Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredan uređaj

U osječku bolnicu stiglo 13,5 tona nuklearne energije

KBC OSIJEK
Foto: Privatni album
1/3
21.05.2018.
u 21:27

Novi uređaj omogućit će lučnu radioterapiju koja daje potrebnu dozu zračenja na ciljano područje, a više čuva okolne organe

Liječnici, tehnička služba, inženjeri medicinske radiologije, fizičari, ravnatelj osječkog KBC-a ovih dana imaju jednu ključnu zajedničku lokaciju te bolnice – bunker. Zidovima od dva metra i vratima od pola metra zaštićen podrumski prostor mjesto je gdje je u tijeku instalacija i priprema za rad novog linearnog akceleratora ili, kako kažu – 13,5 tona nuklearne energije. Sofisticirana tehnologija uređaja za zračenje Varian prvo dolazi u ovu slavonsku bolnicu kojoj gravitira oko 800.000 ljudi, ali i regiju u kojoj je velik broj oboljelih od raka i u kojoj se trenutačno na zračenje u prosjeku čeka tri mjeseca. Stručni standard od 300 pacijenata godišnje po uređaju u Osijeku u praksi je tisuću pacijenata, jer bolnica ima tek jedan stariji uređaj u funkciji pa nekad posljednji pacijent sa zračenja izlazi subotom u ponoć.

Sačuvati okolne organe

Dio je to razloga zašto baš u Osijek stiže jedan od najnaprednijih uređaja za radioterapiju u javnom zdravstvenom sustavu. Njegovim početkom rada uvest će se u hrvatske bolnice i napredne tehnike zračenja poput VMAT-a, odnosno, objašnjava doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju te bolnice, lučna radioterapija koja daje potrebnu dozu zračenja na ciljano područje pri čemu više čuva okolne organe u polju zračenja.

– Kod karcinoma želuca moći ćemo smanjiti dozu zračenja na bubrege, jetru, kralježničnu moždinu, što su organi od rizika pri zračenju želuca. Ili u slučajevima karcinoma pluća bit će manje zračenje na ostatak pluća, srce, kralježničnu moždinu. Samim time moći ćemo dati potrebnu dozu zračenja na ciljano područje uz smanjen rizik za okolne organe što u konačnici povećava kvalitetu zračenja – rekao je doc.Tomaš.

Očekuje se nestašica uređaja

Cijeli Zavod koji vodi ovaj liječnik uključen je u pripremu rada novog uređaja za što je u tijeku posebna edukacija. Trenutačno se izradi plana zračenja i korištenju najnaprednijih softvera za planiranje zračenja i praćenje rezultata uče fizičari koje ističu kao ključne osobe u ovom projektu. Ujedno je ovo i prva instalacija takvog uređaja kojih nam, prema međunarodnim usporedbama, u zdravstvenom sustavu nedostaje više od 40 posto. Konkretno, hrvatske bolnice imaju 15 ovih uređaja, no prema još uvijek radnoj verziji Nacionalnog plana protiv raka, procjena je da ih je potrebno još 15. Upućeni naglašavaju i da su dobrim dijelom postojeći uređaji izvan standarda jer su zastarjeli, a povlačenje iz proizvodnje ovih uređaja Siemensa, kao jednog od ukupno tri proizvođača, izazvat će potencijalnu krizu. Njihovih oko dvije tisuće instaliranih uređaja na svijetu u sljedeće tri godine trebat će zamjenu, a procjenjuje se da preostala dva proizvođača godišnje mogu globalno isporučiti 500-600 linearnih akceleratora. Dodatno, nabava kod nas traje dugo i uz niz peripetija pa je tako bilo i u ovoj osječkoj koja je počela još prije dvije godine.

– Kad su pokrenuti pregovori i nabava, promijenili su se i ministri. I sama priprema za ovakav uređaj traje. Trebalo je kompletno zamijeniti instalacije, potrebno je drukčije strujno napajanje, nova klimatizacija, samo vrata za zaštitu od zračenja koštaju više od 200 tisuća kuna. Trebamo se upoznati sa softverom. Plan je da u pravom pogonu uređaj bude početkom rujna – kaže doc. dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek. Prema broju ljudi koji im gravitira, procjenjuje da im trebaju tri uređaja.

Pogledajte galeriju: Obnavlja li se stara bolnica u Blatu ili se gradi nova za djecu

KBC OSIJEK
1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije