Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Manje slavan od Dubrovnika, ali ima svoje čari

Taj se gradić na jugu može pohvaliti s pet hotela, od kojih je najpoznatiji visokokategornik Croatia, i neizbježnim i brojnijim privatnim smještajem, te brojnim restoranima, caffe barovima, suvenirnicama, te lukom za prihvat manjih i većih jahti i izletničkih brodica
14. prosinca 2018. u 12:00 0 komentara 1511 prikaza
Cavtat
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nije slavan kao Dubrovnik, ali jednako je gostoljubiv, pa posjetitelji u Cavtatu također uživaju u lijepom moru, bogatoj povijesti, dobroj gastronomiji, ali i – u nešto više mira nego što u ljetnim mjesecima pruža Dubrovnik. I mnogi slavni, bogati stranci to su otkrili pa upravo Cavtat biraju za svoju ljetnu bazu. A neveliki grad uglavnom i živi od turizma i turista. Taj se gradić na jugu može pohvaliti s pet hotela, od kojih je najpoznatiji visokokategornik Croatia, i neizbježnim i brojnijim privatnim smještajem, te brojnim restoranima, caffe barovima, suvenirnicama, te lukom za prihvat manjih i većih jahti i izletničkih brodica.

Dubrovnik Jug mami tijekom cijele godine Dubrovnik zimi smireno lijep, idealan za posjet

Zaroniti u povijest

Kako bilo, ovo dalmatinsko malo misto godit će namjerniku koji se želi samo okupati i osunčati, ali uživat će i oni koji požele zaroniti u lokalnu povijest. A Cavtat, iliti po starom Civitas vetus, ima i dugu i burnu povijest.

Cavtat | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Nekoliko stoljeća prije Krista na njegovu mjestu bila je grčka kolonija Epidaurum, a zatim rimska utvrda Epidaurus s obrambenim zidinama, amfiteatrom i građevinama. Sredinom sedmog stoljeća ondašnji su žitelji Cavtata morali pobjeći pred nadirućim Slavenima, a utočište su našli u podnožju Srđa gdje su osnovali novo naselje, Raguzu, iz koje je izrastao današnji Dubrovnik.

Dubrovačko-neretvanska županija Žarkovica Utočište za pse - među prvih pet odredišta na TripAdvisoru

Iz vremena Republike

Grad je tijekom nekoliko ratnih pohoda rušen, a u 7. stoljeću i potpuno uništen. Dubrovačka Republika kupila ga je kad i Konavle, u 15. stoljeću i ponovno ga sagradila tako da su današnje vizure Cavtata iz vremena Dubrovačke Republike. Postoje brojni tragovi koji svjedoče o povijesti staroj tisućama godina. Namjernik će tako, uspne li se do vrha poluotoka Rata, nedaleko od franjevačkog samostana, pronaći i ostatke hramova nekadašnje grčke akropole i rimskog foruma. Veći dio cavtatskih kulturno-povijesnih spomenika pripada, inače, renesansi s tragovima gotike: Knežev dvor, utvrde, zidine oko grada, trgovi, crkva sv. Nikole, crkva Gospe od Cavtata...

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.