da ako se dođe do bilateralnih pregovora da oni ne uključuju samo spornu granicu sa Slovenijom nego sva druga otvorena pitanja poput npr. Ljubljanske banke", rekao je Petrov novinarima.

Čelnik HSS-a Krešo Beljak smatra da se radi o "jednoj jako čudnoj situaciji".  "Arbitražni proces je dao nama više nego što smo očekivali, mi smo ga odbili u Hrvatskom saboru, a Slovencima manje nego što su očekivali a oni su ga prihvatili, tako da  mislim da će vlada RH, odnosno naša diplomacija ići u smjeru da se te dvije čudne stvari pokušaju na neki način pomiriti i da se napokon barem s jednim susjedom u miru dogovorimo...". Izrazio je nadu da će se to pitanje brzo riješiti i da će i slovenska stranka biti raspoložena za razgovore kao što je hrvatska.

Anka Mrak-Taritaš glas 'Sve ovo rezultat je katastrofalne politike Vlade premijera Plenkovića'

Prilika za novi početak

Komentirajući sastanak s premijerom, Beljak je ironično rekao kako smatra da je postignut veliki napredak jer "od 20-ak predstavnika nitko nije zagovarao ratno rješenje, tako da rata neće biti", aludirajući na sazivanje sastanka slovenskog parlamentarnog odbora za obranu na kojem bi se trebalo razgovarati o spremnosti slovenske vojske u provedbi arbitražne presude.

Petrov je kazao da će Most uvijek pratiti sva zbivanja, sve procese te da će tražiti da se sve odvija transparentno i u skladu s hrvatskim interesima. "Ovo je prilika za jedan novi početak, za jedan otvoreni dijalog i naravno i s druge strane treba biti upravo takav partner a ne da se koriste ucjene kao što su se do sada koristile. U svakom trenutku kada je Hrvatskoj nešto trebalo postojala je ucjena s druge strane, kao što je sada npr. članstvo u OECD-u ili Schengen. To nisu partneri, to nije način na koji se pregovara, to je ono što trebamo izbrisati.  Ako želimo postići kvalitetan dogovor, onda ne smije biti ucjena", izjavio je Petrov.

Dogovor mora proći ratifikaciju u Saboru

Čelnik SDP-a Davor Bernardić upozorio je na važnost konsenzusa za postizanje bilo kakvog daljnjeg dogovora svih političkih aktera u RH i rekao je da je njegova stranka postavila dva uvjeta prije nastavka razgovora s vladom i drugim političkim strankama. "Prvi je da se potpuno transparentno dostavi izvješće o odnosima Slovenije i Hrvatske, o svim spornim pitanjima koja muče hrvatske građane, i drugi je da se dostavi izvješće o hrvatskim interesima i sukladnosti hrvatskih interesa koji su sada uneseni u tu arbitražu. Tek nakon toga možemo opet sjesti za stol i probati vidjeti što možemo napraviti u zajedničkom interesu u obrani nacionalnih interesa".

Krešo Beljak Krešo Beljak: 'Plenković vjerojatno želi poništenje izlaska iz arbitraže. A to ne bu išlo'

Izrazio je nadu da "ovaj sastanak neće biti samo alibi za daljnje nečinjenje i nepostupanje i u ovom području". "Mi smo skloni gledati pojedine naše političare da se busaju u prsa junačka kad su u Hrvatskoj, a kad odu u Bruxelles onda su manji od makova zrna. To ne smije biti slučaj", rekao je.

Također je podsjetio da ukoliko se postigne dogovor o granici, on mora proći ratifikaciju u Hrvatskom saboru. 

Lovrinović je rekao da je na sastanku postavio uvjet da se na razgovorima sa Slovenijom rješavaju otvorena pitanja između dviju zemalja u paketu, što su podržali i čelnici dijela drugih oporbenih stranaka. "Ovo je prilika da hrvatska politika, vlada i vanjska politika, konačno pokaže svoje ja, da zauzme čvrste pozicije, da nas se ne dovodi ponovno u situaciju da mi naknadno moramo raspravljati oko nečega što je naše. Očekuje jednu čvrstinu, integritet, da se vidi da imamo svoj stav, da smo čvrsti u onome što je naše, što branimo, to je bitno", naglasio je Lovrinović. 

Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu NE ŽELE SE MIJEŠATI Juncker o arbitraži: 'Pitanje prijepora druge članice EU ne zanima' Davor Domazet Lošo i Bojan Glavašević Polemika Domazet Lošo: Za 48 sati možemo ući u Ljubljanu. Glavašević: Odj... Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu želi dogovor Juncker o Sloveniji: Ne slažem se s onima koju blokiraju nove članice

VIP izdvaja za Vas

  • pinkec:

    Tko će se dogovoriti sa g. Krešom Beljakom, kad je to totalno i ne popraljivo izgubljen slučaj?

  • prajdali100:

    Nevjerojatno ! Opet se oglasio Beljak.Pa čovječe ovdje se radi o ozbiljnim stvarima,idi raditi ono što jedino znaš pajser majstore.

  • savjest1234:

    Opet OVAJ !!!!!