Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARINKO OGOREC

Čeka li nas dodatno zaoštravanje na Bliskom istoku? Vojni analitičar: 'Sve može vrlo brzo eskalirati, ali...'

Huti su pogubili devet osoba osu?enih za umiješanost u atentat na visokog vo?u
Foto: Hani Al-Ansi/DPA
1/22
12.01.2024.
u 09:40

"Napad na suvremene ratne brodove, borbene zrakoplove kojima raspolaže koalicija – nisam siguran da je u pitanju ozbiljnija prijetnja", smatra analitičar Marinko Ogorec.

Vojni analitičar Marinko Ogorec analizirao je eskalaciju na Bliskom istoku nakon vojnih napada SAD-a i Velike Britanije na Jemen, koje su oštro osudili Iran i oružana skupina Hezbolah.

– Ovo se moglo očekivati. Crveno more žila je kucavica za velik dio svjetskog gospodarstva. Huti su napali brodove koji su po njihovu plovili prema Izraelu, no vidi se da su napadali gotovo sve brodove pa se mogla očekivati reakcija koalicije predvođene SAD-om – kazao je Ogorec za N1.

Iran je jedan od glavnih saveznika jemenskih pobunjenika, no Ogorec ne očekuje da se aktivnije uključi u sukob.

– Iran podržava Hute, ali podržava i Hezbolah i Hamas pa nije došlo do veće eskalacije kad je Izrael odgovorio na Hamasov napad – rekao je.

Nije siguran da Huti mogu puno napraviti u ovoj situaciji.

– Napad na suvremene ratne brodove, borbene zrakoplove kojima raspolaže koalicija – nisam siguran da je u pitanju ozbiljnija prijetnja – smatra analitičar.

VEZANI ČLANCI:

Ogorec je komentirao i možemo li očekivati dodatno zaoštravanje na Bliskom istoku.

– Na tom prostoru vrlo brzo može eskalirati – započeo je vojni analitičar, a potom dodao da trenutačno ne očekuje takav rasplet događaja.

– Izrael trenutačno ne treba pomoć SAD-a, ima sofisticirane i osposobljene oružane snage. SAD je tu slanjem dva nosača pokazao deklarativnu spremnost biti potpora Izraelu. Što se tiče Irana, to je ozbiljna zemlja i oružana sila na tom prostoru, no nisam siguran da su spremni uključiti se u nešto ozbiljnije – zaključio je.

Podsjetimo, Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Tijek sukoba možete pratiti ovdje.

VIDEO SAD i Britanija pokrenule su napade na više od 60 meta na 16 lokacije koje koriste Huti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije