Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Vakula otkriva kada će napokon zatopljenje, ali i kakvo nas proljeće očekuje

Foto: PIXSELL
1/2
22.03.2021.
u 15:04

Iako će srednja temperatura zraka u idućim mjesecima biti oko višegodišnjeg prosjeka, vjerojatnije čak i viša od njega, to ne znači da povremeno nećemo imati i hladnijih razdoblja

Iako je proljeće stiglo, mnogi još nisu osjetili njegove blagodati. Štoviše, vrijeme i temperature trenutačno su sličnije onima tijekom zimskih mjeseci.

Kakvo nas vrijeme očekuje u iduća tri mjeseca i hoćemo li uskoro imati proljeće kakvo mnogi priželjkuju, otkrio nam je HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

– Nakon što nas je veljača razmazila razdobljima proljetne topline i imali smo svojevrsno proljeće u zimi, prošli tjedan, a evo i početkom ovoga, imamo zimski ugođaj u proljeću. Ni prvi, vjerojatno ni posljednji put.... Nakon jednog od hladnijih razdoblja sredinom ožujka, ponegdje na Jadranu čak i među desetak najhladnijih u znanoj povijesti mjerenja, u ovome tjednu – ponegdje već od srijede te osobito od petka – slijedi zatopljenje pa će svi željni temperature više od 15°C ponovno doći na svoje – kazao nam je Vakula.

Iako će srednja temperatura zraka u idućim mjesecima biti oko višegodišnjeg prosjeka, vjerojatnije čak i viša od njega, to ne znači da povremeno nećemo imati i hladnijih razdoblja.

– Dapače. valja ih očekivati. No takva se razdoblja ne mogu pouzdano dugoročno prognozirati. Stoga za moguće mrazove preporučujem pratiti kratkoročnije prognoze. Uostalom, zato i na HRT-u svakodnevno u emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati – i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone – stavljamo samo prognozu za tjedan dana. I to ne po mjestima, nego po područjima, jer "mjesne" prognoze više dana unaprijed nisu dovoljno pouzdane i korisnik može doći u zabludu i lažnu sigurnost – kaže naš poznati meteorolog.

Pitali smo ga i hoće li proljeće biti kišovito ili pak suho.

– Nema povećane vjerojatnosti za znatnije pozitivno odstupanje od prosječne količine oborina, ni sezonske, ni mjesečne. A ni za negativno odstupanje. Mogli bismo zaključiti kako je razmjerno mala vjerojatnost i viška i manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje mjesečne i sezonske vrijednosti – kaže Vakula.

VIDEO: Zašto proljeće nekada ne dođe 21. ožujka

A što je s poplavama?

– To istodobno ne znači da ponegdje nisu moguće poplave. Ne jednom imali smo situacije da kod lokalno obilnih pljuskova – velike količine oborina u kratkom vremenskom razdoblju – dolazi do poplavljivanja pojedinih područja. Nažalost, ni to nije moguće pouzdano dugoročno prognozirati, iako bi mnogi željeli – odgovara.

Zbog hladnijeg vremena mnogi se žale da je proljeće zakasnilo, no Vakula podsjeća da smo već imali proljeće u veljači.

– Zašto ne razmišljati da smo proljeće imali već u veljači i da je ono počelo ne samo prije njegova klimatološkog početka – 1. ožujka nego i astronomskog – ove godine 20. ožujka?! Razdoblje topline u nekim je dijelovima RH tijekom veljače bilo rekordno za to doba godine. Kad završi ožujak i krenu analize, vjerojatno će u povijesti mjerenja, prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka, u većini Hrvatske ožujak biti prosječan i razmjerno brzo će mnogi zaboraviti da smo imali i toplija razdoblja na njegovu početku i kraju te ga pamtiti samo po hladnoći sredinom mjeseca... – kaže Vakula.

U razdoblju od travnja do lipnja temperature zraka uglavnom će biti prosječne.  

– Većinom čak i više od nje – i sezonske, i tako svaki mjesec. Pritom se ne smije zaboraviti kako je riječ o srednjoj temperaturi za dulje razdoblje, unutar kojega će biti kojekakvih odstupanja. Ta se odstupanja ne mogu pouzdano prognozirati ni dva, tri tjedna unaprijed, a posebice ne više mjeseci unaprijed – dodaje Vakula i ističe kako je izazovno dugoročno prognozirati vrijeme.

– Dugoročna prognoza izazovan je postupak, posebice u ovoj odviše zagrijanoj atmosferi u kojoj živimo. Posljednje ne samo desetljeće, nego i 30-godišnje razdoblje najtoplije je u znanoj povijesti instrumentalnih mjerenja, a u odviše zagrijanoj atmosferi povećana je vjerojatnost za kojekakve ekstreme – znatnija odstupanja od prosječnih vrijednosti. Priroda teži ravnoteži, ali je pitanje hoće li je, kada i kako ponovno doseći... – zaključuje poznati meteorolog.

Komentara 12

Avatar jocker-3
jocker-3
16:56 22.03.2021.

On stvarno zna....kao i mi koji imamo prozor na kući...

2X
2Xgeneral
06:45 23.03.2021.

evo prognoze čak i dugoročne: biti će u prosjeku sa ostupanjima!!!! jeste li zadovoljni??

SK
Skviki3
16:37 22.03.2021.

Mogli bismo zaključiti kako je razmjerno mala vjerojatnost i viška i manjka oborine u odnosu na višegodišnje srednje mjesečne i sezonske vrijednosti – kaže Vakula. Sad je sve jasno. Ak bu padala kiše, onda bu padala, ak ne onda nebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije