Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Sa zapada je prijetila velika vojarna u Šepurinama pokraj Zatona, raketna baza s velikim snagama koje su se spremale za prodor i okruženje grada
04. listopada 2019. u 10:10 3 komentara 7750 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

U širem zaleđu Zadra gotovo dva mjeseca vode se borbe koje dolaze do samog predgrađa. Situacija u kojoj su neprijateljske snage mogle bez problema iz Beograda preko Banjaluke stići do Knina i Benkovca, a zatim do aerobaze Zemunik i brda Križ pa doći iznad samog Zadra i neposrednom vatrom kontrolirati Jadransku magistralu govori o teškoj poziciji obrane grada. Vojarne u Zadru bile su pune vojnika JNA i bile su njihov utvrđeni bastion unutar grada.

DOMOVINSKI RAT VIDEO 'Granate, prašina, dim, nešto neviđeno. Iz tog pakla nitko nije mogao računati da će se izvući živ'

Sa zapada je prijetila velika vojarna u Šepurinama pokraj Zatona, raketna baza s velikim snagama koje su se spremale za prodor i okruženje grada. U dva pokušaja prodora neprijatelj je zaustavljen pred mjestima Zemunik i Sukošan, odnosno Debeljak, gdje se planirao tenkovima spustiti na magistralu s radarske postaje na brdu Križ. Glavni smjer prodora aerobaza – Crno i aerobaza – Smoković – Murvica, nakon četiri dana teških borbi biva probijen.

– Ostali smo u okruženju u samoj Murvici i dogovorili smo se da se predati nećemo ni pod koju cijenu. Pritajili smo se dok ne padne noć. Kad je pala noć, lagano smo krenuli s izvlačenjem. Izvukli smo se kroz neprijateljske linije – rekao je satnik Davor Prtenjaka.

– I dolazimo do linija i čujemo: "Stoj bre, 'ko ide" – nastavlja pripovijedati vojnik Vlado Lučić.

Domovinski rat Domovinski rat VIDEO 'Nismo znali tko puca po nama. Ljudi su virili iza kuća, kukuruza... To me polomilo'

– Kažemo: "Mi, naši. Drina specijalci." On je zastao, zapovjednik je otkočio pušku i stavio mu je na glavu. Čovjek se zaledio. Rekli smo da idemo, krenuli smo, i ja sam očekivao pucanj u leđa. Mislim da je strah kod jednih i drugih prevladao i uspjeli smo proći – rekao je Lučić.

Probivši ovu tenkovski prohodnu liniju, snage iz Šepurina kreću tenkovski prohodnim prostorom sa zapada i spajaju se ispred prigradskog naselja Bokanjac. Zadar je s kopna u okruženju, a u kanal pred gradom uplovljavaju brodovi Jugoslavenske ratne mornarice uz zračni nadzor ratnog zrakoplovstva.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

  

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • SNV:

    Originalno je rečeno idu niški specijalci..pozdrav ekipi iz opkoljene Murvice tog 4.10.1991.Ali rat je davno prošao i uživajte u penziji.Mante se medija.

  • CroZrakomlatNo1:

    Slavni i povijestni od samog Boga izabrani Cro narod je uz svog Boga nepobjediv!! Slava heroijma braniteljima! Budite sigurni da Vas Bog voli i ima posebno mjesto za Vas u Raju!!!

  • doremifas:

    Psi/cuvari u sluzbi zlocinacke organizacije! Sve lazi i podvale samo da se prikrije rusenje narodu drzave i pljackanje narodne imovine. Lopine!