Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikica Gabrić

'Prof. Kasapoviću, politika je ipak nešto drugo od vaših školničkih analiza'

Nikica Gabrić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
21.01.2014.
u 17:00

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić, osnivač Nacionalnog foruma, odgovara Večernjakovoj kolumnistici prof. dr. sc. Mirjani Kasapović

S osobitim sam zanimanjem pročitao tekst prof. dr. Mirjane Kasapović s naslovom “Politička terapija koju nudi dr. Gabrić nalik je na institucionalni cunami”, objavljen u Obzoru Večernjeg lista, u subotu, 18. siječnja 2014. Tekst je svojevrsna politološka travestija kojom se pokušalo moju malenkost ismijati, a moje ideje falsificirati, što, dakako, ne bi bilo ništa neobično, kad ne bi bila riječ o jednoj ozbiljnoj profesorici s pretenzijom na najvišu znanstvenu razinu.

U tom članku, primjerice, autorica tvrdi kako sam ja “političar starog kova” (tipična frazeologija politologa starog kova) i da nisam “nositelj ni trećega puta ni novoga puta, nego još jedne stramputice u hrvatskoj politici”. Piše također da na “toj stramputici nema ni ideologije ni politike, nego se jasno nazire samo gola želja za vlašću”, nadajući se da će me takvom plakativnom i ničim obrazloženom tvrdnjom kompromitirati u očima mojih budućih birača. Znanstvenica i nastavnica, koja se bavi tematikom izbornih sustava i komparativnom politikom, morala znati da je “želja za vlašću” (kako to sama kaže) jedna od temeljnih pretpostavki demokratskog političkog natjecanja i politike kao djelatnosti.

"Nisam li dovoljno situiran da od politike ne trebam ništa, ali joj možda ponešto mogu dati?"

U tom pogledu “želja za vlašću” ne može biti ni “gola” (kako sama piše), ni “obučena”, već je ishodište svakoga ozbiljnoga političkoga projekta. S druge strane - što to meni može dati politika što već nemam? Društveni i stručni ugled koji sam stekao svojim radom i svojim sposobnostima? Nisam li dovoljno situiran da od politike ne trebam ništa, ali joj možda ponešto mogu dati? Koliko u nas ima ljudi koji nisu umreženi s državnim institucijama, koji se ne hrane na državnim jaslama, a politički su aktivni ili na visokim funkcijama? Ili je možda problem u tome što u društvenoj močvari, koju je kreirala dosadašnja politika sa svojim mnogobrojnim “stručnim” i inim trabantima, doista zvuči odveć nevjerojatno da netko želi raditi za opće dobro iz jednostavnog i posve prirodnog osjećaja odgovornosti prema zemlji i ljudima s kojima živi?

Uz cinično poigravanje mojom temeljnom, liječničkom profesijom, njezin je ključni argument protiv Nacionalnog foruma navodni teorijski i stručni deficit. Njezina pretpostavka, pretvorena u niz apriornih tvrdnji, jest kako naša stranka ne uvažava mišljenje stručnjaka, u konkretnom slučaju politologa. Zamjera mi u tom smislu najave potrebe izmjene izbornog, političkog i parlamentarnog sustava, kao i najave reformi u državnoj organizaciji, upravi i samoupravi.

Za stručnost i kompetenciju, za profesionalnost protiv banalizacije svake ozbiljne teme u Hrvatskoj

Profesorica Mirjana Kasapović očito svoje tvrdnje temelji na neinformiranosti. Nacionalni forum pokrenut je kao intelektualni, teorijski i raspravni pokret koji je pune dvije godine – prije pretvaranja u stranku – stvarao teorijske osnove za buduće stranačko političko djelovanje. Stotine eksperata iz različitih područja i profesija – demografa, diplomata, ekonomista, pravnika, javno-zdravstvenih eksperata, geostratega, stručnjaka za međunarodne odnose, sociologa, inženjera, bankara, poduzetnika, pa i politologa – sudjelovalo je izradi teorijskih osnova naših sadašnjih i budućih javnih politika. Istina je, među onima koji su sudjelovali u našim javnim forumskim raspravama ili ekspertnim timovima, nije bila dr. Mirjana Kasapović. Nije to bilo nikakve zle namjere s naše strane, naprosto je nismo pozivali, što ne znači da ne bismo uvažili neki njen dobro osmišljen i argumentiran prijedlog za poboljšanje političkog, upravnog ili lokalno-samoupravog sustava. Međutim, kad se već poziva na važnost ekspertnog znanja, čudno je što je jednu trećinu svog članka posvetila tematici u kojoj ni ona, ni ja nismo eksperti: zdravstvenom, umirovljeničkom i zimskom turizmu.

Ali ja sam, u ime Nacionalnog foruma, okupio tim eksperata koji se još uvijek ozbiljno bave analizama svih posljedica, pozitivnih i negativnih – ekonomskih, ekoloških i kulturnih - realizacije naše ideje o promjeni ili dogradnji postojeće turističke strategije. Primjerice čitam i preporuke jednog od vodećih svjetskih ekonomista Michaela Portera, koji je napravio izvanrednu analizu potencijala različitih klastera, pa i zdravstvenog turizam u Hrvatskoj, koja očito nikoga ne zanima. Pitam naše stručnjake za zdravstveni turizam, koji desetljećima traže formulu produženja sezone, kao ključa rasta isplativosti investicija, profitabilnosti turizma i ekonomskog oporavka zemlje. Ne pitamo dr. Kasapović, iako je ona posvetila veliki prostor toj temi. Zašto je ne pitamo? Zato što se iz same kolumne vidi da ona tu temu podcjenjuje, da ju ne razumije i da je banalizira na razinu doskočica. Istovremeno, profesorica se sama zalaže da se u ozbiljna stručna pitanja ne petljaju laici i političari sveznadari. Tako se ona zapravo zalaže isto za što se zalaže i Nacionalni Forum. Za stručnost i kompetenciju, za profesionalnost protiv banalizacije svake ozbiljne teme u Hrvatskoj.

Ako baš želite znati, upravo rješavanju problema sezonalnosti turizma već pomažu tisuće mojih oftalmoloških pacijenata iz Slovenije, Austrije, Libije, Italije i drugih država, koji spavaju, jedu i borave u hrvatskim hotelima... I tisuće drugih pacijenata koji već dolaze kod mojih kolega liječnika i stomatologa, primjerice u Rident u Rijeci, Svetu Magdalenu u Krapinske toplice, Svetu Katarinu u Zagrebu i Zaboku, u Oxi barokomore u Crikvenici, Zagrebu... Dolaze na liječenje i kada ne grije sunce, bez kojeg vi ne vidite turizma u Hrvatskoj. Doći će i umirovljenici iz Nordijskih zemalja, iz Njemačke, iz Rusije... ako im ponudimo dovoljno motiva i sadržaja. A jedan od naših najvećih izvansezonskih argumenata je zdravstveni turizam, jer je medicina u Hrvatskoj jako dobra, tehnologije su moderne, a cijene usluga bitno jeftinije od zemalja u koje milijuni građana Europe putuju na liječenje.

"Niste stručnjak za medicinski i zdravstveni turizam"

Mi smo u tom sektoru, što bi rekao Porter, naprosto globalno konkurentni. Naša hotelska industrija, veliki i već uspješni hotelski lanci, razumiju o čemu govorimo. Razumiju i vodeće banke s kojima razgovaramo o konkretnim projektima. Možda da to ipak ne raspravljam s vama slijedeći vašu vlastitu preporuku? Jer doista niste stručnjak za medicinski i zdravstveni turizam. Vi ste na tom području, da se poslužim vašim riječima “ignorant i neznalica”. Međutim, to je tek jedan od projekata Nacionalnog foruma, koji smo temeljito istražili, kreirali i predložili. Možda i nesvjesno, doktorica Kasapović u svom mi je politikantskom pamfletu uputila i niz komplimenata koji se odnose da na moj liječnički rad i na izgradnju moje klinike.

Pretpostavlja da sam se pri izgradnji klinike “Svjetlost” oslonio na ekspertna znanja arhitekata, projektanata, inženjera, građevinara, informatičara i drugih stručnjaka. Njezina je pretpostavka u cjelini točna. Vrlo zahtjevan projekt osmišljavanja, izgradnje i funkcioniranja moderne privatne klinike nije moguć bez kreativne i konstruktivne suradnje stručnjaka različitih profesija. Na istim načelima pokrenuo sam, s brojnim mojim prijateljima i suradnicima veliki politički projekt Nacionalnog foruma. Zato mi je bilo zanimljivo vidjeti kako profesorica Kasapović medijski prostor koristi i kao svojevrsno znanstveno egzercirište, podučavajući urbi et orbi o novostima u sferi novije grane politološke znanosti koja se zove “institucionalni dizajn”. Kako bi nekako opravdala tu gnjavažu, i mene gura u tu sferu i pritom mi, da bi sve skupa ispalo još “uvjerljivije”, odriče svaku stručnost u tom modernom “političkom inženjeringu”.

"Politika je ipak nešto drugo od pukih “stručnih analiza” na kojima školnički inzistira prof. Kasapović"

Radi čitatelja moram reći da nikad nisam pretendirao ni na kakvu profesuru na Fakultetu političkih znanosti i da se nikada i nisam smatrao stručnjakom za “institucionalni dizajn”. Zato mi se čini posve promašenim što me zbog toga diskvalificira kao čovjeka koji se bavi politikom, jer koliko znam, nijedan europski, ili bilo koji drugi, predsjednik vlade ili države nije stručnjak za “politički dizajn”. Takvo brkanje znanstvenih sfera i stručnosti upućuje na zluradost koja ne bi trebala krasiti jednog znanstvenika, odnosno, znanstvenicu.

Politika je ipak nešto drugo od pukih “stručnih analiza” na kojima školnički inzistira prof. Kasapović. Ono do čega je meni stalo jest izlaz iz društvene i gospodarske krize i to na temelju novih i jasnih ideja, boljeg funkcioniranja državnih i društvenih institucija, rada za opće dobro i, ne na zadnjem mjestu, moralne obnove društva. Priznajem, u toj gradnji “državne kuće” kako pišete, političkih institucija i političkog sustava, vi ste ugledna stručnjakinja. Posebno je dragocjeno vaše iskustvo izneseno u mnogobrojnim istraživanjima i literaturi ali i praktično u osmišljavanju političkih programa. Zato znate koliko je dalek put od lijepo napisane agende do njezine realizacije. Budući da ste i sami bliski određenoj političkoj opciji, znate kako se lako razočarati političarima koji ne žele slušati znanstvenike. Zbog toga je “Nacionalni forum” prava adresa za razgovor, jer se mi zalažemo za konzultiranje stručnjaka i za angažman što većeg broja stručnjaka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Istina je da u svojim javnim istupima ne koristim dovoljno učenih i znanstvenih, teorijskih fraza, kako bi opisao političke procese u zemlji, ali zato barem imam dobar i vid i stvari nazivam pravim imenom. Valjda je i nepismenima u Hrvatskoj jasno da je, na primjer, ovakav Sabor nepotreban i nefunkcionalan, da ovakav politički sustav rađa nesposobne i lijene birokrate, političke parazite, autokratske lidere i ulizice u stranačkim redovima. Zar su nam potrebna 153 zastupnika u instituciji, koja se nalazi na dnu svih anketa popularnosti zbog nerada, neobrazovanosti i demagogije značajnog dijela zastupnika? Zašto građani Hrvatske nemaju pravo birati ljude, osobe, kandidate a ne stranačke brojeve? Čemu nam služi današnjih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, koje nas koštaju milijarde kuna, a mnoge od tih općina nemaju vlastitih prihoda ni za kupnju toalet papira...

Puno je još toga nakaradnog i smiješnog u našoj “državnoj kući”, što treba hitno promijeniti. Mnogo je toga bezobraznog, birokratskog i nemoralnog da više ne trpi nikakvog kompromisa i odlaganja. Traži se novi “institucionalni dizajn”, kako vi kažete. I mi ćemo ga ponuditi. S vama ako to želite i sa stručnjacima poput vas. S novim idejama i novim ljudima. A nema ništa snažnije od ideje čije vrijeme dolazi! A toga se očito mnogi boje. Vrlo dobri rezultati prvih anketnih istraživanja o potencijalnoj biračkoj podršci i popularnosti Nacionalnog foruma nisu donijeli nemir, tjeskobu i otvoreni strah samo vodstvima postojećih političkih stranaka, već i njihovim javnim i tajnim akademskim spavačima i šaptačima koji su se navikli na status quo, pa im pojava svake nove političke ideje, osobe, nekmoli ambiciozne političke stranke, kakav je NF remeti miran akademski i politički šaptački san.

Nacionalni forum uznemirio je stranačke i para-stranačke duhove, posebice one na takozvanoj ljevici. Nakon poznatoga sukoba na književnoj ljevici na početku prošloga stoljeća, pred nama je demokratski sukob na hrvatskoj političkoj ljevici, ali i natjecanje za politički centar. Upravo zbog toga, konstatacija doktorice Kasapović kako Nacionalni forum “nema ni ideologije ne politike” nije sasvim točna. Priznajem da nam je strana “ideologija” u smislu dogmatskog ljevičarenja na koje je možda navikla doktorica Kasapović, ali kad je “politika” u pitanju, Nacionalni forum u svom programu jasno razrađuje čitav niz javnih politika. Treba samo pomno čitati.

Komentara 16

KR
KroničarHr
18:08 21.01.2014.

Gabricu, prvo, iako si potrosio ogroman prostor VL, na repliku prof. Kasapovic, vidljivo je da uopce nisi replicirao, niti polemizirao. Dobro, ispalo ti je kao namjesten volej u nogometu, VL je njenim tekstom imao alibi dati ti novi oglasni prostor, ti ga koristis. Lose to radis Gabricu. Tvoje analize nemaju nikakvoga pokrica, zasjedanja strucnjaka na koja se pozivas nisu urodila nicim kvalitetnim, jer je 90 posto tih ljudi univerzalni paraziti koji se pojavljuju svugdje kako bi ih se vidjelo a da nesto konkretno urade. Cim su te skuzili, nestalo ih je. Znades li zasto? Pa zato sto oni parazitiraju na realnoj moci, a kako je njihov cilj bio procjen tvoje mogucnosti, a tvoj iskoristavanje njih za iskorak u politicki prostor, ostao si bez njih. Gdje su ti danas ti "strucnjaci"? Koliko ih imas u tome forumu? Zar se zbog izvrsnosti groznicavo boris za notornoga Kregara, Kosoricu, zar ti je kvalitet Nika Fleis koja i onako ne zna sto ce sa sobom? Gabricu, to sto ti iznosis kao osmisljen teorijski model programa, nije apsoltno nista drugacije ni profesionalnije od stotinu milijuna ideja po kavanama i parkovima. Citajuci ovo sto radis sve sam sigurniji da u poslu imas velikih problema.

OB
Objektivno...
17:20 21.01.2014.

A Gabrić je političar od kalibra!? Moš mislit... kako sam to mogao zaboraviti...

Avatar Becarina
Becarina
17:39 21.01.2014.

Dosadno ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije