Naslovnica Vijesti Svijet

Tusk poručio Trumpu: Trgujte, a ne ratujte predsjedniče!

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.
14. ožujka 2018. u 16:39 3 komentara 483 prikaza
Foto: Ryan Remiorz/Press Association/PIXSELL

Europska unija pozvala je u srijedu Sjedinjene Države da obnove pregovore o trgovini umjesto da eskaliraju spor oko carina na metale i automobile.

Donald Trump Potres u Bijeloj kući Trump se tvitom riješio svog suparnika Rexa Tillersona

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošli tjedan odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija i zaprijetio porezom na europske automobile ako EU ne ukloni svoje carine i trgovinske barijere na cijeli niz proizvoda.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je u srijedu Trumpa da "trguje a ne ratuje".

"Kada se predsjednik žali na previše carina između EU-a i SAD-a, mogu ga razumjeti. Ni mi nismo zadovoljni", rekao je Tusk novinarima u Helsinkiju.

"To je razlog zbog kojeg smo prije nekoliko godina počeli trgovinske pregovore sa SAD-om. Sada bismo im se trebali vratiti. Trgujte a ne ratujte, g. predsjedniče", poručio je.

Tusk je govorio o planiranom Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP), pregovori o kojem su zamrznuti nakon Trumpove pobjede 2016.

Europska komisija, koja je pripremila popis američkih proizvoda vrijednih 2,8 milijarda eura na koje bi mogla uvesti carine, također nastupa pomirljivo.

"Ovo nije spor između Europe i Sjedinjenih Država", rekao je potpredsjednik EK Jyriki Katainen u Europskom parlamentu.

Mike Pompeo preuzet će Tillersonovu ulogu Mike Pompeo Sjeverna Koreja najveći ispit Trumpovu privrženiku

"Komisija će se zato usredotočiti na rješavanje problema, umjesto da izaziva nove", rekao je.

Naglasio je da američke tvrtke i obje stranke u Kongresu dijele europsku vjeru u trgovinu po međunarodnim pravilima.

"Želimo ovo raščistiti. Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih će obje strane na kraju shvatiti da nam ne treba i da ne želimo trgovinski rat. Umjesto toga trebali bismo se usredotočiti na poboljšanje naših trgovinskih uvjeta."

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem kazala je da su uzrok problema s čelikom i aluminijem preveliki proizvodni kapaciteti.

Nakon razgovora s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom u subotu kazala je da nije dobila jasna jamstva da će EU biti izuzet iz američkih sankcija.

Pogledajte kojih će 10 država igrati ključnu ulogu ako počne 3. svj. rat:

1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu!
Trump je posjetio prototip zida u Kaliforniji Kalifornija Trump razgledao prototipe budućeg graničnog zida Trump zaustavio preuzimanje Qualcomma SAD Američki predsjednik blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm Sve više ljudi odlazi iz Trumpove Bijele kuće SAD Otpuštanja i ostavke u Trumpovoj Bijeloj kući
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

 • Eilandkrk:

  Nemogu više ovo slušat Europa mora hitno sa USA razgovarati mi smo problem u Europi ovdje su carine za USA robu i do 12 % a za našu robu u Americi samo 2.5 % e sad rezite moželi tako dalje ?

 • gemist:

  EU je u trgovinskom plusu sa SAD i naravno da im ne pašu carine.Onda međusobno ukinite carine na sve proizvode.Uostalom EU namjerava nabiti carine i poreze na one male paketiće do 160kn što građani prek interneta kupuju iz Azije s ... prikaži još! besplatnom poštarinom,a što je onda to?Tu pa bude Kina i ostali reagirali kad tad nekakvim revanšom.

 • Avatar 123456
  123456:

  g. Trump je potpuno u pravu!!