Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hassan Haidar Diab komentira napad

'Putinu je ovo došlo kao budali šamar, a ako se Iran uključi u rat...'

Zagreb: Hassan Haidar Diab i Petra Maretić Zonja
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/24
12.01.2024.
u 11:23

Napad SAD-a i Britanije pokrenut je nakon što su Hutijevci koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama.

Vanjskopolitički novinar Večernjeg lista i stručnjak za Bliski istok Hassan Haidar Diab komentirao je u studiju Večernjeg TV-a napad na Jemen. Da podsjetimo, Sjedinjene Države i Britanija pokrenule su napade iz zraka i s mora na vojne ciljeve hutijevaca u Jemenu kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru.

To predstavlja jednu od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u listopadu, iako su SAD i njegovi saveznici u zajedničkoj izjavi rekli da nemaju namjere eskalirati napetosti. Napad SAD-a i Britanije pokrenut je, inače, nakon što su Hutijevci koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama. 

Haidar Diab smatra da je napad na Jemen očekivan. - Nakon što su Sjedinjene Države uspostavljale koaliciju, napad je bio očekivan. Međutim, krucijalno pitanje je hoće li ti napadi biti učinkoviti i hoće li Huti odustati od svoje namjere. Ja mislim da neće i, prema njihovim najavama, sami su rekli da će i dalje napadati. S druge strane, sada oni prijete i da će širiti svoje napade na druge brodove, a ne samo na one koji idu prema Izraelu - govori Večernjakov stručnjak, koji smatra da je SAD pogriješio.

- Ne možeš ti silom rješavati silu. Mislim da će Huti apsolutno odgovoriti na ovaj napad, ali u kojim razmjerima, hoće li i dalje ograničiti napad na brodove ili će ga proširiti... Ne možemo omalovažavati i podcjenjivati Hute, oni imaju naoružanje itekako. - rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Nastavio je potom govoriti o Hutima. - Oni imaju itekakvo naoružanje. Dalekometni projektili, dronovi... Oni su mogli osam godina voditi žestoki rat sa Saudijskom Arabijom i uspjeli su paralizirati tu državu, koja je 500 milijardi dolara platila za naoružanje. Ako su njihovi dronovi i projektili gađali Arabiju, ako sada gađaju Izrael, ja ne vidim razlog da ne bi napali američke vojne baze. Huti nisu ratnici u natikačama. Rat u Jemenu itekako dugo traje, a sami Huti već osam godina vode rat sa Saudijskom Arabijom. Stekli su vojno iskustvo i imaju izuzetno bojno oružje koje može stići u bilo koji dio svijeta - govori Večernjakov novinar, koji se, kazao je, boji "proširenog rata".

- Mislite da odgovor Amerikanaca i Britanije vodi prema smanjenju tenzija? Ne. Mislim da smo pred jednim izuzetnim opasnim razdobljem i mislim da bi moglo doći do jednog proširenog krvavog rata koji bi mogao obuhvatiti čitave regije - govori.

Haidar Diab isključuje mogućnost da se Iran direktno uključi u sukob. - Mi svi znamo da Huti nisu sami donijeli odluku o gađanju brodova, mislim da je Iran dao mig da oni to rade. Međutim, mislim da se Iran u ovom trenutku neće direktno uključiti u rat. On ima libanonski Hezbolah koji napada Izrael, ima paravojne snage u Iraku koje napadaju američke vojne snage i imaju Hute. U slučaju da se Iran uključi u rat, mislim da u ovome trenutku ni SAD ni Izrael nisu spremni na to. Ne bih rekao da će biti 'smak svijeta', ali bio bi 'smak svijeta na pola'. To bi zaista onda bio užasan rat - rekao je. 

VEZANI ČLANCI:

Također, Večernjakov novinar ne smatra ni da će se u rat direktno uključiti Egipat. - Ja sam siguran da bez zelenog svjetla tih zaljevskih zemalja, odnosno Egipta i Jordana, Amerikanci to ne bi napravili, ali smatram da se neće te zemlje direktno uključiti u rat - rekao je.

Osvrnuo se i na Rusiju. - Rusi uvijek gledaju svoj interes, Vladimir Putin je obavještajac koji koristi svaku priliku. Njega su svi već otpisivali, a već je dvije godine u ratu i sada sve ide na njegov mlin. Putinu odgovara eskalacija sukoba, ono što se događa u Pojasu Gaze njemu je došlo kao 'budali šamar'. Sve naoružanje koje su SAD i europske zemlje namjeravali poslati Ukrajini, sada su poslali Izraelu - objašnjava stručnjak za Bliski istok. - To im fenomenalno odgovora. Tko danas priča o Ukrajini? To je danas zadnja vijest na svijetu - dodao je, kazavši još da smatra da se Rusija direktno u rat neće uključiti jer od toga nema strateških interesa.

Za američku politiku na Bliskom Istoku rekao je da je "izuzetno loša".  - Ja ne opravdavam Hamas, ali, s druge strane, ne možeš ti, kao Amerikanci, opravdavati ono što rade Izraelci. To izaziva gnjev i bojim se da, ne prizivam ja vraga ili terorizam, da će opet krenuti slike iz '80-ih i '90-ih godina, kada su bili teroristički napadi. Danas je najmanji problem mobilizirati terorista i odi ih pobij, vidi što nam rade - govori za Večernji TV.

VEZANI ČLANCI:

Nastavio je potom o Izraelu, kazavši da je on pokrenuo sukob u Pojasu Gaze. - Ako ćemo biti iskreno, taj cijeli izvor sukoba, iza toga stoji Izrael. Okej, bili su napadnuti i imaju pravo odgovoriti, ali nitko nije vjerovao da će doći do toga. Ja sam, pak, odmah kad je počeo sukob, budući da već dugo to pratim, upozorio da je počeo rat. Danas rat traje 3 mjeseca, poginule su 24.000 ljudi, a što je postigao Izrael? Rat u Pojasu Gaze je, smatram, zaista besmislen i mislim da to treba što prije zaustaviti. Međutim, taj rat vodi jedan čovjek, koji se zove Benjamin Netanjahu, a vodi ga isključivo za svoj opstanak. Neka sutra prestane rat, on će završiti u zatvoru, ne samo zbog korupcije nego i zbog svega što se u Izraelu događalo - smatra, pitajući se "zašto svi mi moramo biti talac jednoga čovjeka".

- Sravnio je 60 posto Pojasa Gaze, a što je postigao? Ništa - dodao je Večernjakov novinar, napominjući da se "Hamas ne može uništiti", ali i da vjeruje da će "Izrael proći nekažnjeno zbog svega što je učinio".

Tijek događanja u Jemenu možete pratiti ovdje.

VIDEO SAD i Britanija pokrenule napade na više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste Huti

Komentara 33

Avatar Hazl113
Hazl113
11:48 12.01.2024.

Nisam čuo da komentira napad na civilne brodove od strane tih terorista Huta.

Avatar McDonald
McDonald
11:58 12.01.2024.

Onoga trenutka kad su se odlucili na napad na civilne brodove u medjunarodnim plovnim vodama potpisali su si smrtnu presudu. Isto kao i brojni drugi "gusari" prije njih...

K
K
12:04 12.01.2024.

dajte nađite već jednom stručnjaka za to područje ...jer ovaj je samo propagandist kojem redovito ponestaje ikakva osuda za terorizam sa istoka, bio to HAMAS, HUTI ili tko već ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije