Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Trump razgledao prototipe budućeg graničnog zida

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristaša s jedne strane i približno 200 protivnika većinom španjolskog jezičnog podrijetla s druge strane
14. ožujka 2018. u 09:30 2 komentara 452 prikaza
Trump je posjetio prototip zida u Kaliforniji
Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Trump razgledao je u utorak u San Diegu osam prototipa zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih obećanja u kampanji, a i najkontroverznijih, posebice u Kaliforniji.

Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e SAD Gina Haspel, kontroverzna bivša agentica i prva žena na čelu CIA-e

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristaša s jedne strane i približno 200 protivnika većinom španjolskog jezičnog podrijetla s druge strane. Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otay Mesu gdje je poredano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda. "Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid", izjavio je Trump.

Postojeće zapreke "zaustavljaju 90, 95 posto" imigranata koji žele ući u SAD iz Meksika a "kad instaliramo pravi zid zaustavit ćemo 99 posto njih, možda i više", dodao je on. Otkad je Trump postao predsjednik, radi se o prvom njegovom posjetu Kaliforniji, najnapućenijoj državi federacije i izravnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, posebice imigracije.

Guverner Jerry Brown proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španjolskog jezičnog podrijetla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike, a kalifornijski tužitelj Xavier Becerra uložio je u nekoliko navrata žalbu Trumpovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošli tjedan. Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesto gospodarstvo u svijetu, bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvaćanju "imigranata".

Usprkos Trumpovu simboličnom posjetu, ništa ne ukazuje da će najavljeni "veličanstveni" zid ikada proviriti iz zemlje. Više od godinu dana nakon njegova dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla stajati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.

Mike Pompeo preuzet će Tillersonovu ulogu Mike Pompeo Sjeverna Koreja najveći ispit Trumpovu privrženiku Google više nije jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih brandova Tehnološki divovi Istraživanje otkrilo slabljenje ugleda Appleova i Googleova brenda Donald Trump Potres u Bijeloj kući Trump se tvitom riješio svog suparnika Rexa Tillersona
Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Deleted user:

    Mnogo građana Amerike zapošljava upravo te ilegalce kako ih zovu, jer to je jeftina radna snaga. Odatle dolazi otpor prema gradnji tog zida.