Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seoski turizam

Najbolja su preporuka gosti koji se stalno vraćaju

Zagrebačka županija
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
23.11.2018.
u 12:00

Turistička zajednica Zagrebačke županije objavila je brošuru s popisom više od 70 lokacija za seoski turizam, a dostupna je i na internetu

Budući da su radne obveze nešto što nas okupira cijeli dan, a kada se tome dodaju i dječje aktivnosti, obitelj je na okupu tek za vikend. Ne čudi stoga što sve više obitelji te dragocjene sate i dane druženja želi provesti daleko od asfalta i gradske vreve, negdje gdje zajedno mogu uživati u dobroj hrani, svježem zraku, cvrkutu ptica. I zato, ako razmišljate gdje biste mogli naći takvo idilično mjesto gdje možete provesti kraći ili duži odmor, svakako imajte na umu sela i manja mjesta u okolici Zagreba. Upravo su ta mjesta daleko od svakodnevne vreve te u miru zelenila strpljivo čekaju svoje goste. A njih je svakim danom sve više, kako domaćih, tako i stranih gostiju, jer seoski turizam ispunjava očekivanja i mlađih i starijih i to u svim godišnjim dobima uz poznato gostoprimstvo i pun stol ukusnih specijaliteta autohtone, domaće kuhinje.

U gotovo svim mjestima, od Samobora, Jastrebarskog, Ivanić Grada, Svetog Ivana Zeline..., dakle u cijelom takozvanom zelenom prstenu Zagreba niz je seoskih gospodarstava i izletišta koja su sve popularnija i kamo brojni Zagrepčani odlaze na vikend kako bi napunili baterije za novi radni tjedan i mališanima omogućili igru u prirodi.

“Seoska izletišta nude vrhunsku gastronomsku ponudu jela od domaćih namirnica. Budući da je interes za seoska domaćinstva i izletišta u zagrebačkoj okolici sve veći, ove smo godine izdali i brošuru koju je moguće pronaći i na našim internetskim stranicama s popisom više od 70 lokacija na koje turisti mogu doći i uživati u odmoru, gastronomiji i prirodi”, poručuju iz Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I doista, seoska domaćinstva nude mnogo raznolikosti: od razgleda okolice balonom, vožnje kočijom odnosno konjskom zapregom, jahanja na poniju i konju do raznih sportsko-rekreacijskih sadržaja ili teretane. Popularno je i pješačenje šumom do vinograda ili starih klijeti, zatim posjeti vinskim podrumima, kušanje vina iz obiteljskih vinarija, razgledavanja zavičajnih etno-zbirki, demonstracija rada mlina ili tkalačkog stana ili ugodan boravak u prirodi neposredne okolice grada Zagreba. Gosti se mogu upoznati s domaćim životinjama, okušati u mužnji koza, ali i susresti neke nesvakidašnje stanovnike ovih predjela kao što su nojevi. Sve to u ambijentu starinskih, drvenih kuća, često okruženih šumom ili voćnjacima. Osim jednodnevnog uživanja, moguće je unajmiti i sobe po pristupačnim cijenama i zadržati se u seoskoj idili nekoliko dana.

I izletišta u Zagrebačkoj županiji sve su popularnija i to tijekom cijele godine. Tu su jezera i ribnjaci uz koje će uživati ribolovci, dok će se drugi šetati prirodom. Neka izletišta uz uslugu smještaja i domaće gastro i eno ponude imaju konje i ponije za jahanje, pružaju usluge škole jahanja ili omogućuju da se opustite na sportskim igralištima dok se djeca zabavljaju na igralištima koja su im namijenjena ili čak razgledavaju mini zoološki vrt. Posebnosti izletišta u Županiji su, primjerice ekoproizvodnja pastrva, proizvodnja i priprema zdrave hrane, prodaja proizvoda od ljekovitog bilja, čajnih mješavina, biljnih kapi.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Izletišta su zanimljiva i za organiziranje druženja ili team buildinga u prirodi, budući da domaćini nude mogućnost organizacije niza sadržaja za aktivni odmor.

Od Zagreba do Ivanić Grada ima oko 30 kilometara, no ako ste brzi i gladni, brzo ćete stići na odredište. Finalno odredište nije pitomi Ivanić grad, već četiri kilometra udaljeno seosko domaćinstvo u Kloštar Ivaniću.

“Odmah što nam je upalo u gradskom bukom istraumatizirano uho, bio je pjev ptica. A oči nam je zaslijepilo više od stotinu nijansi zelene boje. Savršen prirodni sklad stopio se s melodijom nekoliko kosova. Uspeli smo se na vrh brijega i kako je bio čist jesensko-ljetni dan, divili smo se pogledu na Medvednicu, Kalnik, Bilogoru i Ivanščicu. Prekrasan pogled na stare guste šume osvaja u svakom pogledu. Ne ostajete ravnodušni ni na domaću hranu koja miriše već s prilaznog puta. Oduševile su nas stazice za šetnju te dva ribnjaka i mala šuma. Svugdje su bile postavljene male ljupke klupice te smo se već vidjeli kako u vilinskim krinolinama čitamo debelu knjigu, dok nam povjetarac mrsi (nepostojeću) dugu kosu”, napisala je jedna obitelj nakon posjeta jednom od seoskih imanja u okolici Zagreba. I doista, nema bolje preporuke od zadovoljnog gosta koji se želi vratiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije