Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogens Bisher Bjerregaard:

'Propitkivanjem novinarstva političari mu žele smanjiti ugled i važnost'

30.09.2019.
u 20:57

– Svi trebaju shvatiti, uključujući poslodavce, da se ne može postići kvalitetno novinarstvo bez pristojnih radnih uvjeta za novinare – smatra Mogens Bisher Bjerregaard, predsjednik Europske federacije novinara

Novinarstvo ne damo - koliko i za koliko radimo. Naziv je to tribine koju su jučer organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), a na kojoj se govorilo o radnim i profesionalnim pravima novinara, o promjenama u novinarstvu… U Zagreb je tim povodom stigao i Mogens Bisher Bjerregaard, predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) s kojim smo razgovarali uoči održavanja tribine. 

– Kada govorimo o medijima u digitalnoj eri onda treba reći da su online mediji uistinu “brzi” i stoga je novinarstvo danas brže nego ikada. I u takvim se uvjetima treba dodatno potruditi da se zadrži visoka kvaliteta – rekao je Mogens Bisher Bjerregaard te zaključio kako danas novinari rade u puno drugačijim i stresnijim uvjetima te su stavljeni pred velike izazove. 

– Zapravo sam ponekad impresioniran kada vidim što sve novinari uspiju napraviti u kratko vrijeme – ističe predsjednik EFJ-a te ističe kako je osim profesionalnih izazova i dalje najveći problem s kojima se novinari susreću ostvarivanje prava na slobodu govora. Pritom se primarno osvrnuo na odnos medija i vlade. 

– U previše zemalja postoje političari koji javno i svjesno propitkuju novinarstvo i tako mu pokušavaju smanjiti ugled i važnost. U takvim se uvjetima stvara negativno ozračje za novinarstvo i javnost počinje sumnjati u njega – kaže Bjerregaard te dodaje kako bi uloga vlada i političara trebala biti da štite novinarstvo i novinarske slobode jer jako novinarstvo znači i jaču demokraciju.

Također, istaknuo je kako je za novinarske slobode jako opasan povećan broj tužbi protiv novinara. Na taj se način, kaže, šteti kvalitetnom i istraživačkom novinarstvu. Dodaje i kako je još jedan aspekt na koji pritom treba skrenuti pozornost odnos novinarstva s poslodavcima. 

– Svi trebaju shvatiti, uključujući poslodavce, da se ne može postići kvalitetno novinarstvo bez pristojnih radnih uvjeta za novinare – napominje Bjerregaard koji se dotaknuo i teme autorskih prava novinara te istaknuo da i to pitanje koje mora biti kvalitetno riješeno.

Također, potrebno je imati medijski pismenu i educiranu publiku.

Medijska pismenost je, uz dobar samoregulacijski sistem i visokokvalitetno novinarstvo, jedan o tri najvažnija aspekta novinarstva danas. Dakle, treba nam kvalitetan sustav medijske pismenosti, educiranja publike o medijima i mislim da svi trebaju biti uključeni u taj proces. I edukativni sustav, i vlada treba dati podršku, ali i se novinari moraju uključiti i više otvoriti prema javnosti. Neka novinari sami pokažu ljudima što i kako rade! – govori te ističe kako se novinari, osim u promicanju medijske pismenosti, trebaju angažirati i oko promicanja kvalitetnog sadržaja. 

– U vrijeme dezinformacija i objava nekvalitetnog sadržaja, novinari se moraju ujediniti i sami postaviti na noge sustav samoregulacije koji će funkcionirati. Treba postojati, primjerice, neovisno medijsko vijeće koje će paziti da se novinari drže etičkih standarda i da kvalitetno izvještavaju – zaključuje Mogens Bisher Bjerregaard te ističe kako je zato važna kvalitetna edukacija mladih novinara.

Komentara 2

DU
Deleted user
21:26 30.09.2019.

Ugled novinara i novinarstva je na dnu ... blago rečeno. Svi se pozivaju na slobodu govora i pisanja, ali odgovornost za točnost i potpunost informacije ... a to ne, to je nevažno. Štoviše, nepoželjno. Važno je što naloži NGO agenda. Ako NGO agenda zatraži da se crna farba proglasi bijelom, onda će tako i biti. Ne daj Bože da se tko usprotivi tomu. Odmah kreće agendina inkvizicija i čovjek postane izopćenik, heretik, ksenofob, homofob, fašist ... ma Goebbels bi se posramio kao mali dječarac ili neznalica pred tom NGO inkvizicijom.

I1
ing-12345
06:48 01.10.2019.

Novinarstvo u Hrvatskoj, uz nekoliko iznimki, više ne postoji. Postoje samo pisci političkih pamfleta večinom liberalne komunističke orijentacije. I normalno je da građani u Hrvatskoj i u cijeloj EU više ne vjeruju takozvanim "novimarima" Najbolji primjer je za to njemačkoačko lažljivo novinarstvo predvođeno sa DW koje je pokušalo zataškati napade imigranata na njemice za vrijeme dočeka nove 2016 u Kelnu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije