Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakao zbog duga od 500 kuna

Stotine SMS-ova i 250 poziva. Sud: To nije nametljivo ponašanje

Barbara Cerinski
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.01.2018.
u 23:20

Miroslavu Š. život se pretvorio u pakao kada je Eos Matrix preuzeo njegov dug Hrvatskoj pošti

– Dobar dan. Zovem vas iz tvrtke Eos Matrix jer ste nam dužni 932 kune. Gdje se vi sada nalazite? Kada i kako mislite podmiriti dug?

Te rečenice ili njima slične od rujna 2016. Miroslav Š. čuo je više puta dnevno. Ljudi zaposleni u Eos Matrixu, agenciji za naplatu potraživanja, Miroslava Š. zvali su, tvrdio je on, od jutra do mraka, subotom i nedjeljom. Izbrojio je da je takvih poziva bilo 250. Zvali su ga s različitih telefonskih brojeva, a osim što su ga neprestano nazivali, slali su mu i SMS poruke od kojih su neke, tvrdio je Miroslav Š., bile i prijetećeg sadržaja. Uz pozive i poruke slali su mu i opomene zbog duga koji, tvrdi Miroslav Š., ne postoji. Odnosno on je bio dužan Hrvatskoj pošti oko 500 kuna za usluge EvoTV-a, a Hrvatska pošta dug je prodala Eos Matrixu, o čemu je izvijestila Miroslava Š.

Odbačena prijava

I tada je počeo njegov svakodnevni pakao koji traje više od godinu i pol. Kada više nije mogao izdržati teror kojem je svakodnevno bio izložen, Miroslav Š. je Eos Matrix i Barbaru Cerinski, direktoricu tvrtke, kazneno prijavio za nametljivo ponašanje. Njegovu prijavu ODO Zagreb odbacio je 30. listopada 2017., nakon čega je Miroslav Š. odlučio sam preuzeti kazneni progon te je zatražio da se protiv tvrtke i odgovorne osobe pokrene istraga. U obavijesnom razgovoru koji je s Miroslavom Š. obavila policija, on je ispričao što mu se događalo.

– Imam više od 250 poziva koje mi je uputio Eos Matrix. Osim poziva, slali su mi i SMS poruke. I to uvijek s različitih brojeva telefona. Uvijek me je zvala ista osoba koja mi je govorila da sam ja njima dužan i da im se javim radi dogovora. Zvali su me svakih pet-šest dana, a slali su mi po dvije do tri poruke mjesečno – kazao je Miroslav Š.

S policajcima je razgovarala i Barbara Cerinski, direktorica Eos Matrixa.

– Eos Matrix je tvrtka koja se bavi otkupom i naplatom potraživanja te restrukturiranjem dugova. Miroslava Š. ne poznajem. Radimo po principu “diallinga” koji vrti brojeve koji se tog dana moraju obraditi. Tako nazivamo dužnike s kojima se pokušava dogovoriti način otplate duga. Ne određujem koga će se zvati. To uvijek rade drugi zaposlenici koji šalju i SMS poruke kojima se dužnika podsjeća na dug. Ostavi se i kontakt agenta radi dogovora o otplati duga – kazala je Barbara Cerinski.

Nema obilježja djela

Nakon što je proučio spis, sudac istrage zahtjev Miroslava Š. za pokretanje istrage odbacio je kao neosnovan uz obrazloženje da u navedenom ponašanju Eos Matrixa nema obilježja nametljivog ponašanja.

– Nametljivo ponašanje čini onaj tko je ustrajan i tko kroz dulje vrijeme prati drugu osobu ili s njom uspostavlja ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izaziva tjeskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba. Kako se o tome ne radi u konkretnom slučaju, smatram da nema elemenata kaznenog djela nametljivog ponašanja – naveo je sudac u obrazloženju.

S tim obrazloženjem ne slaže se Marina Tolj, braniteljica Miroslava Š., koja je najavila žalbu prvo na ovu odluku, a razmišlja i o podnošenju ustavne tužbe.

– Sud smatra da sve to nije trajalo dovoljno dugotrajno, što nije točno ako vas netko u kratkom roku zove 250 puta. Osim toga, ovdje se radi o nepostojećem dugu jer je došlo do privremenog raskida ugovora zbog čega smo tužili za naknadu štete i u prvom stupnju dobili. Vidjet ćemo što će dalje biti – kazala je Marina Tolj.

Za nametljivo ponašanje predviđena je kazna od jedne do tri godine zatvora, a do sada su zbog toga uglavnom prijavljivane privatne osobe.

Komentara 99

BL
bellator luminis
23:58 10.01.2018.

Legalni kamatari, sve uz blagoslov vlade Rh!!

AI
airforceone99
08:07 11.01.2018.

kamatari se angažirali na forumu sa hrpom istih komentara da se dug mora vratiti?! da mora se, onom od koga si posudio, taj koji posuđuje novac je dužan procijeniti rizik kome daje novac i da li će ga moći vratiti i ako taj kojem je posuđen novac ga ne može vraćati, postoji zakonom reguliran način naplate potraživanja, a to je ovrhom. svaka daljnja prodaja duga je nedopustivi kriminal, a ovo što ovi kamatari rade je teško zlostavljanje i maltretiranje.

PI
picindim
07:57 11.01.2018.

sramota je da država to dopušta, u svakoj uređenoj državi postoje mehanizmi naplate potraživanja, ako banka nije uspjela naplatit svoje potraživanje niti putem ovrhe, nedopustivo je da država dopušta kamatarima da maltretiraju ljude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije