Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO NAPADAJU BRODOVE

FOTO Tko su Huti, pobunjenici zbog kojih je počela nova svjetska kriza?

Jemen: Pobunjeni Huti nakon prikupljanja novih boraca kre?u u sukob
Foto: Hani Al-Ansi/DPA
1/22
Autori: Hina, Večernji.hr
12.01.2024.
u 08:26

Vijeće sigurnosti UN-a navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika koje čine naoružani vojnici i nenaoružani pristaše

Sjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine. Napadi su izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile su potporu operaciji, a ciljano je više od desetak lokacija.:

Jemen: Pobunjeni Huti nakon prikupljanja novih boraca kre?u u sukob
1/22

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom". Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža. Ranije u četvrtak vođa Huta izjavio je da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora.

Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom. Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te skupine od 19. studenog.

VEZANI ČLANCI:

A zašto je do ovog sukoba uopće došlo, odnosno zašto Huti napadaju brodove na Crvenom moru? Napadi Huta započeli su nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa 7. listopada. Hutiji su izjavili da podržavaju Hamas i rekli da će gađati svaki brod koji putuje prema Izraelu, piše BBC

U studenom su zaplijenili izraelski teretni brod, a nakon toga su dronovima i balističkim projektilima napali nekoliko komercijalnih brodova. Njihovi napadi na Crvenom moru između studenog i prosinca povećali su se za 500%. Postali su tako velika prijetnja da su velike brodarske kompanije prestale s aktivnostima u regiji. 

Crveno more igra ključnu ulogu u globalnoj pomorskoj trgovini budući da kroz njega prolazi gotovo 15% ukupnog tereta. Ova regija, koja je povezana Sueskim kanalom sa Sredozemljem, pruža najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije. Velike brodske tvrtke, uključujući Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd i naftnu kompaniju BP, rekle su da preusmjeravaju brodove dalje od Crvenog mora. Takve odluke izazivaju zabrinutost na međunarodnim tržištima, gdje se strahuje od mogućeg porasta cijena goriva i poremećaja u lancima opskrbe. SAD je ujedno optužio Iran za sudjelovanje u planiranju operacija protiv komercijalnih brodova u ovoj regiji.

VEZANI ČLANCI:

Huti su naoružana skupina iz jemenske šijitske muslimanske manjine. Ime su dobili po osnivaču pokreta, Husseinu al Houthiju. Skupina je formirana 1990-ih, a borila se protiv, kako su smatrali, korupcije tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha

Godine 2003., uz potporu vojske Saudijske Arabije, predsjednik Saleh neuspješno je pokušao eliminirati Hute. Od 2014. godine Huti vode građanski rat protiv jemenske vlade, pri čemu Vladu podupire koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklariraju kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada. 

Pobunjenička skupina Huti ugledala se na šijitsku oružanu skupinu u Libanonu, Hezbolah, koja im pruža podršku i obuku od 2014. godine. Saveznik im je i Iran, budući da im je Saudijska Arabija zajednički neprijatelj. Postoji sumnja da Iran opskrbljuje Hute oružjem te im dostavlja ključne obavještajne informacije koje koriste u napadima na brodove u Crvenom moru.

Adrienne Watson, glasnogovornica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, izjavila je da imaju saznanja o sudjelovanju Irana u planiranju operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru. Ona tvrdi da je to usklađeno s dugoročnom materijalnom potporom Irana i poticanjem destabilizirajućih akcija pobunjeničke skupine Huta u toj regiji. Iran, s druge strane, negira umiješanost u napade na Crvenom moru. Huti su od početka rata u Gazi ispalili balističke projektile i dronove prema Izraelu. U slučaju da ih je Iran opskrbio oružjem, to bi značilo da je prekršio UN-ov embargo na oružje, što je Iran negirao.

VEZANI ČLANCI:

Službena je vlada Jemena predsjedničko vijeće na koje je predsjednik Abdrabbuh Mansour Hadi prenio svoje ovlasti u travnju 2022. Međutim, sjedište vlade u glavnom je gradu Saudijske Arabije, Rijadu, nakon što je Hadi tamo pobjegao 2015. godine. 

Većina jemenskog stanovništva živi u područjima pod kontrolom Huta. Osim Sane i sjevera Jemena, Huti kontroliraju i obalu Crvenog mora. Skupina na tom području prikuplja poreze i tiska novac. Vijeće sigurnosti UN-a navodi da su Huti do 2010. imali između 100.000 i 120.000 sljedbenika koje čine naoružani vojnici i nenaoružani pristaše.  

VIDEO Počeli napadi na Hute

Komentara 8

Avatar barba_arba
barba_arba
11:31 12.01.2024.

Huti su narod u kome 60% dice ne doživi 7 godinu, zahvaljujuči Saudijskoj Arabiji

ST
stomiovotreba
09:39 12.01.2024.

Huti nisu pobunjenici, oni su autohtoni stanovnici Jemena koji su pobijedili okupatorsku Saudijsku Arabiju i sada su na vlasti.

PA
pan-am
09:41 12.01.2024.

Huti Su izmišljeni neprijatelji Koji ugrizavaju svjetski poredak . Prije njih Su bili ,Afganistanci,Sirijci,Vijetnamci,S.Korejci,Iracani ,itd itd. Opasni Su .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije