Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALIO ONE KOJI NISU DIGLI CIJENE

Plenković o povećanju cijena: Država neće ovo odgledati bez reakcije, borit ćemo se svim mehanizmima

Zagreb: Vlada RH na sjednici o povećanju trošarina na duhanske prerađevine i alkoholna pića
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.01.2023.
u 13:09

Pohvalit ćemo sve one koji se pridržavaju pravila i njih pozivam da se distanciraju od onih koji se ne pridržavaju pravila i da ih sami prozovu - rekao je Plenković. Pozvao je sve da revidiraju svoje cijene i vrate ih na iznos prije prvog siječnja.

 Vlada poziva one koji su neopravdano povisili cijene da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, najavljujući u protivnom snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana. Neka trgovačka društva iskoristila su konverziju kako bi neopravdano podizala cijene, za što ne postoji nikakav razlog ni opravdanje, budući da se ona obavlja bez naknade, rekao je Plenković u uvodu Vladine sjednice.

Vlada toga, nastavio je, zadužuje sve nadležne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, a Ministarstvo gospodarstva da poduzme sve mjere kako bi prikupilo potpune i točne informacije o kretanju i praćenju cijena. Vlada je, kao je rekao, zadužila i Ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o kretanju cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a sve nadležne resore da razmotre pripremu izmjena odgovarajućih propisa i drugih akata Vlade kako bi se još bolje zaštitili potrošači.

"To ćemo napraviti, a kad kažem mjere, da ne bi bilo dilema, mislim i na subvencije i druge poreze. Država neće ovo odgledati bez reakcije, a svi koji misle da mogu u ovoj situaciji od jedne izrazito pozitivne i korisne stvari svojom neodgovornom poslovnom politikom baciti sjenu ili naštetiti strateškom uspjelu države vlade, društva i svih nas, u tome neće uspjeti", 

- U nedjelju smo bez velikih fešti, simbolično i prigodno obilježili jedan od važnijih trenutaka za Hrvatsku, a to je trenutak kada je Hrvatska postala i članica schengenskog prostora i europodručja - rekao je premijer na početku.

- Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama, svim resorima, Saboru, HNB-u, svima koji su u tom procesu dali svoj obol da se ostvare ti ciljevi - poručio je premijer.

Zahvalio se u Ursuli von der Leyen koja je došla u Hrvatsku na Novu godinu zbog ulaska u schengenski prostor i uvođenja eura kao valute.

Govorio je i o poskupljenjima.

- Konstatirali smo da su neki, govorim o pojedincima, očito iskoristili ovu konverziju kako bi neopravdano podizali cijene - rekao je premijer zahvaljujući svima onima koji nisu podigli cijene.

Kazao je kako su poskupljenja 'lov u mutnom'.

- To je neopravdano, čisto profiterstvo, lov u mutnom i mi ćemo se tome snažno suprotstaviti mjerama Vlade u narednom razdoblju. Nije uredu i to pokazuje manjak društvene solidarnosti - rekao je.

Govorio je i o zaštiti potrošača. Rekao je kako Vlada radi na način da bude oslonac i građanima i poduzetnicima. Rekao je kako su u nekoliko navrata spuštali stopu PDV-a.

- Od početka energetske krize mi smo tada učinili mjere koje su zaštitili kupovnu moć građana i poslovanje gospodarstva - rekao je kako su donijeli tri paketa vrijednih 27 milijardi kuna kako bi spriječili udar na standard građana. Dodao je kako već 15 mjeseci interveniraju u cijene goriva.

- U paketu mjera mi smo zamrzli 9 prehrambenih proizvoda da olakšamo potrošačku košaricu građana. Sada se vidi da 7 od 9 proizvoda ima nižu cijenu od zamrznute. To je dokaz da se može prodavati po nižoj cijeni - rekao je premijer.

Kazao je kako se Vlada bori protiv rasta cijena i inflacije koji smanjuju kupovnu moć građana. 

- I zato sve pojave koje idu za tim da nam se poveća situacija nećemo pozdraviti nego sankcionirati i boriti se svim mehanizmima koje imamo na raspolaganju - rekao je premijer.

- Nije smisao eura da se netko u energetskoj krizi, pritiscima inflacije neopravdano bogati na račun građana. I zato je bitno da svi koji to čine shvate da će država djelovati baš prema svima - poručio je.

- Oni koji su mislili da će to proć i da nitko neće ništa napraviti...to se neće dogoditi. Država će djelovati prema svima koji su išli u taj pothvat neopravdano. Nema tog inputa koji je narastao toliko od 31.12. do 2.1. da se moralo dignuti cijene. Što je to naraslo? Koji su to inputi koji su narasli toliko ako je regulirana cijena struje, cijena plina i cijena naftnih derivata? Nema opravdanja - kazao je premijer.

Kazao je i kako je Vlada mjerama napravila 'ogromne uštede' kroz cijene energenata i drugih aktivnosti. 

- Još jednom ponavljam da se ovo ne odnosi na sve već samo na one koji neopravdanu podižu cijene - rekao je.

Kazao je kako će intenzivno u sljedećem razdoblju svi nadležni pridonijeti tome da se 'razotkriju nepoštene prakse'.

- Državni inspektorat, Porezna uprava, Carinska uprava, svi nadležni resori za provođenje prelaska s kune na euro... dobit će precizan i jasan zadatak da djeluju na temelju svih uočenih nepravilnosti. Pohvalit ćemo sve one koji se pridržavaju pravila i njih pozivam da se distanciraju od onih koji se ne pridržavaju pravila i da ih sami prozovu - rekao je Plenković.

Pozvao je sve da revidiraju svoje cijene i vrate ih na iznos prije prvog siječnja. 

Komentara 79

Avatar kvasac60
kvasac60
12:42 05.01.2023.

HDZ zločinačka organizacija o poštenju..

ŠA
Šaraf
12:50 05.01.2023.

Nemožemo mi njima ništa na žalost oni ako hoče mogu reć jedan kruh 100 eura očeš nečeš sve su to strane firme i trgovine

LO
Lolita3
12:50 05.01.2023.

Ne kupujte. Pogotovo nepotrebne stvari, kojih je u dućanima 90%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije