Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Kuhinja kojoj ni slavni Michelin ne nalazi zamjerki

Mnogi strani vinoljupci za Pelješac znaju zahvaljujući dingaču i postupu, a za Korčulu su čuli po grku, pošipu i rukatcu
14. prosinca 2018. u 12:00 1 komentara 921 prikaza
Turistička patrola - Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Bogato i raznoliko, zdravo i kvalitetno. Sve više ugostitelja Dubrovačko-neretvanske županije stremi goste dočekati upravo takvom ponudom na stolu. Sada u prosincu namjernik će, recimo, često biti ponuđen zelenom menestrom, tradicionalnim jelom od sušenog mesa, tri vrste kupusa i krumpira ili sporkim makarulima, jelom od tjestenine s mesnim umakom. Jela se prilagođavaju godišnjem dobu, odnosno sezonskim namirnicama i pitanje je jedino odakle početi gastronomsko upoznavanje Dubrovačko-neretvanske županije. Možda u restoranima i konobama u dolini Neretve?

Dubrovnik Jug mami tijekom cijele godine Dubrovnik zimi smireno lijep, idealan za posjet

Žabe na razne načine

Tamo će uživati u ukusnim jelima od jegulja ili divljači, posebice u divljoj patki, ali gost navikao na tradicionalnu kuhinju dobit će i malo egzotike – žabe na razne načine.

U nedalekom Stonu oduševit će namjernika svježe kamenice, dagnje i, dakako, birana riba. Korčula će posjetitelja dočekati tradicionalnom mediteranskom ‘spizom’ u najboljem izdanju, dok će, recimo, Mljet, Šipan, Lopud i Koločep ponuditi i ukusna jela od sušene ribe ili morskih plodova. Restorani i konobe Župe dubrovačke i Konavala, uz ostale lokalne delicije, gosta će počastiti i pršutom, sirom iz ulja...

Turistička patrola - Dubrovnik | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Od kvalitetnih namirnica, reći će netko, i nije teško skuhati fini obrok. A za namirnice dubrovačkog kraja i neki od poznatijih svjetskih kuhara, koji su u Dubrovniku prezentirali svoje vještine, imali su samo riječi hvale.

Dubrovačke zidine Zašto volimo Dubrovnik Dragulj čije vizure obožavaju filmaši od Hollywooda pa sve do Indije

Posebnog su okusa, reklo je više njih, tikvice iz Župe dubrovačke, kupus iz Konavala, patlidžani i rajčice iz plodne dubrovačke okolice, a posebno je i začinsko bilje iz Dubrovačkog primorja. U recepturama se, pak, u dubrovačko-neretvanskom kraju cijeni jednostavnost, uz obavezno maslinovo ulje.

Sa slasticama je malo drugačija i, rekli bismo, složenija priča. Na cijeni je i duljina pripreme, a najpoznatija je slastica dubrovačkog kraja svakako rozata, ali danas su već nadaleko poznate i slastica od dunja, kontonjata ili mantala, kolač od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna, pa biskvit-torta padišpanj, torta od makarula (makarona) ili krokant, kolač od badema. Popis, dakako, tu ne završava, a na njemu se moraju naći i arancini i džemovi, od kojih je posebno poznat onaj od gorke naranče, te razne druge slastice.

Dubrovačko-neretvanska županija Žarkovica Utočište za pse - među prvih pet odredišta na TripAdvisoru

Fine dining restorani

Priča o gastroužicima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne bi bila potpuna bez poglavlja o vinima. A ono je poduže. Važno mjesto zauzima Pelješac sa svojim vinima, među kojima status svjetski znamenitih vina uživaju prvenstveno dingač i postup. Kušanje tih visokokvalitetnih autohtonih vina pravi je obred, koji ne smije propustiti nitko tko posjeti ovaj kraj. Kući se ne odlazi bez butelje kao suvenira. Sve kvalitetnija vina imaju i Konavle, mnogi uživaju i u dubrovačkoj malvasiji, a među poznatija vina ovoga kraja svakako spadaju korčulanski grk, pošip i rukatac. Kako, pak, sljubiti vino s hranom, koje ide ponajbolje uz koje jelo, danas je već postala prava umjetnost. Dobro je da postoje i vinski barovi u kojima se čaša vina može popiti uz sitne zalogajčiće.

U svakom slučaju, oko jednog nema puno dvojbi. Moderni gosti često žele kušati tradicionalno, pa rado zalaze u konobe na domaća jela, dobar pršut, sir iz ulja, salatu od hobotnice, pržene girice, srdele sa žara, spomenutu zelenu menestru ili slično.

Dubrovačko-neretvanska županija Ruralni turizam Nigdje kao na selu: vrijedni domaćini prigrlili i turiste

Gastroscena na dubrovačkoj rivijeri, u kojoj prednjači Dubrovnik, raznolika je i bogata, pa danas uz klasične ugostiteljske lokale postoje i tzv. ‘fine dining’ restorani u kojima mladi kreativni kuhari, koji su stjecali iskustva u inozemstvu, pripremaju jela od najsvježijih plodova jadranskog mora, kamenica iz Malostonskog zaljeva, ali i mesne specijalitete. Klasična se jela često interpretiraju na nove načine, a tu su i restorani s indijskom, japanskom, meksičkom, tajlandskom, talijanskom... kuhinjom. Osim gostiju, sve su to prepoznali i ponajveći svjetski autoriteti za gastronomiju i enologiju.

Turistička patrola - Dubrovnik | Autor : Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

Od ove godine se i Dubrovnik, naime, može pohvaliti prvom Michelinovom zvjezdicom. Dobio ju je Restoran 360° i našao se u društvu rovinjskog Monte Mulinija, koji jednu zvjezdicu nosi od lani, i šibenskog Pelegrinija, koji ju je također dobio ove godine. No osim toga, od pedesetak restorana koji su dobili posebnu preporuku najpoznatijeg gastrovodiča u 2018., čak je trinaest s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Ne čudi da se s nestrpljenjem iščekuje iduća objava, vjerojatno u ožujku 2019.

Restorani

47 restorana i pizzerija otvoreno je samo u Dubrovniku tijekom prosinca, a za zimske goste svoje su objekte otvorili mnogi ugostitelji diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

I to kako na obali tako i na otocima. Dakako, s obzirom na specifične datume u tom mjesecu neki, recimo, neće raditi na Božić ili slično, pa prije posjeta svakako valja provjeriti radno vrijeme

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Matrix5:

    Predivne delicije al zaboravili spomenuti dalmatinski soparnik