Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Američki predsjednik blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm

Trump zaustavio preuzimanje Qualcomma
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
13.03.2018.
u 13:17

Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump blokirao je ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm, pozivajući se argument nacionalne sigurnosti.

Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, stoji u priopćenju Bijele kuće. Preuzimanje je blokirano unatoč obećanju Broadcoma da će preseliti u SAD najkasnije do početka travnja, prije no što Qualcommovi dioničari budu glasali o ponudi vrijednoj 117 milijardi dolara. To bi značilo da su bojazni o prijetnji nacionalnoj sigurnosti neutemeljene, napominje AFP.

"Broadcomov prijedlog o kupnji Qualcomma oduvijek se temeljiio na premisi o dovršetku prethodno najavljenog plana o preseljenju Broadcoma", navodi se u priopćenju kompanije čije je sjedište trenutno u Singapuru. Prošlog vikenda američko ministarstvo financija objavilo je u pismu da je Broadcom prekršio nalog Odbora za inozemna ulaganja u tri navrata, budući da nije unaprijed obavijestio nadležna tijela prije podnošenja odgovarajućih zahtjeva vezanih za vrijednosne papire u SAD-u.

Istraga ureda za inozemna ulaganja zasada potvrđuje bojazni vezane za nacionalnu sigurnost koje su detektirali američki dužnosnici, stoji u pismu. Trump je naredio Broadcomu i Qualcommu da "trenutno i trajno prekinu predloženo preuzimanje". Qualcomm je tjednima pokušavao otkloniti neželjenu ponudu tvrtke sa sjedištem u Singapuru, zatraživši od ureda za inozemna ulaganja da razmotri eventualni utjecaj spajanja na nacionalnu sigurnost. Njihovi su manevri bili obilježeni zabrinutošću zbog potencijalnog utjecaja Kine i pojačanim protekcionističkim raspoloženjem u SAD-u.

Kompanija spada među vodeće proizvođače mikroprocesora za mobitele u svijetu a nakon tajnog zahtjeva za analizom utjecaja ponude na nacionalnu sigurnost odgodili su skupštinu dioničara do 5. travnja. U uredu za inozemna ulaganja ocijenili su da bi spajanje dvije kompanije moglo oslabiti vodeću ulogu Qualcomma u sektoru. To bi vjerojatno pomoglo kineskoj konkurenciji, poput telekomunikacijske tvrtke Huawei, posebno kada je u pitanju nova generacija mobilnih mreža 5G i superbrzi Internet. U tom bi kontekstu jača Kina mogla predstavljati izazov za nacionalnu sigurnost, navodi AFP.

Komentara 1

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
17:05 13.03.2018.

Pojam "naciomalni interes" je nepoznat vecini HDZ-ovaca i njihovom trenutacnom vodji, bilo da im to netko objasnjava na 5 ili 100 jezika. Bezlicni tudjinski slugani i pojam "nacionalni interes" su nespojivi. A onaj koji navodno nesto zna o tom terminuinu je trenutno "utamnicen" u Argentini pa moze samo pismom komunicirati sa strankom utopljenika. Zar ti i takvi misle da su Hrvati toliko glupi?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije