Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA JEMEN

Huti obećali osvetu: 'Ovo je bila najveća ludost u njihovoj povijesti, bitka će biti veća nego što mogu zamisliti'

Jemen: Huti su se okupili s ciljem da regrutiraju nove ?lanove
Foto: Hani Al-Ansi/DPA
1/19
12.01.2024.
u 10:31

Njihovi čelnici ističu da Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države moraju "biti spremne platiti visoku cijenu" za svoju "očitu agresiju".

Jemenski pobunjenici Huti obećali su odgovoriti Zapadu nakon snažnih noćnih zračnih udara Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država na mete diljem područja pod kontrolom pobunjenika u Jemenu.

Jemen: Huti su se okupili s ciljem da regrutiraju nove ?lanove
1/22

Britanski i američki borbeni avioni te ratni brodovi ispalili su više od 100 preciznih projektila na preko 60 ciljeva u područjima koja kontroliraju Huti u Jemenu, pri čemu su projektili pogodili zračnu bazu, zračnu luku i vojni kamp, što označava dramatično zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku, piše Daily Mail.

Pobunjeničke snage Huti, koje podržava Iran, sada prijete odmazdom zbog napada. Njihovi čelnici ističu da Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države moraju "biti spremne platiti visoku cijenu" za svoju "očitu agresiju".

U odgovoru na napade, glasnogovornik skupine, Mohammed al-Bukhaiti, izjavio je da su SAD i Velika Britanija "napravile grešku pokretanjem rata u Jemenu". Dodao je: "Uskoro će shvatiti da je izravna agresija protiv Jemena bila najveća ludost u njihovoj povijesti." Ali al-Qahoum, visoki dužnosnik Houthija, otišao je korak dalje i rekao: "Bitka će biti veća... i izvan dosega mašte i očekivanja Amerikanaca i Britanaca."

VEZANI ČLANCI:

"Amerika i Velika Britanija, nesumnjivo, morat će se pripremiti platiti visoku cijenu i nositi sve ozbiljne posljedice ove očite agresije", kazao je Hussein al-Ezzi, dužnosnik Huta u Ministarstvu vanjskih poslova. Rusija se također umiješala u sukob, osuđujući napade kao 'kršenje međunarodnog prava s ciljem eskalacije u regiji radi postizanja svojih destruktivnih ciljeva'.

Podsjetimo, Britanija i Amerika pokrenule su napade s mora i iz zraka kao odgovor na višemjesečne razorne napade Hutija na trgovačke brodove u Crvenom moru, pri čemu je koalicija država, uključujući UK i SAD, bila prisiljena rasporediti ratne brodove da ih zaštiti.

Huti, naoružani pokret koji je u posljednjem desetljeću preuzeo kontrolu nad značajnim dijelom Jemena, izvode napade na brodove na ulazu u Crveno more - jedan od najvažnijih svjetskih trgovačkih putova - od listopada. Navode da svoje djelovanje poduzimaju u potpori teroristima Hamasa, koji se suprotstavljaju izraelskim snagama.

VIDEO SAD i Britanija pokrenule su napade na više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste Huti

Ključne riječi

Komentara 13

GE
generacija57
11:25 12.01.2024.

Taj Muhamed ne bude dugo živio.

DR
Draconic5
10:57 12.01.2024.

Rusija, naravno, osuđuje kršenje međunarodnog prava na terorizam...

BO
BozeSacuvaj
10:55 12.01.2024.

Dečki iz Huta su se malo preračunali..Amerikanci (i Britanci stoljećima) glume svjetske policajce i nije ih briga za njihove verbalne prijetnje..oni su lokalni igrači a par terorističkih napada ako uspiju možda i napraviti - učinit će njihov položaj pred onoo malo što ih podrzava možda u svijetu- nemogućim..u današnje vrijeme kad satelit 24 sata vas gleda kao idu na wc ili ševe neku žensku besmisleno je da će bilo što učiniti a da to Amerika ne dozna prije nego uopće krenu u akciju..sada već godinama nema terorističkih akcija na tlu Europe a sigurno da su bili planirani samo potajno su sve osujećene i javnost o tome nije ni obavještena..amerikanci su što se tiče islamista iz Sirije i Iraka,alžira i Saudijske Arabije te Egipta i libije prokužili očigledno njihov modus operandi jer mi je zaista čudno da nema napada po Madridu Parizu Londonu i Briselu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije