Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Američki predsjednik blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm

Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a
13. ožujka 2018. u 13:17 1 komentara 263 prikaza
Trump zaustavio preuzimanje Qualcomma
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Američki predsjednik Donald Trump blokirao je ponudu Broadcoma sa sjedištem u Singapuru za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm, pozivajući se argument nacionalne sigurnosti.

Donald Trump Kongresni odbor: 'Nije bilo dosluha Trumpova izbornog stožera i Rusije'

Trump je zabranio predloženu akviziciju uz obrazloženje da postoje vjerodostojni dokazi da bi ta transakcija mogla ugroziti nacionalnu sigurnost SAD-a, stoji u priopćenju Bijele kuće. Preuzimanje je blokirano unatoč obećanju Broadcoma da će preseliti u SAD najkasnije do početka travnja, prije no što Qualcommovi dioničari budu glasali o ponudi vrijednoj 117 milijardi dolara. To bi značilo da su bojazni o prijetnji nacionalnoj sigurnosti neutemeljene, napominje AFP.

"Broadcomov prijedlog o kupnji Qualcomma oduvijek se temeljiio na premisi o dovršetku prethodno najavljenog plana o preseljenju Broadcoma", navodi se u priopćenju kompanije čije je sjedište trenutno u Singapuru. Prošlog vikenda američko ministarstvo financija objavilo je u pismu da je Broadcom prekršio nalog Odbora za inozemna ulaganja u tri navrata, budući da nije unaprijed obavijestio nadležna tijela prije podnošenja odgovarajućih zahtjeva vezanih za vrijednosne papire u SAD-u.

Istraga ureda za inozemna ulaganja zasada potvrđuje bojazni vezane za nacionalnu sigurnost koje su detektirali američki dužnosnici, stoji u pismu. Trump je naredio Broadcomu i Qualcommu da "trenutno i trajno prekinu predloženo preuzimanje". Qualcomm je tjednima pokušavao otkloniti neželjenu ponudu tvrtke sa sjedištem u Singapuru, zatraživši od ureda za inozemna ulaganja da razmotri eventualni utjecaj spajanja na nacionalnu sigurnost. Njihovi su manevri bili obilježeni zabrinutošću zbog potencijalnog utjecaja Kine i pojačanim protekcionističkim raspoloženjem u SAD-u.

Kompanija spada među vodeće proizvođače mikroprocesora za mobitele u svijetu a nakon tajnog zahtjeva za analizom utjecaja ponude na nacionalnu sigurnost odgodili su skupštinu dioničara do 5. travnja. U uredu za inozemna ulaganja ocijenili su da bi spajanje dvije kompanije moglo oslabiti vodeću ulogu Qualcomma u sektoru. To bi vjerojatno pomoglo kineskoj konkurenciji, poput telekomunikacijske tvrtke Huawei, posebno kada je u pitanju nova generacija mobilnih mreža 5G i superbrzi Internet. U tom bi kontekstu jača Kina mogla predstavljati izazov za nacionalnu sigurnost, navodi AFP.

Hoće li pasti ‘korejski zid’ Raketni Kim Trumpu može donijeti Nobela Donald Trump Sastanak u svibnju Trump: Sjeverna Koreja neće izvoditi raketne pokuse za trajanja razgovora trgovinski rat Hrvatskih pištolja nema u Trumpovu carinskom ratu
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar kokodrilo
    kokodrilo:

    Pojam "naciomalni interes" je nepoznat vecini HDZ-ovaca i njihovom trenutacnom vodji, bilo da im to netko objasnjava na 5 ili 100 jezika. Bezlicni tudjinski slugani i pojam "nacionalni interes" su nespojivi. A onaj koji navodno nesto zna o tom terminu ... prikaži još!inu je trenutno "utamnicen" u Argentini pa moze samo pismom komunicirati sa strankom utopljenika. Zar ti i takvi misle da su Hrvati toliko glupi?.