Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija koja ne posustaje

Suveniri i u košarici Zagrebačke županije

Grad Zagreb
Foto: Udruga Srčeko
1/9
23.11.2018.
u 12:00

Osam tradicionalnih ili osuvremenjenih autohtonih predmeta na nov način

Grad Zagreb razvijao se zahvaljujući brojnim obrtnicima i zanatlijama koji su živjeli i radili u okolici. Tradicionalno, najprisutniji su bili medičari i svjećari, lončari, kovači, remenari, kožari, opekari, pekari i mesari, staklari i proizvođači kristala, a vještina pojedinih majstora očituje se u izradi i proizvodnji glazbala, izradi obuće, odjeće i nakita, maketa drvenih tradicijskih kuća, posebno turopoljskih, prigorskih, posavskih i žumberačkih kuća. Stoljećima su obrtnici proizvodili vina i likere, salame i druge domaće delicije.

U funkciji turizma

– Umijeća narodnih majstora pronalaze svoju budućnost u izradu suvenira i minijaturnih replika po uzoru na nekadašnje predmete. U tom smislu osmišljena je 2002. Košarica suvenira Zagrebačke županije s osam najznačajnijih tradicionalnih ili osuvremenjenih autohtonih suvenira županije. Košarica je promocija starih, tradicionalnih predmeta na jedan nov način kojim se dobiva funkcionalan, upotrebljiv i lijep suvenir. Tako su i tradicionalni obrti u funkciji turizma – napominju u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Tradicija izrade licitara započinje još u 16. i 17. st., kada su se u brojnim europskim samostanima pripremali kolači s pomoću bogato ukrašenih drvenih kalupa. Majstori medičarskog obrta bave se izradom proizvoda od tijesta; licitara i medenjaka, zatim od voska, (svijeća, voštanih zavjetnih darova) ili pića, poput gvirca i medice. Ti se proizvodi od samih početaka obrta prodaju na sajmovima i proštenjima vezanim uz crkvene svetkovine, a štandovi tim mjestima daju slikovitost i poseban ugođaj. Danas je osobito bogata ponuda medičarskih proizvoda u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, a može ih se naći i u boljim zagrebačkim prodavaonicama darova, suvenira i rukotvorina. Obrt Srčeko iz Samobora na tradicijski način proizvodi srca s nizom poruka, porukama ispisane boce i brojne druge suvenire.

Umjetnost od kristala i lana

U Samoboru je jaka i staklarska djelatnost. Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta velike ljepote traje u Samoboru od 1839. Manufakturna radionica Kristal Tuk dio je te tradicije. Već 20 godina zadivljuju svijet svojim umijećem ručnog brušenja, od razigranih čipki do čistih linija i modernog dizajna staklarskih proizvoda.

Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta iznimne ljepote traje u Samoboru od 1839. godine, dio te tradicije već 20 godina je i manufakturna radionica Kristal Tuk
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

U Ivanić Gradu pokrenut je projekt sadnje i prerade lana za tekstilnu proizvodnju. Modni studio Kolaković iz Novoselca bavi se izradom haljina, šešira, marama, suknji, ali i niza drugih suvenira od lana i konoplje.

– Naši proizvodi izrađeni su od ručno tkanog platna spašenog iz škrinja i ormara naših baka. Platno od lana može imati istu funkciju kao i prije, a njegova kvaliteta omogućuje nam da ga prilagodimo potrebama današnjeg vremena. Iskrojeni komadi prekriveni su ručno rezanim cvjetovima i listovima od platna različitih debljina i struktura ušivenih na podlogu od tankog platna. Tako nastaju unikatni odjevni predmeti, šeširi, torbice i drugi uporabni i ukrasni predmeti – kažu u Modnom studiju Kolaković.

Foto: Studio Kolaković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije