Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ratni zločinac Travica može zatražiti ponovno suđenje

12.11.2008.
u 13:56

Ratni zločinac Damir Travica, jučer izručen iz Velike Britanije radi izvršenja 15-godišnje zatvorske kazne, ima pravo zatražiti ponovno suđenje, pri čemu presuda izrečena u odsutnosti 1993. na Županijskom sudu u Šibeniku može biti ostavljena na snazi ili stavljena izvan snage.

- U obnovljenomu sudskom postupku jednom donesena presuda može se ostaviti na snazi, staviti izvan snage djelomično ili u potpunosti, a izrečena kazna ne može se povećavati - objasnio je danas pojedinosti obnove postupka glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Ako Travica zatraži obnovu sudskog postupka, na što ima pravo, suđenje će vjerojatno biti spojeno s postupkom protiv Sretena Peslaća, jer su oni pripadali istoj paravojnoj skupini, objasnio je Ivić.

Peslać (38) u šibenskom pritvoru čeka početak obnovljenoga sudskog postupka, koji je zakazan za 1. prosinca 2008., dodao je Ivić.

Županijski sud u Šibeniku Peslaća je u odsutnosti osudio na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno terorističkih aktivnosti počinjenih od svibnja 1991. do siječnja 1992. na širem kninskom području. On je sudjelovao u akcijama u kojima su Hrvati prisiljavani da napuste domove te u uhićivanju i privođenju Hrvata u kninski zatvor, a dio je osmeročlane srpske paravojne skupine u kojoj je bio i jučer izručeni Damir Travica.

Sreten Peslać bio je u bijegu u Italiji, a izručen je Hrvatskoj nakon zahtjeva iz siječnja 2008.

Travica je 23. travnja 1993. na Županijskom sudu u Šibeniku u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva četveročlane obitelji Čengić, u zaseoku Šašićima kod Ervenika, 18. siječnja 1992. Ubio je supružnike Dragu i Nevenku Čengić te njihove sinove u dobi od pet i jedanaest godina.

Travica je hrvatskim vlastima izručen na temelju molbe, koja je britanskoj strani dostavljena još potkraj 2002. radi izvršenja kazne, i nakon izručenja prebačen je u Remetinec u Zagrebu.

Obnovljeni postupak se provodi po Zakonu o kaznenom postupku koji je vrijedio u vrijeme donošenja prve presude.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije