Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Bila nas je šačica i odlučili smo se na očajnički napad. Rasturili smo ih'

Nakon poziva na predaju, 30 pripadnika 2.gbr kreće u juriš udarivši iz svega što im je bilo dostupno, izazvavši opću paniku i pomutnju, planiranom, silnom i iznenadnom koncentriranom vatrom prema brigadi koja se tada odmarala.
14. listopada 2019. u 21:44 19 komentara 18173 prikaza
Domovinski rat
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Neprijateljske snage u napadu na Farkašić, koje su razbijene iz pravca Gline, sa zapada, kreću u novi napad sa istočne, Petrinjske strane sela. I ovdje doživljavaju težak poraz malobrojnih pripadnika 2. gbr, koji su se premjestili na drugu stranu sela, očekujući ovaj napad.

Domovinski rat: Obrana Novske Obrana Novske VIDEO 'Tu noć smo ostvarili prvi kontakt s četnicima. Jedna zolja je zatajila...'

Uništivši još dva tenka i zarobivši nekolicinu neprijateljskih vojnika, sutradan kreću u izvidničke aktivnosti. Utvrdivši da je samo oklopnog naoružanja više no pripadnika 2. gbr u Farkašiću, kao i da je više neprijateljskih vojnika no što oni imaju metaka, odlučuju se za iznenadni, protunapad. Bilo je jasno da novi neprijateljski napad ne bi preživjeli, stoga je to bio odlučni, očajnički korak, jer uzmicanje nije bila alternativa. 

Nakon poziva na predaju, 30 pripadnika 2.gbr kreće u juriš udarivši iz svega što im je bilo dostupno, izazvavši opću paniku i pomutnju, planiranom, silnom i iznenadnom koncentriranom vatrom prema brigadi koja se tada odmarala. Razbijena neprijateljska brigada se u panici povlači, prvi put doživjevši odlučni napad. Uz velike gubitke, neprijatelj bježi prema Glini, a ovim jurišom, Zagreb biva obranjen.

ZADAR U OKRUŽENJU VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Ovaj bijeg i ispražnjen prostor, hrvatske snage zbog nedostatka dodatnih jedinica, nisu bile u stanju značajnije iskoristiti, no postupno će tijekom `91. potiskivati neprijatelja i sa ovih početnih položaja, u Oluji ostvariti ključne prodore koji će omogućiti oslobađanje Petrinje i čitave Banovine. 

Više možete doznati u priloženom videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar Stjepan .
  Stjepan .:

  Hrvaski sokolovi Domoljubljem opijeni, s krunicom oko vrata mladi i golobradi došli u pakao rata, u hladne i krvave rovove braniti domovinu i svoje domove. Puškom u ruci, molitvom na usnama junački se borili protiv zlih dušmana, svoju dragocjenu krv ... prikaži još!rv ste lili za dom sveti i mili. Za slobodu domovine na križu razapetoj u krvi i pepelu rođenoj, bolom na duši, rijekom suza isplakanih radi duša ubijenih i nevinih. Hvala vam branitelji, Hrvatska slobodna diše vaše junaštvo u povijesti zlatnim slovima piše, veličanstvenom pobjedom vas hrvatskih vitezova u miru rađaju se djeca nova.

 • Zeus609:

  Heroji Leonida rank... Kad dobiva takve bitke znaš da si pobjednik kako god da završi... Hrabri ljudi... A u miru...

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  A meni non stop zabrana i kartoni