Naslovnica Vijesti Svijet

Trump se tvitom riješio svog suparnika Rexa Tillersona

Na čelo State Departmenta kao novi državni tajnik dolazi Mike Pompeo, bivši direktor CIA-e, u čiju lojalnost Trump ne sumnja
13. ožujka 2018. u 21:54 26 komentara 2574 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prilično neočekivano i nenadano, američki predsjednik Donald Trump smijenio je američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. Na njegovo mjesto dolazi Mike Pompeo, i to s položaja direktora CIA-e, američke obavještajne agencije. Već po svom običaju, Trump je ovu vijest prvo objavio na Twitteru.

Donald Trump Kongresni odbor: 'Nije bilo dosluha Trumpova izbornog stožera i Rusije'

Nastavljaju neovisno pisati

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postaje naš novi državni tajnik. On će učiniti odličan posao. Hvala ti, Rex Tillersone, za sve što si učinio. Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitam svima”, sadržaj je Trumpova tvita koji je objavljen rano ujutro po američkom vremenu, i koji je nagovijestio znatne promjene na svjetskoj političkoj sceni.

Nije tajna da su se Trump i Tillerson u posljednjih nekoliko mjeseci znatno udaljili jedan od drugog, i da Tillerson nije imao pretjerane sklonosti za pompoznost i eksplozivnost, ponekad i neumjerenost koja odlikuje samog Trumpa. Ono što ih obojicu povezuje jest činjenica da su do dolaska na čelo administracije bili bez političkog iskustva, a svoje su karijere do sada gradili isključivo u velikom biznisu. Tillerson je naime prije preuzimanja dužnosti u administraciji bio direktor ExxonMobila.

Iako su na početku mandata djelovali kao skladan tim, u relativno kratko vrijeme počeli su se razilaziti, pa je Tillerson navodno za Trumpa jednom prilikom izjavio kako je potpuno glup.

Iako sam Trump nema baš pretjerano veliko poznavanje geopolitičkih odnosa, dobar dio najvažnije vanjske politike očito je kreirao sam. Tillerson, gotovo je sigurno, nije bio upućen u sve detalje oko odnosa sa Sjevernom Korejom, kao što nije imao ni prevelikog utjecaja u odnose SAD-a s Rusijom koje je Trump gradio drugim kanalima.

Neupitna odanost

na čelo State Departmenta sada dolazi Mike Pompeo, čovjek koji je u posljednjih 14 mjeseci vodio CIA-u, a za to vrijeme bio je uključen u pregovore s Turskom oko zajedničkog stava prema ISIL-u i Saudijskoj Arabiji.

Inače, ako i nema pretjerano iskustvo u vanjskoj politici, Pompeo ima jednu drugu karakteristiku. Apsolutno je privržen i odan Trumpu, koji ne sumnja u njegove namjere. Naglo smjenjivanje Tillersona možda je povezano i s njegovom vrlo oštrom kritikom Rusije nakon trovanja ruskog dvostrukog špijuna u Londonu. U svakom slučaju, Tillersonovom smjenom Trump dobiva širi manevarski prostor za samostalno kreiranje vanjske politike, i to neposredno pred susret s Kim Jong-unom.

 

Donald Trump
1 / 6
Rex Tillerson
Trump zaustavio preuzimanje Qualcomma SAD Američki predsjednik blokirao Broadcomovu ponudu za Qualcomm Hoće li pasti ‘korejski zid’ Raketni Kim Trumpu može donijeti Nobela Donald Trump Sastanak u svibnju Trump: Sjeverna Koreja neće izvoditi raketne pokuse za trajanja razgovora
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

 • Nikola Turajlić:

  Bože naš dobri Hrvatski, kakve sve gluposti izvale novinari (redakcija) u Večernjaku i ostanu ipak živi. Kakav je to suparnik Tilerson bio Trumpu? Politički kao podredjeni to nije mogao biti, već možda u seksu, golfu, po frizuri ili pitaj Boga u čemu.

 • binki:

  Ovog budu podržavali još ssmo trozubi hrvati

 • Avatar PrinciPGavrilo
  PrinciPGavrilo:

  da li je ono Tilerson izjavio da je Oluja " velicanstvena operacija"... sasvim dovoljan razlog za smenu