Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gastropustolovina

Kuhinja kojoj ni slavni Michelin ne nalazi zamjerki

Turistička patrola - Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/7
14.12.2018.
u 12:00

Mnogi strani vinoljupci za Pelješac znaju zahvaljujući dingaču i postupu, a za Korčulu su čuli po grku, pošipu i rukatcu

Bogato i raznoliko, zdravo i kvalitetno. Sve više ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije stremi goste dočekati upravo takvom ponudom na stolu. Sada u prosincu namjernik će, recimo, često biti ponuđen zelenom menestrom, tradicionalnim jelom od sušenog mesa, tri vrste kupusa i krumpira ili sporkim makarulima, jelom od tjestenine s mesnim umakom. Jela se prilagođavaju godišnjem dobu, odnosno sezonskim namirnicama i pitanje je jedino odakle početi gastronomsko upoznavanje Dubrovačko-neretvanske županije. Možda u restoranima i konobama u dolini Neretve?

Žabe na razne načine

Tamo će uživati u ukusnim jelima od jegulja ili divljači, posebice u divljoj patki, ali gost navikao na tradicionalnu kuhinju dobit će i malo egzotike – žabe na razne načine.

U nedalekom Stonu oduševit će namjernika svježe kamenice, dagnje i, dakako, birana riba. Korčula će posjetitelja dočekati tradicionalnom mediteranskom ‘spizom’ u najboljem izdanju, dok će, recimo, Mljet, Šipan, Lopud i Koločep ponuditi i ukusna jela od sušene ribe ili morskih plodova. Restorani i konobe Župe dubrovačke i Konavala, uz ostale lokalne delicije, gosta će počastiti i pršutom, sirom iz ulja...

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Od kvalitetnih namirnica, reći će netko, i nije teško skuhati fini obrok. A za namirnice dubrovačkog kraja i neki od poznatijih svjetskih kuhara, koji su u Dubrovniku prezentirali svoje vještine, imali su samo riječi hvale.

Posebnog su okusa, reklo je više njih, tikvice iz Župe dubrovačke, kupus iz Konavala, patlidžani i rajčice iz plodne dubrovačke okolice, a posebno je i začinsko bilje iz Dubrovačkog primorja. U recepturama se, pak, u dubrovačko-neretvanskom kraju cijeni jednostavnost, uz obavezno maslinovo ulje.

Sa slasticama je malo drugačija i, rekli bismo, složenija priča. Na cijeni je i duljina pripreme, a najpoznatija je slastica dubrovačkog kraja svakako rozata, ali danas su već nadaleko poznate i slastica od dunja, kontonjata ili mantala, kolač od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna, pa biskvit-torta padišpanj, torta od makarula (makarona) ili krokant, kolač od badema. Popis, dakako, tu ne završava, a na njemu se moraju naći i arancini i džemovi, od kojih je posebno poznat onaj od gorke naranče, te razne druge slastice.

Fine dining restorani

Priča o gastroužicima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne bi bila potpuna bez poglavlja o vinima. A ono je poduže. Važno mjesto zauzima Pelješac sa svojim vinima, među kojima status svjetski znamenitih vina uživaju prvenstveno dingač i postup. Kušanje tih visokokvalitetnih autohtonih vina pravi je obred, koji ne smije propustiti nitko tko posjeti ovaj kraj. Kući se ne odlazi bez butelje kao suvenira. Sve kvalitetnija vina imaju i Konavle, mnogi uživaju i u dubrovačkoj malvasiji, a među poznatija vina ovoga kraja svakako spadaju korčulanski grk, pošip i rukatac. Kako, pak, sljubiti vino s hranom, koje ide ponajbolje uz koje jelo, danas je već postala prava umjetnost. Dobro je da postoje i vinski barovi u kojima se čaša vina može popiti uz sitne zalogajčiće.

U svakom slučaju, oko jednog nema puno dvojbi. Moderni gosti često žele kušati tradicionalno, pa rado zalaze u konobe na domaća jela, dobar pršut, sir iz ulja, salatu od hobotnice, pržene girice, srdele sa žara, spomenutu zelenu menestru ili slično.

Gastroscena na dubrovačkoj rivijeri, u kojoj prednjači Dubrovnik, raznolika je i bogata, pa danas uz klasične ugostiteljske lokale postoje i tzv. ‘fine dining’ restorani u kojima mladi kreativni kuhari, koji su stjecali iskustva u inozemstvu, pripremaju jela od najsvježijih plodova jadranskog mora, kamenica iz Malostonskog zaljeva, ali i mesne specijalitete. Klasična se jela često interpretiraju na nove načine, a tu su i restorani s indijskom, japanskom, meksičkom, tajlandskom, talijanskom... kuhinjom. Osim gostiju, sve su to prepoznali i ponajveći svjetski autoriteti za gastronomiju i enologiju.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Od ove godine se i Dubrovnik, naime, može pohvaliti prvom Michelinovom zvjezdicom. Dobio ju je Restoran 360° i našao se u društvu rovinjskog Monte Mulinija, koji jednu zvjezdicu nosi od lani, i šibenskog Pelegrinija, koji ju je također dobio ove godine. No osim toga, od pedesetak restorana koji su dobili posebnu preporuku najpoznatijeg gastrovodiča u 2018., čak je trinaest s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Ne čudi da se s nestrpljenjem iščekuje iduća objava, vjerojatno u ožujku 2019.

Restorani

47 restorana i pizzerija otvoreno je samo u Dubrovniku tijekom prosinca, a za zimske goste svoje su objekte otvorili mnogi ugostitelji diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

I to kako na obali tako i na otocima. Dakako, s obzirom na specifične datume u tom mjesecu neki, recimo, neće raditi na Božić ili slično, pa prije posjeta svakako valja provjeriti radno vrijeme

Komentara 1

MA
Matrix5
00:14 19.12.2018.

Predivne delicije al zaboravili spomenuti dalmatinski soparnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije