Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje tvrde da nije bilo povećanja cijena

Stigle prve reakcije HUP-a na mjere Vlade: 'Želimo nastaviti konstruktivan dijalog s Vladom. Ima najava novih cjenika '

Tijekom prvih 14 dana nove 2023. godine, u blagajnama se nalaze i euri i kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
05.01.2023.
u 15:47

Cijene se ne moraju vraćati na 31. 12., kažem cijene su iste, ali ako inspekcija negdje zabilježi naravno da će taj trgovac morati mijenjati, dodao je

Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. U protivnom najavio je snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom. Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, rekao je Plenković. Svi resori će pojačati nadzor, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena.

Pozdravljamo Vladinu odluku, kazao je Martin Evačić predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u. "Želimo nastaviti konstruktivan dijalog s Vladom kako bi prevenirali inflatorne pritiske koji su vrlo jaki. Cijene hrane u Njemačkoj su rasle a nije bilo uvođenje eura, Hrvatska je negdje na sredini po rastu cijena hrane", kazao je. 

"Može se dogoditi da je u trenutku bio prijelaz s akcijskih na redovne. Akcijske se mijenjaju na tjednoj razini, vi ste iz medija i mi se reklamiramo preko vas. Nije bilo generalnog dizanja cijena kod ozbiljnih poslovnih subjekata", dodao je. 

"Cijene se ne moraju vraćati na 31. 12., kažem cijene su iste, ali ako inspekcija negdje zabilježi naravno da će taj trgovac morati mijenjati", dodao je.

"Mi pozivamo prerađivačku industriju i Vladu na razgovor tijekom prvog mjeseca kako bi smanjili inflatorne pritiske i zadržati cijene na normalnim razinama. Ima najava o novim cjenicima dobavljača", kazao je. 

"Cijena na kraju dođe do trgovca i onda trgovac stavlja svoju maržu", rekao je i dodao da je marža primjerice pala. 

"Ima najava novih cjenika, sada hoćemo li u dijalogu s dobavljačima i ministarstvima doći do dogovora, i da se to prolongira do trajanja ovih mjera Vlade vidjet ćemo", rekao je. 

Komentara 2

Avatar spremno zidam
spremno zidam
16:18 05.01.2023.

Ovo je teška lakrdija. po n-ti put ću ponoviti - da su zaista (ali zaista) htjeli izbjeci ovo sto se dogadja, i da su imali medju nogama one 2 loptice koje nemaju, trebali su lijepo sazvati izvanrednu zatvorenu sjednicu Vlade u večernjim satima na dan 30.11. bez najave dnevnog reda, d ane bi procurilo u medije. Na toj sjednici su trebali doijeti 3 uredbe: 1. uvodjenje EURa proglašava se vitalnim nacionalnim interesom po sigurnost države radi mogućnosti ugroze i značajnog utjecaja na stabilost cjelokupne ekonomije i državnog proračuna. 2. S danom 01.12 privremeno se suspendira slobodno formiranje cijena i zamrzavaju se SVE cijene u drzavi, ali bas sve (proizvode, usluge, naknade…), i to na rok od 60 dana, tj. do 31. sijecnja, pod prijetnjom globe od 10.000 € po artiklu/usluzi. 3. propisati metode zaokruzivanja pri konverziji na DRUGU decimalu. Sve tri uredbe donijeti po hitnom postupku i sa zakonskom snagom. Ujutro 01.12 kad bi to objavili, sve bi bilo gotovo i imali bi bezbolnu konverziju u EUR. Kada bi se cijene 31. siječnja odmrznule, proslo bi vec 15 dana od prestanka dvojnog opticaja i sve bi se dalje vidjelo jasno kao dan. Ovako mogu samo lajati na mjesec i izazivati podsmijeh.

ZD
zdenkoj
16:11 05.01.2023.

Ma kad oni o sebi pričaju na ranu bih prvio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije